NAGRADE 70. FESTIVALA U VENECIJI

Zlatni lav talijanskom dokumentarcu 'Sveta cesta'

Bionic
Reading

Zlatnog lava za najbolji film jubilarnog 70. Međunarodnog festivala u Veneciji žiri na čelu s Bernardom Bertoluccijem neočekivano je dodijelio filmu 'Sveta cesta' (Sacro GRA) talijanskog redatelja Gianfranca Rosija, dokumentarcu o rimskoj obilaznici Grande Raccordo Anulare. Veliku nagradu žirija dobio je pak malezijski redatelj Tsai Ming-liang za svoj vrlo radikalni art film 'Psi lutalice' (Stray Dogs)

Srebrenog lava dobio je hvaljeni grčki film 'Gospođica nasilje' (Miss Violence) redatelja Alexandrosa Avranasa, koji je osvojio i nagradu europske kritike Fedeora za najbolji europski film, a za ulogu u tom filmu Themis Panou dobio je Kup Volpi za najbolju mušku ulogu.

Nagradu žirija dobio je film 'Žena policijskog časnika' (Die Frau des Polizisten) redatelja Philipa Gröninga, dok je Kup Volpi za najbolju žensku ulogu dobila Elena Cotta za ulogu u talijanskom filmu 'Ulica Castellana Bandiera' (Via Castellana Bandiera) redateljice Emme Dante.

Nagradu Osella za najbolji scenarij dobili su Steve Coogan i Jeff Pope za britanski film 'Philomena' redatelja Stephena Frearsa. Nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca ili glumicu dobio je Tye Sheridan za ulogu u američkom filmu 'Joe' Davida Gordona Greena.

Lava budućnosti (nagradu Lugi de Laurentis) za najbolji debitantski film dobio je je film 'Bijela sjena' (White Shadow) redateljice Noaz Deshe, prikazan u Međunarodnom tjednu kritike, dok je nagradu za najbolji film u sekciji Horizonti dobio francuski 'Dečki s istoka' (Eastern Boys) Robina Campilla. Nagradu međunarodne kritike Fipresci dobio je film 'Tom na farmi' mladog kanadskog redatelja Xaviera Dolana.