TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Vlatka Pokos ne bi mogla reklamirati ni juhu, a kamoli ovo

06.10.2016 u 17:41

Bionic
Reading

Od ponedjeljka se na HTV-u emitira kratka emisija 'Škola kuhanja', u kojoj nastupaju vješti kuhari amateri i koju vodi Vlatka Pokos. Kao voditeljica, Vlatka Pokos vjerojatno bi se bolje snašla da vodi prijenos slijetanja na Mars

Kuharske emisije generalno su simpatične i na globalnoj razini iznimno popularne, a kako kod nas postoji tradicija takvih sadržaja još tamo od Steve Karapandže i Ive Serdara (pa Olivera Mlakara), uvođenje 'Škole kuhanja', kratke emisije u kojima kuhari amateri pokazuju neke osnovne i malo manje osnovne kuharske vještine koje su stekli na tečajevima kuhanja - sasvim je dobra ideja. Potvrdile su to i prve tri emisije, emitirane od ponedjeljka do jučer na Prvom programu poslije Dnevnika - gošće i gosti demonstrirali su kako se reže luk, pirja rajčica za šalšu, kako se radi fina riblja juha od orade i kako se filetira riba, jučer je na tapeti bila rolada od janjećeg buta pa je gost pokazao kako odkoštiti meso i tako. Zgodno i korisno, kratko i slatko.

No voditeljica te emisije je Vlatka Pokos i moram priznati da mi je zbog te informacije u glavi zazvonio alarm i prije nego što se 'Škola kuhanja' počela emitirati. Vlatka Pokos? Zašto ona? Po kojim su je kriterijima odabrali baš za emisiju o kuhanju? No onda sam se sjetila da su i mnoge druge emisije o kuhanju vodili ljudi koji s kuhanjem nemaju ama baš nikakve veze pa sam samu sebe ušutkala i odlučila da ću ženi dati šansu, tj. da ću barem pogledati emisiju prije nego što se počnem pitati kako, zašto i čemu život, čemu sve.

Nažalost, moje prvotno neutemeljene predrasude prema Vlatki Pokos u ulozi voditeljice emisije o kuhanju nakon ove su se tri emisije pokazale potpuno utemeljene. Bit ću posve iskrena - prvo sam bila pogledala jučerašnju epizodu, no kada sam vidjela kako u njoj statira u kukuruzu, pri čemu u njezinu slučaju 'statiranje u kukuruzu' znači ukočeno poziranje u bijeloj haljini kao da je hostesa na kraljevskim konjskim trkama, a ne u kuhinji - brzo sam pohitala na hrti.hr da pogledam i prethodne dvije emisije. Bile su još gore.

Kao prvo, Vlatka Pokos u toj emisiji ne pokazuje ni trunak zdrave znatiželje za ono što joj gost radi pred očima. Ona ga fino pozdravi svojim uvježbanim smiješkom prodavačice parfema, tu i tamo dobaci neku Captain Obvious napomenu tipa: 'O, da, fascinantno je kako dobro režete luk' ili 'Ovo izgleda jednostavno, ali zapravo nije', ali sačuvaj bože da bi se makar i mrvicu raspitala, recimo: 'Što vam to točno znači - karamelizirati rajčicu? Kako se to radi?' ili, štajaznam: 'Na kojoj temperaturi treba ispeći ove filete orade za juhu?' Nije riječ o pitanjima za koje je potrebno biti stručno upućen u kulinarstvo, riječ je o pitanjima koje bi postavio i moj desetogodišnji nećak da mu pokazujem kako se zakuhava voda, a kamoli išta složenije. No kod Vlatke - štanga.

Uz držanje kao da se sprema pozdraviti gospodina direktora i suprugu koji su upravo stigli na svečanu večeru u kombinatu XY te uz potpunu nezainteresiranost za glavnu temu emisije, dosta su upadljive i njezine lažne hvale isprobanim jelima koja su gosti skuhali u emisiji. Da s takvim nastupom proba dobit ulogu u reklami za juhu iz vrećice, izbacili je naglavce van, a da netko takvu reklamu slučajno vidi na televizoru, mislio bi da su sirotoj ženi kao rekvizit dali juhu od salmonele.

Kraće rečeno, nikako mi nije jasno što ta žena radi u emisiji o kuhanju. Da sam zločesta, pomislila bih kako joj je trebao nekakav angažman, imala je žnoru pa su joj dali prvu stvar koja je bila slobodna, a nije kolosalno važna. No nisam zločesta, pa ću zaključiti da nikoga jednostavno nije briga i da je na HTV-u očito jedini važan kriterij za dobivanje raznih angažmana postao naslov jedne emisije s Nove TV - 'tvoje lice zvuči poznato'.