U KINIMA: 'RED'

Vrhunska akcijska zabava uz Brucea Willisa i Johna Malkovicha

24.11.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Dinamično i jako zabavno iskustvo koje prikriva inače osrednji film

Nakon Nolanovog oživljavanja Batmana ili Favreauovog hita 'Iron Man', Hollywood je u potpunosti prigrlio ideju adaptacija stripova. Tako je na red stigao i 'Red', temeljen na istoimenom stripu. Za razliku od ostalih adaptacija, ovdje nije riječ o superherojima i fantastici, već o akcijskoj komediji koja se vrti oko umirovljenih CIA-inih agenata koji se bore protiv novih, mlađih generacija. Kako projekt sam po sebi ne zvuči baš primamljivo, angažirani su Bruce Willis, John Malkovich, Morgan Freeman i ostali, čime je pobuđen velik interes kao i nadanja u dobar film. Može li 'Red' ispuniti sva očekivanja ili je u pitanju samo još jedna prolazna akcijska avantura?

Frank Moses (Bruce Willis) umirovljeni je agent CIA-e čija je jedina svijetla točka u dosadnoj penziji telefonski razgovor sa Sarah (Mary-Louise Parker), običnom službenicom u zavodu za mirovinsko osiguranje. Blijeda svakodnevnica se prekida kada Franka napadne jedinica plaćenih ubojica i on, shvaćajući da su ga prisluškivali, krene ususret Sarah kako bi ju zaštitio od nepoznate prijetnje. Putem će susresti stare prijatelje i ekipa umirovljenih CIA-inih agenata opet će se udružiti kako bi raskrinkala misterij iza napada.

'Red' je zanimljiv uradak koji bez obzira na probleme uspijeva biti i jako zabavan. Problemi se zapravo odnose na scenarij, odnosno često plošne ili nerazrađene likove koji funkcioniraju najviše zahvaljujući dobrim glumcima. Iako je to dijelom namjerno osmišljeno, likovi su previše karikature bačene u zanimljive situacije nego dublji karakteri, što se odražava na ukupnu kvalitetu filma. Recimo, lik Karla Urbana koji je sporedni donosi mnogo više slojeva i zanimljivosti nego naslovni kao Bruce Willis ili pogotovo Morgan Freeman. Još gore prolazi ljubavna priča koja uopće ne funkcionira, ali barem je nema puno i stoga ne koči tok zabave, što je izgleda bilo najvažnije scenaristima. Gomila vrhunske akcije popraćene britkim i uglavno smiješnim dijalozima prelazi preko osnovnih mana, čime konačni rezultat daje vrhunsko jednokratno iskustvo, ali nedostaje materijala koji bi zatražio dodatno gledanje. S tehničke strane sve je odrađeno prilično školski i korektno bez nekih stilskih specifičnosti. Ujedno je i to možda razlog neupečatljivosti jer kada se poveže s osrednjim likovima 'Red' je upravo samo korektan i ništa više.

Iako 'Red' neće ostati u dugom pamćenju zbog nedostatka dubine i pomalo generičnih likova, gledatelju će svejedno pružiti vrhunsku zabavu i svakako se može preporučiti kao ukusna večernja kino razonoda.