U KINIMA: 'ALPHA I OMEGA 3D'

Vukovi koji slabo zavijaju

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 18.10.2010 11:12
  • Objavljeno 18.10.2010 u 11:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

OsrednjI animirani film koji ne pruža previše zabave

Kompjutorski animirani filmovi ove godine bili su uglavnom izvrsni, s 'Pričom o igračkama 3' na vrhu ljestvice kvalitete. Osim Pixara i Dreamworksa, ostali studiji poželjeli su dio kolača i tako zakoračili u polje kompjutorske animacije. 'Kako je Gru ukrao mjesec' pozitivno je iznenadio kao produkt jednog takvog studija, a sada se pojavio Crest Animation Productions sa svojim 'Alpha i Omega 3d'. Može li i to biti znak uspjeha nove animacijske kuće?

Kata (Iva Šulentić) i Luka (Luka Nižetić) dvoje su mladih vukova iz suprotnih klanova koji imaju skrivene osjećaje jedan prema drugome. Odjednom Kata saznaje da se mora oženiti za vuka iz drugog lovačkog klana da bi se ti klanovi ujedinili. Naizgled neizbježan brak prekida čuvar parka koji Katu i Luku uspavljuje i premjesti u drugi park. Kako zbog njenog nestanka ne bi izbio rat klanova, dvojac se odlučuje vratiti kući, a na tome putu čeka ih velika avantura i spoznaja njihove ljubavi.

‘Alpha i Omega 3d’ u svakom pogledu je osrednje ostvarenje. Nakon izvanredne ‘Priče o igračkama 3’ ili ‘Kako izdresirati zmaja’, teško je ovdje promatrati nezanimljive vukove i ostale likove, a sama priča je također dosadna. Čak i naslovni likovi predstavljaju pomalo zbrkanu karakterizaciju i njihova romansa često je izrazito forsirana i neprirodna. Sporedni likovi još više pate i nemaju previše koristi, odnosno služe samo kako bi neefikasno približili priču kraju ili ponudili neku šaljivu scenu (koje su ponekad zapravo i dobre). Veliki dio problema je i korištenje dugih neinventivnih 'akcijskih' sekvenci koje, nažalost, ne funkcioniraju dobro kao u ostalim animacijskim hitovima jer se ne vežu uz razvoj likova ili barem uz dobar dijalog. Stoga ono što možemo vidjeti više priliči standardnoj kratkoj animiranoj seriji, bez previše logike ili lukavih dosjetki. Ujedno i tehnička strana filma nije jaka, pogotovo u usporedbi s ostalima koji su nas 'razmazili' svojom kvalitetom i pozornošću za detalje. Ovdje to nije slučaj i imamo kompjutorsku animaciju koja je osrednja, kao i sve ostalo. Hrvatska sinkronizacija nije ništa spektakularno, ali je korektno odrađena i ne može joj se previše prigovarati, pogotovo kad je film sam po sebi već slab.

'Alpha i Omega 3d' možda je jedan od najslabijih animiranih filmova ove godine, čak lošiji od 'Shrek uvijek i zauvijek' koji je barem imao znatno bolju animaciju i par vrhunskih dosjetki. Svatko upoznat s tim žanrom neće vidjeti ništa novoga, ali bez obzira na to, najmlađima bi trebao ponuditi sat vremena zabave u svijetu vukova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi