CINEPLEXX, 24. VELJAČE - 3. OŽUJKA

Više od četrdeset domaćih dokumentaraca na 9. ZagrebDoxu

21.02.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem devetom ZagrebDoxu sveukupno će biti prikazano više od četrdeset domaćih dokumentaraca

U sklopu Dox događanja premijerno će biti prikazano deset domaćih filmova, od toga šest u regionalnoj konkurenciji: 'Pet žena' Tomislava Perice, 'Kak' je doma?' Kaje Šišmanović, 'Strange Fruit' Ivana Faktora, 'Gangster te voli' Nebojše Slijepčevića, 'Dvije peći za udarnika Josipa Trojka' Gorana Devića i 'Presuda' Đure Gavrana. U programu Factumentarci premijerno će biti prikazan film 'Sir i vrhnje' Kristine Leko i tri filma sa studija dokumentaristike Akademije dramskih umjetnosti: 'Park ljubavi' Lane Kosovac, 'Viktorija' Silve Ćapin i 'Pun kufer' Tomislava Jelinčića. U regionalnoj konkurenciji bit će prikazani filmovi 'Hram' Ivana Vukovića i 'Muški film' Nebojše Slijepčevića, u programu Factumentarci 'Čedo' Nikole Strašeka, u Glazbenom globusu 'Razarajući Afion' Marka Dimića i 'Jazz Apartment (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival)' Biljane Čakić–Veselič i Tomislava Pavleke te u Happy doxu film 'Devet' Stanislava Tomića.

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate, natječe se 43 naslova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. O najboljim naslovima odlučit će međunarodni žiri kojim predsjeda uspješna hrvatska autorica Vlatka Vorkapić uz još dva člana: filmskog kritičara i novinara Dragana Rubešu te litvanskog redatelja i producenta Audriusa Stonysa koji je na 8. ZagrebDoxu nagrađen posebnim priznanjem međunarodnog žirija.

Regionalni žiri čine Hanka Kastelicová, izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe, uspješan domaći producent Siniša Juričić i bosanskohercegovačka redateljica Ines Tanović, koja je 2012. nagrađena Velikim pečatom u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina, a tu će odluku na ovogodišnjem ZagrebDoxu donijeti mladi žiri koji čine Dick Fontaine, pročelnik Odsjeka za dokumentarni film na Nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi, Beaconsfield, poljska redateljica Marta Minorowicz, koja je prošle godine nagrađena posebnim priznanjem žirija, i domaći autor Tonći Gaćina.

'Gangster te voli' otvara festival


Nagrada Movies that Matter dodjeljuje se filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava, a dodijelit će je žiri koji čine teoretičar i filozof Srećko Horvat, Oksana Sarkisova, urednica programa Međunarodnog festivala filma o ljudskim pravima Verzio u Budimpešti, i Sandra Benčić, programska voditeljica Centra za mirovne studije. Ove godine osmišljen je i novi popratni program Phone Dox, a o najboljem naslovu odlučit će producentica Vera Robić-Škarica, bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović i redatelj Dalibor Matanić.

Iznimno nam je drago predstaviti i niz filmaša koji će posjetiti ovogodišnji ZagrebDox. Nakon što je nagrađen dvjema nagradama na festivalu u Berlinu, u Zagreb stiže američki redatelj Joshua Oppenheimer, autor filma 'Čin smaknuća'. Riječ je o prema mnogima najkontroverznijem filmu desetljeća, ujedno pobjedniku festivala CPH:Dox. Iz međunarodne konkurencije stiže još nekoliko autora: poljski redatelj Janusz Mrozowski, autor filma 'Samica za zločestog dečka' u kojem prati mladog zatvorenika koji se bori sa životom u samici poljskog zatvora visoke sigurnosti, zatim autorski dvojac Willem Timmers i Ilja Kok čiji film 'Fotkanje drugih' govori o razlikama između plemena Mursi na jugu Etiopije i nizozemskih turista te poljski redatelj Pavel Ziemilski, autor filma 'Rogalik' koji je kamerom proputovao niz poljskih kućanstava.

U sklopu regionalne konkurencije ugostit ćemo niz autora i autorica iz regije: talijanske autore Alessandra Comodina ('Giacomovo ljeto') i Carla Hintermanna ('Tamna strana Sunca'), austrijskog redatelja Eda Moschitza ('Mama ilegalka'), srpske redateljice Irenu Fabri ('Buđenje') i Ivanu Mladenović ('Ugasi svjetla'), bosanskohercegovačke redatelje Nedžada Begovića ('Dvije pertle pod istim krovom') i Nejru Latić Hulušić ('Njena filmska ljubav'), slovensku autoricu Uršu Menart ('Bila jednom zemlja radnih ljudi') te autorski dvojac Lenu Müller i Dragana von Petrovića ('Dragan Wende').

'Giacomovo ljeto'


Na festivalu će nam se pridružiti i renomirani ruski dokumentarist Viktor Kosakovski, kojem ove godine posvećujemo retrospektivu. Osim upoznavanja s dijelom njegova filmskog opusa, posjetitelji će moći i sudjelovati u njegovu majstorskom predavanju. Uz njega, festival će posjetiti još dva majstora dokumentarizma čije ćemo nove radove prikazati u programu Majstori doxa: riječ je o renomiranom snimatelju i redatelju Johnu Appelu ('U krivo vrijeme na krivom mjestu') te srpskom redatelju niza igranih i dokumentarnih filmova Želimiru Žilniku ('Pirika na filmu').

U programu Kontroverzni dox prikazuje se deset filmova, a u Zagreb će stići tri redatelja. Austrijanac Friedrich Moser u filmu 'Briselski posao' posjetitelje vodi kroz hodnike moći najveće svjetske ekonomije, Europske unije, nizozemski autor Marc Schmidt u filmu 'Matijini zakoni' snima svojeg prijatelja koji boluje od autizma, a bosanskohercegovački redatelj Dino Mustafić u filmu 'Pogled umjetnika na prošlost' s umjetnicima iz područja bivše Jugoslavije evocira uspomene i predviđa budućnost. Svoj film će predstaviti i švedski redatelj Folke Ryden, čiju 'Cijenu medalje' – film koji progovara o cijeni sportskog uspjeha - prikazujemo u programu Stanje stvari. Na festival stiže i nizozemski autorski dvojac čiji film prikazujemo u programu Biografski dox: Gabriëlle Provaas i Robert Schröder snimili su film 'Upoznajte Fokkensice' u kojem donose portret dviju blizanki koje su više od 40 godina radile kao prostitutke u amsterdamskoj Crvenoj četvrti.

U Zagrebu će nam se pridružiti i dvoje autora čije filmove prikazujemo u programu Happy Dox: latvijska redateljica Inese Klava koja u 'Dokumentaristu' prikazuje nastojanje redatelja da tvrdoglavu Latvijku koja živi na rubu pitoreskne močvare učini svojom protagonisticom i engleski redatelj James Newton, autor filma 'Janapar' o usamljeniku koji odluči na biciklu proputovati tri kontinenta.


Iz programa Teen Dox stižu filmski gosti triju filmova: brazilski redatelj Theo Solnik, autor filma 'Anna Pavlova živi u Berlinu', Portugalac Bruno Moraes Cabral, redatelj filma 'Inicijacija' i redatelj filma 'Mali svijet', Španjolac Marcel Barrena i njegov protagonist Albert Casals, mladić koji je, usprkos hendikepu, ostvario svoj san i u dvjesto dana proputovao trideset tisuća kilometara. Na festival stiže i nizozemska autorica glazbenog dokumentarca 'Karsu' Mercedes Stalenhoef, a uz nju i protagonistica filma, dvadesetdvogodišnja Karsu Dönmez ili 'nizozemska Norah Jones', darovita kantautorica džeza odrasla u turskoj obitelji u Amsterdamu. Karsu će i održati koncert u četvrtak, 28. veljače u festivalskom centru ZagrebDoxa

Svečano otvaranje festivala održat će se u nedjelju, 24. veljače u 20 sati uz projekciju filma 'Gangster te voli' redatelja Nebojše Slijepčevića o bračnom posredniku iz Imotskog koji je ostavio posao parketara da bi se posvetio spajanju usamljenih muškaraca i žena. Projekciji i otvaranju uz autora će nazočiti i glavni protagonist Nediljko Babić

***
Glavni sponzor ZagrebDoxa je Hrvatski Telekom pa će ljubitelji dokumentarnog filma diljem Hrvatske moći i u vlastitom domu uživati u filmovima najboljih europskih autora, višestruko nagrađivanih na svjetskim festivalima. Od 24. veljače 2013., u redovnoj ponudi MAXtv videoteke moći će se premijerno pogledati dokumentarni filmovi: 'Ramin' (Audrius Stonys), 'Ljudi koji sam mogao biti, a možda i jesam' (Boris Gerrets), 'Katka' (Helena Třeštíková), 'Problem s komarcima i druge priče' (Andrey Paounov) i 'René' (Helena Třeštíková). Riječ je o pet raznovrsnih naslova koji u fokus postavljaju niz generacija i progovaraju o različitim problemima - od tinejdžerske ovisnosti preko problema zatvorenika pa sve do univerzalnih tema poput potrage za ljubavlju i primjene suvremene tehnologije pri dokumentiranju stvarnosti.