KONCERT ZA DUŠU

Zrinka Posavec u Lisinskom predstavlja 'Sevdah i Panoniku'

22.01.2016 u 16:57

Bionic
Reading

Mala dvorana Vatroslava Lisinskog ugostit će 4. veljače Sevdah i Panoniku, romantični koncert glazbenice Zrinke Posavec, koja u svom osobitom glazbenom izričaju spaja tradicionalne zvukove sevdaha sa suvremenim glazbenim stilovima i žanrovima

Uz Zrinku Posavec i bend, koji čine Filip Novosel, Zvjezdan Ružić, Tihomir Hojsak i Borna Šercar, nastupit će posebna gošća, Zrinkina sestra - pjevačica i glumica Maja Posavec te saksofonist Vojkan Jocić i klarinetist Bruno Philip.

Svoj pjevački put Zrinka Posavec gradila je polako, počevši od folklora, potom kroz klasično obrazovanje i dva fakultetska studija, da bi na koncu našla potpuno svoj pravac. Naime, 2013. započela je s umjetničkim ciklusom i glazbenim istraživačkim projektom s fokusom na sevdah te na taj način ostvarila svoju dugogodišnju želju da na urban način izvede specifičnu tradicijsku glazbu. U realizaciji projekta od početka surađuje gitarist Ambrozije Puškarić, a potom se uključio kontrabasist Tihomir Hojsak, obojica akademski obrazovani glazbenici.

'Zrinkin sevdah je intiman, dubok i snažan izričaj njezinih emocija koje svojim glasom izvrsnom lakoćom pretače u različita muzička stanja čineći tako spoj njezinog osobnog glazbenog izričaja i vrlo duboke i karakteristične tradicijske urbane glazbe kao što je sevdah. Profesorica je pjevanja u glazbenoj školi, a nekoliko godina je vodila više kulturno-umjetničkih glazbenih ansambla, od kojih možemo istaknuti proslavljene Zwizde', kažu njezini suradnici.


Zrinka Posavec

Uz sevdah, Zrinka Posavec će s pratećim bendom izvoditi panoniku, o kojoj ističe: 'Panonika je projekt koji sam osmislila kao pandan bosansko-hercegovačkoj urbanoj glazbi. Panonika su starogradske pjesme koje su se pjevale u Vojvodini i panonskoj Hrvatskoj.'

Ususret koncertu, krajem siječnja izlazi i prvi album Zrinke Posavec pod nazivom 'Pantomima' u izdanju MAST produkcije iz Zagreba. Aranžmane potpisuju Tihomir Hojsak i Filip Novosel, a sudjelovali su Zvjezdan Ružić, Borna Šercar i Vojkan Jocić. Na CD-u će se naći obrade svima poznatih sevdalinki poput 'U Stambolu na Bosforu', 'Moj dilbere', 'Stade se cvijeće rosom kititi' i starogradskih pjesama 'Na te mislim', 'Fijaker stari' itd.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na www.lisinski.hr.

https://www.youtube.com/watch?v=U_ilsXrcI7w