JAZZ EX TEMPORE

Zawinul Legacy Band gostuje u Opatiji

31.10.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Udruga Liburnia Jazz koja već devet godina organizira multikulturalni projekt Jazz Ex Tempore, ove godine čini veliki korak naprijed. Projekt koji svoju koncepciju temelji na tzv. fusionu – 'sudaru' različitih kultura i glazbenih stilova, s ovogodišnjim se izdanjem želi vratiti na sam izvor takve glazbe. A ako se upitamo tko je otac fusiona, odgovor je samo jedan – Joe Zawinul.

Joe Zawinul je s Weather Reportom i Zawinul Syndicate-om bio istovremeno i slavljen i kuđen kao rodonačelnik fusiona, glazbene fuzije koja je privlačila mladu publiku i odbijala jazz puriste. Upravo njegovo djelo je ove godine Jazz Ex Tempore uzeo kao zvijezdu vodilju. Udruga Liburnia Jazz je posebno vezana za Joea Zawinula, a opatijska publika se s radošću sjeda Liburnia Jazz Festivala 2005. kada je Syndicate održao jedan od najboljih koncerata uopće. Osim toga, njegov sin Erich Zawinul je dugogodišnji prijatelj i od samih početaka stalni suradnik Udruge.

U projektu sudjeluju glazbenici iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Francuske, članovi Zawinul Legacy Banda. Svi su dio selekcije odabranih glazbenika iz Weather Reporta ili Syndicate-a koji su sa Zawinulom svirali u različitim vremenskim razdobljima tako da je sačuvan i koncept 'blind date-a' koji je karakterističan za Jazz Ex Tempore projekt.

Jazz Ex Tempore ove godine ima čast ugostiti Joevog osobnog protegea Scotta Kinseya (Tribal Tech, autor glazbe za Oceanovih 11,12 i 13), Mikea Bakera (dugogodišnji producent i bubnjar Whitney Houston), Roberta (Bobby) Thomasa Jr. (udaraljkaš u Pastoriusovom bandu Word of Mouth), Hadriena Ferauda (basist Chick Coree, John McLaughlina, aranžer i producent Bireli Lagrena), Katissa Buckinghama (virtuozni flautist /saksofonist).

Posebno za ovu prigodu, Zawinul Legacy Band de odsvirati i autorske obrade hrvatskih skladbi, uz Elvisa Stanida i Albu Nacinovich. I ove godine de gostujući glazbenici održati radionice, tzv. otvorene jazz talk-ove posvećene životu i djelu Joea Zawinula, vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima.

Radionice (3. i 4. studenog) će se održavati u opatijskoj Vili Antonio od 20 sati, a kruna ovogodišnjeg Projekta – završni koncert – će biti 5. studenog u Zlatnoj dvorani hotela Imperijal, s početkom u 21 sat. Ulaznice za završni koncert mogu se kupiti u Festivalu Opatija i Dallas Music Shopu, te sat vremena prije početka koncerta po cijeni od 70 kn, dok je sudjelovanje na radionicama slobodno i potpuno besplatno.