OD 20. DO 27. LISTOPADA

Više od 100 filmova na Zagreb Film Festivalu

17.09.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Više od desetljeća Zagreb Film Festival domaćoj publici donosi najsvježije i najzanimljivije naslove debitantskog autorskog filma! Ove će godine festival od 20. do 27. listopada jedanaesti put ponuditi više od stotinu filmova autora i autorica iz cijeloga svijeta razmještenih u deset različitih programa

Festival će se održati na nekoliko lokacija, a novost je prikazivanje filmova uz najsuvremeniju digitalnu projekcijsku opremu – u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i u MSU. Osim toga, projekcije će se održati u Zagrebačkom plesnom centru, a ove godine festival se proširio i na novu, šarmantnu lokaciju, u Zagrebačko kazalište lutaka. Ova najstarija središnja lutkarska kuća u Hrvatskoj na tjedan dana preobrazit će se u atraktivnu kinodvoranu i ponuditi ponajbolje prve i druge filmove iz svjetske dokumentarne produkcije.

Glavni program, kao i dosad, donosi dugometražne i kratkometražne igrane filmove te dokumentarce, dok će u programu Kockice biti prikazani aktualni kratki naslovi domaće produkcije. Iz dugometražnog programa izdvaja se film 'Pogrešna dostava' koji govori o fenomenu u najvećem gradu Indije, Mumbaiju. Naime u njemu pet tisuća dostavljača svako jutro raznosi tople obroke iz kuhinja kućanica u urede njihovih supružnika. U posljednjih 120 godina ti dostavljači, poznati kao dabbawallahs, svakoga dana u urede donose Indijcima topli okus njihova doma. Od četiri milijuna kutijica za ručak koje putuju u razne dijelove Mumbaija, samo jedna završi na - krivoj adresi. 'Pogrešna dostava', igrani prvijenac redatelja Ritesha Batre, govori upravo o tom slučaju koji inicira osjećaje između mlade kućanice i sredovječnog muškarca. Ovo izuzetno šarmantno ostvarenje nagradila je publika u programu 'Tjedan kritike' na ovogodišnjem Cannesu, a dobilo je i nagradu publike na filmskom festivalu u Amsterdamu.

Foršpan filma 'Pogrešna dostava'

U glavnom programu ZFF-a ove godine je i film 'Miran život' (Still Life), novi uradak redatelja Uberta Pasolinija, inače slavnog producenta čiji je prvijenac 'Machan' domaća publika imala priliku vidjeti na festivalu 2007. godine. 'Miran život' je priča o pedantnom i do točke opsesije organiziranom radniku u uredu zaduženom za pronalaženje najbliže rodbine onih koji su umrli sami. U glavnoj ulozi nastupa slavni britanski glumac Eddie Marsan, čija bogata filmografija uključuje suradnje s režiserima poput Martina Scorseseja Stevena Spielberga, Woodyja Allena i Terrencea Malicka. Na nedavno održanom filmskom festivalu u Veneciji Pasolini je za 'Miran život' nagrađen kao najbolji redatelj u sekciji Orizzonti

U dokumentarnom programu među dvanaest naslova izdvaja se šokantni dokumentarac 'Odred za ubijanje u režiji Dana Kraussa nominacija za Oscara za film 'The Death of Kevin Carter'), koji govori o 21-godišnjem vojniku čiji je pokušaj da upozori vojsku na strašna zlodjela američkih vojnika u Afganistanu doveo do toga da on sam postane meta i žrtva jedne od najvećih kriminalističkih istraga u američkoj povijesti. Nagrađen na festivalu u Tribeci kao najbolji dokumentarac te nagradom Golden Gate na festivalu u San Franciscu, 'Odred za ubijanje' kroz prizmu jedne osobne i emotivne priče daje uvid u razorne moralne tenzije koje uništavaju psihe vojnika.

Foršpan dokumentarnog filma 'Odred za ubijanje'

Kao i prijašnjih godina, ZFF donosi nekoliko stalnih popratnih programa: 'Moj prvi film' u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca ove je godine fokusiran na Poljsku, pa donosi pet prvijenaca briljantnih poljskih filmskih autora poput Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde i Romana Polanskog. 'Bibijada' će opet uveseljavati klince čudesnim filmskim avanturama, dok će izuzetno popularan program 'Velikih 5' na platna donijeti nove filmove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije; potonji program donosi 'Prošlost', novi film izuzetnog iranskog redatelja Asghara Farhadija koji je za svojih šest dugometražnih filmova osvojio više od 50 nagrada (njegov prethodni uradak 'Nader i Simin se rastaju' bio je prvi iranski film koji je 2012. osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film). 'Prošlost' se bavi raspadom braka između Francuskinje i Iranca koji nastoje finalizirati razvod. U naslovnoj muškoj ulozi nastupa Tahir Rahim, višestruko nagrađen za ulogu u filmu 'Prorok', a u ženskoj ulozi Bérénice Bejo (nominacija za Oscara za film 'Umjetnik'), za koju je osvojila  nagradu u Cannesu, dok je film ovjenčan Nagradom ekumenskog žirija.

Foršpan filma 'Prošlost'

Uz spomenute programe, ovogodišnji Zagreb Film Festival donosi i nekoliko programskih noviteta koje ćemo objaviti uskoro. Također, izdvajamo izuzetno bogat edukativni program 'Industrija' te uobičajeno bogat festivalski popratni sadržaj.