TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'X Factor Adria' - samo nam je još to falilo

23.03.2015 u 14:00

Bionic
Reading

E, znate čega nam fali na domaćim televizijama? Talent showova! Znate ono gdje amateri dođu pa pjevaju, plešu, kuhaju, kupuju ili već izvode neke bijesne gliste, a žiri ocjenjuje tko od njih to radi najbolje. E, pa takvih smo u zadnjih deset godina imali SAMO DVJESTO OSAMDESET I PET MILIH ZVIZDI STRININIH! Zato nam je RTL u suradnji s još nekim regionalnim televizijama hitro priskočio u pomoć i eto nam ga - 'X Factor Adria'!

Možete li se uopće sjetiti svih talent showova koji su u zadnjih deset godina protutnjali domaćim televizijskim kanalima? Hrvatska traži zvijezdu, Story Super Nova Show, Voice, Zvijezde pjevaju, Ples sa zvijezdama, Do posljednjeg zbora, Tvoje lice zvuči poznato pa onda oni koji nisu glazbeni, kao MasterChef, Hrvatski Top Model i... stvarno ih se ni uz najbolju volju ne mogu svih sjetiti, a posao mi je da pratim takve stvari. Ruku na srce, ta manična televizijska potraga za amaterima koji super pjevaju, plešu, izvode akrobacije ili već neke huncutarije nije naša izmišljotina - po Amerikama, Engleskama i ostalim zemljama proleterskima talenti se već godinama traže kao da su izvor prirodnog plina ili nafte, neki članovi žirija u tim natjecanjima od svojih su zajedljivih napomena napravili čitave karijere (naravno da mislim na Simona Cowella), a ima i već preko nekoliko pobjednika ili finalista tih natjecanja koji su u sretnijim i bogatijim zemljama od naše zahvaljujući svojim plasmanima po raznim Idolima, Faktorima i Glasovima zaposjeli top-liste.

Kod nas, međutim, nisu. Izuzme li se sramežljivo pojavljivanje na manifestacijama kao što je otvorenje shopping centra u Donjem Gornjem ili nekom sličnom velegradu te pokoja zvjezdica koja je poslije dobila ulogu u nekoj seriji ili voditeljsko mjesto na radiju, natjecatelji domaćih talent showova nisu baš masno profitirali od svojih uspjeha, ali glad televizijskih kuća za novim talent showovima ne jenjava. Čak mi se čini nemogućim da je doista pogonjena jednakom količinom interesa u publike, ali s obzirom na to da izvješća o gledanosti govore u prilog odlukama da se gledateljstvu na vrat natovari JOŠ JEDAN takav serijal, neću se previše zaletavati. Samo ću konstatirati da su već, brate mili, naporni ko prometna policija s radarom, a još k tome i nemjerljivo beskorisniji.

Uglavnom, sve u toj atmosferi cike, vike, pjevanja i plesanja jučer je na RTL-u počeo 'X Factor Adria'. Majke ti mile! Ni manje ni više nego FACTOR s C i ADRIA bez J, jer bi im vajda netko, kada bi otvoreno naslovom priznali da Regija bivše SFRJ traži zvijezdu - podigao šator pred TV-studijem i da vidiš belaja. Ovako smo si strašno intrnešonal, pišemo se CBETCKU i furamo na Jadransko more.


Sam show uopće ne morate gledati da biste znali kakav je. Četvoro ljudi sjedi u žiriju - troje muškaraca i jedna žena - jer bi tri žene i jedan muškarac vjerojatno značilo da i proizvođači sredstava za čišćenje u svojim reklamama krpe moraju staviti u ruke i pokojem penisonoscu ili bi se dogodila kakava slična kataklizma. Trojica muškaraca su u konkretnom slučaju Tonči Huljić, Massimo Savić i Željko Joksimović, a predstavnica činjenice da su tvorci showa svjesni postojanja drugog spola jest Aleksandra Kovač. Njih četvoro, kao i u svakom drugom ovakvom serijalu od Himalaja do Vukovara, ocjenjuju kandidate koji pred njima pjevaju. Pritom, kao, ne ocjenjuju samo to kako pojevaju, nego imaju li X FACTOR (s obaveznim c), što bi bilo ono nešto, ž-n-se-kva ili, da budemo realni, izgled i nastup za koji članovi žirija misle da bi mogao proć na otvaranju shopping centra u Gornjem Donjem.

I to vam je, dragi supatnici po bolesti zvanoj 'opsesivno gledanje televizije', uglavnom sve. Ubaciš tu i tamo koji pokušaj članova žirija da budu duhoviti (ne ide im, ali ne pretjeruju pa zasad ne inspiriraju na igranje kamena s ramena s plazmom kroz prozor), nekoliko eksploatacija u kojima ekipa emisije snima uplakane maloljetnice koje preozbiljno shvaćaju svoj neprolazak u daljnje natjecanje, jedan supersimpatičan sarajevski tandem pjevača i beat-boxera pa imaš show. Nije ni čudo što ga televizionari od Vardara pa do Triglava uvoze bržim tempom nego Always uloške - recept je jednostavan da jednostavniji ne može biti, a raje s psihotičnim umišljajima o vlastitom talentu uvijek imaš na bacanje, u kojoj se god regiji svijeta našao.

E sad, hoće li X Factor Adria imati više uspjeha od superpopularnog i jednako preseratorski naslovljenog The Voicea, hoće li se u tom showu dogoditi išta makar marginalno zanimljivo, hoće li itko od sudionika profitirati na svojem plasmanu - ili ćemo dobiti samo još jednu emisiju iz rubrike: 'Pjevat će vam pjesme koje volite, a mi ih za to nećemo platiti kao što bismo morali s pravim pjevačima' - vidjet ćemo. Ja čak i ne moram. Ali tu i tamo me netko iznenadi pa ostavljam sve mogućnosti otvorenima.