U KINIMA: 'DJEVERUŠE'

Ženski 'Mamurluk' koji to nije

08.07.2011 u 07:34

Bionic
Reading

Iako se reklamira kao ženski 'Mamurluk', riječ je zapravo o solidnoj romantičnoj komediji

‘Mamurluk 2’ se pokazao velikim financijskim uspjehom, iako mu je nedostajalo originalnosti i napretka od prvoga filma. Zbog toga nije ni čudno što se pojavio i njegov ženski pandan, film koji se reklamira kao ‘Mamurluk’ sa ženskim likovima. Gledajući trailer za ‘Djeveruše’ gledatelj uistinu dobiva dojam da je riječ o djelomičnoj kopiji ideja ‘Mamurluka’, ali s manje poznatim glumicama.

Iznenađujuće, ‘Djeveruše’ su solidan film, ali šokantno je što zapravo nema ikakve poveznice s filmovima ‘Mamurluk’. Reklamiranje ovoga filma nagovještava veliki provod skupine djeveruša baš kao u ‘Mamurluku’, ali je zapravo riječ o znatno mirnijoj romantičnoj komediji sa samo jednim glavnim likom.

Annie (Kristen Wiig) je usamljena žena od 30 i nešto godina, čiji je život neinspirativan i općenito u silaznoj putanji. Kada se njena dugogodišnja prijateljica Lillian odluči udati, Annie će shvatiti da to prijateljstvo nije toliko čvrsto kako je mislila. Uz upoznavanje djeveruša Annie će pokušati naći smisao svoga života i pronaći ljubav te ojačati stara i nova prijateljstva. Cijeli film je zapravo priča o prijateljstvu i kako se ono razvija kroz godine i razne događaje. Pohvalno za film je što gledatelj uistinu brine za Annie, ponajviše zahvaljujući vrhunskoj glumi Kristen Wiig koja ima karizmu i simpatičnost bez obzira na situaciju.

Najveća mana zapravo leži izvan samo filma, u njegovoj reklami, jer svatko tko očekuje sličnosti s ‘Mamurlukom’ bit će razočaran. Iako postoje poveznice zbog nekih posve uvrnutih likova i ludih situacija (koje ujedno donose kvalitetan humor), cjelokupna koncentracija postavlja se na probleme Annieina života i borbe za bolje sutra. Unutar dva sata trajanja dominantan je element drame i blage komedije tipične za žanr, više nego kontroverza koju reklamiranje predstavlja. Problem je što dramski elementi nisu loši i film bi čak možda i bio zanimljiviji da su se izbacili dijelovi s pomalo toaletnim humorom. Ovako se zbog dugoga trajanja osjeća nedostatak balansa jer nema dovoljno ‘sumanutih’ situacija, ali bez obzira na nedostatke, ‘Djeveruše’ uspijevaju biti izvrsna romantična komedija zbog dobro napisanih likova, najvažnijeg elementa žanra. Režija i montaža odrđene su školski i nema većih zamjerki, redatelj Paul Feig dobro kadrira situacije s mnogo likova i upravo to je bitno za dijalogom ispunjen film.

Zaključno, ‘Djeveruše’ su jedna od boljih romantičnih komedija posljednjih godina, sa simpatičnim likovima i često smiješnim situacijama, ali sporost radnje odnosno dugo trajanje moglo bi mnogima biti dosadno iskustvo. Krivo reklamiranje filma treba zanemariti i prihvatiti ovo kao solidnu romantičnu komediju i kao takva će ljubitelje žanra, a možda i one druge (zbog solidnih likova i pametnih dijaloga) ugodno iznenaditi.