NAGRADNJAČA

Vodimo vas na Avantgarde Jazz Festival

09.07.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Najbolji jazz vokal današnjice Kurt Elling u pratnji sjajnog gitariste Charlieja Huntera nastupit će u subotu, 14. srpnja u Maistrinom hotelu Eden, a sljedeći dan, 15. srpnja na istoj pozornici koncert će održati poznati skladatelj i pijanist Omar Sosa u pratnji Afreecanos kvarteta. A mi poklanjamo 3x2 ulaznice za oba koncerta.

Kurt Elling je jedan od vodećih jazz vokala svijeta. Jazz Journalists Association ga je šest puta u proteklih deset godina proglasio pjevačem godine, a tijekom istog razdoblja bio je i stalni pobjednik ankete DownBeat Critics Poll. Dobitnik je Grammyija, a gotovo da je svaka pjesma koju je snimio barem bila nominirana za ovu prestižnu nagradu. Ellingov bogati bariton proteže se na četiri oktave i obilježavaju ga izuzetna tehnička izvrsnost i emocionalna dubina. Njegovo vladanje ritmom, teksturom, frazama i dinamikom karakterističnije je za virtuoznog jazz instrumentalista nego vokalista. Njegov repertoar uključuje originalne kompozicije i moderne interpretacije standarda koje služe kao odskočne daske za inspiriranu improvizaciju, tzv. scatting, izgovorenu riječ i poeziju. Snimao je i nastupao s nizom umjetnika kao što su Terence Blanchard, Dave Brubeck, Jon Hendricks, Charlie Hunter, Al Jarreau, Christian McBride, Kurt Rosenwinkel, Wayne Shorter, Keith Jarrett i Pat Metheny. Ellingov dugo iščekivani posljednji album The Gate izašao je 2011. godine. Producirao ga je legendarni Don Was (The Rolling Stones, Bonnie Raitt, Bob Dylan). Najnoviji album također uključuje inspirirane interpretacije pjesama umjetnika kao što su The Beatles, Herbie Hancock, Miles Davis i Stevie Wonder. The Gate zasigurno predstavlja jedan od njegovih jačih albuma, a možda i najbolji u njegovoj karijeri.

Charlie Hunter je tijekom šesnaestogodišnje karijere i skoro 20 izdanih albuma, ostvario suradnju s umjetnicima kao što su Norah Jones, Mos Def, John Mayer, D’Angelo i brojnim drugima. Općenito uživa ugled kao virtuoz na gitari sa sedam i osam žica, i uvijek oduševi publiku načinom na koji istodobno izvodi izvrsne dionice na basu, nosi melodiju i mijenja ritmove. Kritičari su uvijek hvalili njegovu genijalnu tehniku, no upravo je njegova istančana umjetnička senzibilnost ono što izdvaja njegovu izvornu glazbu. Hunterov osebujan stil pisanja i izvođenja osigurao mu je mjesto među najvećim gitaristima današnjice.

Omar Sosa poznati je pijanist i skladatelj koji je dobio nagradu za životno postignuće programa Smithsonian Associates, pet puta nominiran je za Grammy, a dvaput za nagrade BBC-ja za svjetsku glazbu. Sosa na jedinstven i kozmopolitski način spaja kulturne tradicije Afrike i Europe, Sjeverne i Južne Amerike. On artikulira briljantan i istovremeno suvremen globalni idiom jazza, koji poprima novi oblik kroz radostan, otvoren i suradnički pristup glazbenoj kreativnosti. Neovisno o tome nalazi li se u ulozi solista, svirača u ansamblu ili vođe banda, Omar Sosa stvara glazbu koja je istovremeno i osobna i svjetska. Sosino pažljivo i maštovito miješanje zvukova iz svih dijelova svijeta čini ga hrabrim i originalnim globalnim umjetnikom dvadeset prvog stoljeća. Sosa je tijekom karijere surađivao s nizom europskih, afričkih, arapskih, indijskih, latinoameričkih i sjevernoameričkih glazbenika. Njegovi noviji projekti uključuju album Across the Divide (Half Note, 2009.), snimljen uživo u klubu Blue Note u New Yorku, kao i Tales from the Earth (Otá, 2009.), s flautistom Markom Weinsteinom i Omarom na marimbi i vibrafonu. Drugi značajniji aktualni projekti uključuju njegovu suradnju s brazilskim skladateljem Jacquesom Morelenbaumom i Big Bandom Sjevernonjemačkog radija (NDR), kao i orkestralni projekt "Oda Africana". Nadovezujući se na primjer Dukea Ellingtona kao tvorca glazbe koja nadilazi kategorizacije – što se jasno može uočiti u dvadesetak snimaka u ulozi lidera – Omar Sosa je planetarni glazbenik u najširem smislu svjetske glazbe.

Početak koncerata je u 21:30 sati, ulaz od 20 sati.

Po dvije ulaznice za oba koncerta osvojili su:

Branka Rabar
Milivoj Šefer
Doris Matejčić