SPREMA SE SPEKTAKL

Veliko iznenađenje u pulskoj Areni

16.05.2013 u 15:37

Bionic
Reading

Četiri festivala - Outlook, Dimensions, Seasplash i Slurp - i jedna složna ekipa okupljena pod imenom Pozitivan ritam pokorili su svijet. Promotivni partyji održavaju se na svim kontinentima, prošle godine festivale u Puli posjetili su ljudi iz 80 zemalja, a TV ekipe od Brazila do Japana trude se snimiti što bolju reportažu. Međutim to im nije dovoljno. Ove su godine osvojili i pulsku Arenu. Spektakl je pred nama!

Na jučer održanoj press konferenciji, pred vrlo malim brojem zainteresiranih novinara, složna ekipa Pozitivnog ritma (Vedran Meniga, Didi Lakus i Arsen Pavešić) predstavila je čak četiri festivala u gotovo sat i pol priče koja ni u kojem trenutku nije prerasla u dosadu. Naprotiv! Svakom novom informacijom festivali su postajali sve atraktivniji, a želja da ih se pohodi sve veća. Mala, ali uigrana ekipa u suradnji sa svojim britanskim partnerima pokorila je svijet i otkrila mu čari hrvatske obale pomoću sjajnih festivala. Hrvatska turistička zajednica to je 'prepoznala' pa im je dodijelila 10.000 kuna pomoći. Otprilike za telefonske račune za jedan mjesec. Outlook festival - najveći europski festival bass glazbe i soundsystem kulture - koji su Britanci već nakon prve godine proglasili najboljim festivalom izvan Velike Britanije, i ove godine bilježi fenomenalne rezultate u prodaji ulaznica. Još malo pa nestalo. Dimensions je rasprodao gotovo 70 posto kapaciteta, a Slurp nudi najbolje od elektronike iz Hrvatske i regije. Seasplash je ušao u svoju jedanaestu godinu i vodeći je festival reggae glazbe na ovim prostorima. Jučer je predstavljen i novi simbol Seasplasha sazdan od legendi proteklih deset godina - Fortaurus - koji će ubuduće biti i zaštitni znak festivala.


Za sva četiri festivala organiziran je čitav niz promotivnih partyja, i to na svim kontinentima. Organizatori su ove godine odlučili započeti druženje u pulskoj Areni: 28. kolovoza zasvirat će originalni Wailers, muzičari koji su pratili Boba Marleyja i koji će svirati najveće hitove boga reggae glazbe. Vrlo vjerojatno zborno uz podršku nekoliko tisuća obožavatelja.


Dimensions pak priprema posebno iznenađenje za 4. rujna na istom mjestu. Međutim iznenađenje se krije jer je riječ o koncertu koji će odjeknuti u medijima širom svijeta pa nema sumnje da će i publika sa svih strana pohrliti čim čuje o kome se radi. Jedino što smo uspjeli saznati na press konferenciji jest da je u pitanju svojevrsni spektakl zbog kojeg je pomaknut i izlazak jednog albuma koji će možda i obilježiti ovu godinu, a koji će premijerno biti izveden upravo u pulskoj Areni. Dovoljno da nestrpljivo očekujemo vijest iz tabora Pozitivnog ritma. Dimensions festival održat će se od 4. do 9. rujna, a sve informacije o izvođačima elektronske glazbe koji će prodefilirati tvrđavom Punta Christo u Štinjanu kraj Pule možete pronaći na ovom linku.

Brojne pozitivne reakcije na prvo izdanje festivala stigle su iz svih dijelova Europe i svijeta – od posjetitelja, izvođača, medija, gostiju, publike, kritike... Dimensions festival nominiran je za najbolji europski festival na dodjelama nagradama UK festival awards u kategoriji Best overseas festival - najbolji festival europskog kontinenta i European festival awards u kategoriji najbolji novi festival.

U Pulu se s novim albumom vraćaju perjanice elektronske glazbe današnjice Mount Kimbie, dolazi i poznati DJ, glazbenik, novinar i izdavač Gilles Peterson, zatim pioniri akustičnog techna Brandt Brauer Frick, renomirani predstavnik garagea Zed Bias, a iz izdavačke kuće Hyperdub stiže King Midas Sound pridružujući se ranije najavljenim izvođačima kao što su Model 500, Theo Parrish, Moodyman, Dave Clarke, Daphni, Tony Allen, Mala in Cuba, Derrick May, Pantha Du Prince, Ben Klock, Omar S i Dixon.

Suradnja Dimensionsa s najprogresivnijim svjetskim izdavačkim kućama kao što su Eglo, Aus, Hypercolour, Non-Plus, Dial, Hessle Audio, Ostgut, Exit, Leisure Systems i Tri-Angle zasigurno će dodatno pridonijeti statusu i kredibilitetu ovog jedinstvenog i drugačijeg festivala. Mnogi izvođači bit će još najavljeni, kao i line up na popularnim zabavama na brodovima.

Dimensions
je poseban i zbog festivalske lokacije i atmosfere kakvih je malo na svijetu. Smješten na malom poluotoku Punta Christo i u istoimenoj tvrđavi s pogledom na Nacionalni park Brijuni i pulski zaljev, održava se na nekoliko živopisnih pozornica unutar tvrđave pod nazivima Fort Arena 1, Mungos Arena, Ballroom i Courtyard; izvan tvrđave – Outside of the fort i The Moat, na dnevnoj pozornici na plaži i na brojnim party brodovima, zbog čega ostavlja dojam zasebnog bajkovitog svijeta.


Outlook estival - nagrađivani europski festival inspiriran bass glazbom i soundsystem kulturom - i ove godine, od 29. kolovoza do 2. rujna, imat će nevjerojatan glazbeni program na 12 dnevnih i noćnih pozornica i više od 40 partybrodova. U drugoj najavi izvođača potvrđeno je novih 70 imena koja uključuju hip-hop legendu Mosa Defa, reggae ikonu Anthonyja B-a i perjanicu Warp Record’sa Rustieja te brojne glazbenike i talente koji uključuju najbolje svjetske izvođače, producente i DJ-e dub, hip-hop, drum ‘n’ bass, dubstep glazbe i srodnih žanrova.

Prvi dolazak američkog inovatora hip-hopa i ponajboljeg MC-ja današnjice Mosa Defa u Hrvatsku i njegovo pridruživanje već najavljenim ikonama kao što su Talib Kweli i The Pharcyde, renomiranom liričaru nazvanom Jay Electronica i nadolazećoj nadi po imenu Joey Bada$$, donosi jedan od vjerojatno najzaokruženijih line upa u povijesti hip-hop glazbe. Festivalske ulaznice za Outlook za područje Hrvatske i zemalja regije: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije mogu se nabaviti po povoljnijoj cijeni od ostatka svijeta, za 660 kuna na ovom linku, dok su za sve ostale  gotovo dvostruko skuplje.


Uz sve nabrojano, tvrđava Punta Christo u Štinjanu kraj Pule slavi 150 godina postojanja. Ova jedinstvena građevina sagrađena je u 19. stoljeću kao obrambena austrougarska fortifikacija na poluotoku Punta Christo u Štinjanu, smještenom na ulazu u pulski zaljev i nasuprot Nacionalnom parku Brijuni. Bila je najveća i najjača obalna utvrda carskog i kraljevskog tvrđavnog topništva Austro-Ugarske Monarhije. Nakon Drugog svjetskog rata je napuštena. Tvrđava se nalazi na 45 metara nadmorske visine i prostire se na više od deset tisuća četvornih metara. Odvaja je duboki obrambeni rov preko kojeg vode tri ulaza, a u unutrašnjosti se nalaze tri dvorišta iz kojih je moguće ući u podzemne prostorije ove fascinantne građevine.


Zahvaljujući grupi entuzijasta iz udruga Punta Christo i Seasplash, ova napuštena i zapuštena tvrđava je očišćena i uređena te se u njoj ljeti odvijaju kulturni programi, koncerti, festivali, izložbe, programi za djecu i mlade, radionice... Javnosti je postala poznata kao kolijevka Seasplash festivala 2003, a nakon što je udomila Outlook, najveći europski festival bass glazbe i soundsystem kulture, postaje popularna diljem svijeta kao top festivalska lokacija i destinacija, oduševljavajući sve koji su je do sada posjetili. Od svibnja do rujna na tvrđavi je otvoren i ljetni klub - Seasplash Summer Club Fort Punta Christo - novouređeni multifunkcionalni vanjski i unutarnji klupski prostor koji pruža jedinstveno iskustvo u svjetskim okvirima. Više o njemu na ovom linku


150. godišnjica tvrđave Punta Christo dodatno se obilježava novim vizualnim identitetom predstavljenim na press konferenciji te podizanjem nove službene stranice

Povodom 150 godina tvrđave Punta Christo održava se niz istoimenih promotivnih zabava: 11. svibnja u Pogonu/Tvornici Jedinstvo i Močvari u Zagrebu te u Stereo dvorani u Rijeci 18. i 24. svibnja. Službeno otvorenje sezone na tvrđavi Punta Christo i Seasplash Summer Cluba rezervirano je za subotu 18. svibnja uz glazbeni program na dvije pozornice.

Otvorenje sezone Seasplash Summer Cluba i proslava 150 godina tvrđave Punta Christo održat će se u subotu 18. svibnja uz 3ple Dubble Trubble Party na dvije pozornice te uz gostovanje DJ Madda (Black Box, UK), jednog od najproduktivnijih dubstep producenta i DJ-a današnjice te brojnih domaćih izvođača: na Showcase flooru Mmmeniga, L Jay, Sheco, 207, a na Grotlo flooru Tom Jay, Unique, Rich i Leilam.

Na zabavi povodom 150 godina tvrđave Punta Christo vol 1. u subotu 18. svibnja u Rijeci prvi put u Stereo dvorani nastupit će Petar Dundov, pionir techno glazbe u ovom dijelu Europe, vodeća figura hrvatske i regionalne elektronske scene te jedan od međunarodno najpoznatijih hrvatskih glazbenika, uz podršku poznatih hrvatskih DJ-a kao što su Bebetto, Boo Dale, Fryer, Ne Nox & Ko Mar.

Nadolazeća događanja:
17.05.2013. Outlook festival 2013 launch party w/DJ Madd @ Channel Zero, Ljubljana/SLO
18.05.2013. Alix Perez @ Bassen. Bazen, Kranj/SLO
18.05.2013. 150 godina Fort Punta Christo party w/Petar Dundov @ Stereo Dvorana, Rijeka
18.05.2013. Seasplash promo party @ Sloboda, Tuzla, Bosna i Hercegovina
24.05.2013. 150 godina Fort Punta Christo party w/Seasplash Pula Crew & Balkan Kolektiv DJ's @ Stereo Dvorana, Rijeka
24.05.2013. Dimensions Launch Party @ So.Ba, Sarajevo/BIH
27.05.2013. 11th Seasplash festival warm up @ Dub Lab, Channel Zero, Ljubljana/SLO
31.05. Outlook Launch party @ Bašta, Sava Centar, Beograd
01.06.2013. Outlook Launch Party @ So.Ba, Sarajevo/BiH
02.06.2013. - Trigger Effect (Can) @ Klub Attack/AKC Medika, Zagreb
8.06.2013. Fakofbolan @ Ritual fest, Novi Sad/SRB
14.06.2013. Dimensions launch party @ Zagreb
28.06.2013. - 11th Seasplash Launch Party: Dub Engine + Warrior Charge @ Festintenda, Mortegliano/I
30.06.2013. The Chweger, Saša 21, Manekeni,... @ Trg Portarata, Pula
14.-17.08.2013. Dubble (live), MMMeniga (DJ set) @ Overjam festival, Tolmin/SLO
30.08.2013. Trevino @ Sirup Season Opening, Zagreb

Festivali:
15.06.2013. Slurp! festival Vol. 1@ Fort Punta Christo, Štinjan, Pula
13.07.2013 Slurp! festival Vol. 2 @ Fort Punta Christo, Štinjan, Pula
18.-22.07.2013. 11. Seasplash festival @ Fort Punta Christo, Štinjan, Pula
03.08.2013. Slurp! festival Vol. 3 @ Fort Punta Christo, Štinjan, Pula
28.08.2013. Koncert otvorenja Outlook festivala @ Arena, Pula
29.08.-2.09.2013. Outlook festival @ Fort Punta Christo, Štinjan, Pula
04.09.2013. Koncert otvorenja Dimensions festivala @ Arena, Pula
05.-09.09.2013. Dimensions festival @ Fort Punta Christo, Štinjan, Pula
28.09.2013. Slurp! festival Vol. 4 @ Fort Punta Christo, Štinjan, Pula

Seasplash Summer Club @ Fort Punta Christo, Štinjan, Pula
18.05.2013. Otvorenje sezone: 3ple Dubble Trubble party w/DJ Madd
25.05.2013. Blackonnection Hip-Hop Show w/Fil Tilen, Tone Tuoro MC & DJ Kool S
01.06.2013. Life Celebration & Future Nature promo party
22.06.2013. Summer Showcase
29.06.2013. Blackonnection Hip-Hop Show