POŠTUJTE POREZNE OBVEZNIKE

Zašto se Hrvatska televizija srami hrvatskog filma?

18.09.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatska udruga producenata objavili su priopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti

Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatska udruga producenata apeliraju na vodstvo HRT-a da konačno počnu ispunjavati svoje programske obveze iz ugovora s Vladom Republike Hrvatske. Smatramo nedopustivim tretman hrvatskog filma – domaća publika i porezni obveznici to ne zaslužuju, osobito kada je i u kinima itekako vidljiv porast interesa za domaćim filmom, samo Hrvatska televizija to ne vidi ili ne želi vidjeti!

U novoj programskoj shemi HRT je hrvatskom igranom filmu namijenio termin prikazivanja u ponedjeljak iza 23 sata. Članovi Programskog vijeća HRT-a prije dva dana s punim pravom su oštro kritizirali novu programsku shemu u kojoj je, između ostalog, domaći film dobio termin za one koji možda pate od insomnije.

Za takav tretman odgovornima držimo ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, ravnatelja programa HRT-a Gorana Rotima, glavnu urednicu HTV1 Gordanu Mrđen i ravnateljicu produkcije HRT-a Mariju Nemčić. Vjerujemo da javnost treba znati zašto su na HRT-u odlučili sakriti domaći film? Zašto su ga odlučili sakriti baš u godini kada hrvatski film ostvaruje velike uspjehe u kino dvoranama, a izuzetno je vidljiv i prisutan na međunarodnoj festivalskoj sceni.

Zakonska obveza HRT-a je važna koliko i uloga javnog medija, kako u proizvodnji domaćeg programa, a HRT, treba to reći, sudjeluje sa značajnim sredstvima u proizvodnji domaćeg filma, a onda je logično i da sudjeluje u promociji i prikazivanju tog istog filma. Apsurdno je da Hrvatska televizija kasnovečernjim terminom skriva domaći film od gledatelja, iako je HRT koproducent većini hrvatskih filmova. Hrvatski film je naš kulturni proizvod i tko će ga podupirati ako ne javna televizija!? Osim ako su na Hrvatskoj televiziji odlučili da je bolje uvoziti nego proizvoditi vlastitu kulturu.

Radman, Rotim, Mrđen i Nemčić dužni su javnosti i svim filmskim djelatnicima odgovor na pitanje zašto se srame hrvatskog filma. Ispravite pogreške prije nego što nanesete nesagledivu štetu domaćem filmu i svojim gledateljima.

Antonio Nuić, predsjednik DHFR-a
Hrvoje Osvadić, predsjednik HRUP-a