NA SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE

Zabranjeni filmovi iz 50-ih u Tuškancu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.10.2012 15:50
  • Objavljeno 25.10.2012 u 15:50
Kino Tuškanac

Kino Tuškanac

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

27. listopada obilježava se Svjetski dan audiovizualne baštine. Tim povodom Hrvatska kinoteka organizira jednodnevni program Zabranjeni filmovi u kinu Tuškanac

Otkako je prije sedam godina UNESCO na svojoj Generalnoj konferenciji prihvatio prijedlog da se 27. listopada proglasi Svjetskim danom audiovizualne baštine, Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva kao nacionalni filmski arhiv aktivno se uključila u njegovo obilježavanje.

Budući da su mnogi zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti, obilježavanje tog dana umnogome doprinosi podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Zajedničkim naporima nacionalnih filmskih arhiva, televizija, radiostanica, udruga, ali i vlada pojedinih zemalja, organiziraju se lokalni programi, rasprave i javna predavanja, kao i posebne filmske projekcije kojima se ukazuje na postojeći problem. Osmišljavaju se projekti potpomognuti sredstvima Europske komisije, kao što je npr. trogodišnji projekt Balkans’ Memory, koji se bavi očuvanjem i promocijom audiovizualnog nasljeđa na zapadnom Balkanu, a čija je uvodna konferencija održana u Zagrebu.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine, Hrvatska kinoteka u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i uz potporu producenta Jadran filma organizirala je jednodnevni program pod nazivom Zabranjeni filmovi u kojem će se naći tri filmska naslova iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

U sklopu Projekta zaštite i restauracije AV gradiva još 2010. godine fotokemijskim je postupkom restauriran prvi film iz ovogodišnjeg programa, 'Tajna dvorca I. B.' redatelja Milana Katića iz 1951. godine

Okrugli stol u sklopu kojeg će razgovor o zabranjenim hrvatskim filmovima voditi povjesničar Daniel Rafaelić najavljuje premijerno prikazivanje kratkometražnog igranog filma 'Iz Kerempuhova dnevnika' (1950) redatelja Bogdana Maračića, rekonstruiranog iz različitih materijala i pripremljenog za postupak cjelovite restauracije sljedeće godine.

Program završava dugometražnim igranim filmom 'Ciguli Miguli' (1952) redatelja Branka Marjanovića, potpuno obnovljenim u sklopu Projekta digitalne restauracije hrvatske audiovizualne baštine prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!