FILM KOJI ŠOKIRA

Uznemirujuće scene koje ne možete izbrisati iz glave

10.05.2014 u 08:45

Bionic
Reading

Ne, ne govorimo o hororima i šok-filmovima – čak se i u priznatim dramama i trilerima mogu naći prizori koji će vas progoniti u snu i javi!

ENGLESKI PACIJENT
Ljubavna drama iz 1996. na listi scena koje uznemiruju? Nemojte se čuditi – čak i ako je ovaj oskarovac upamćen kao ljubić za one koji bježe od svega što bi ih na velikom platnu moglo istinski uznemiriti, ostaje 'palac'. Scena s Willemom Dafoeom i Jurgenom Prochnowom, u flashbacku – njemački zapovjednik uz pomoć mlade medicinske sestre i jedne britve odstranjuje palac svom zatvoreniku koji ne želi surađivati. Dok cijelo kino prekriva oči.


MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE
Govorimo o američkoj verziji iz 2011., no i ona je, kao i švedska adaptacija, prepuna uznemirujućih scena pa se može činiti previše logičnim, lakim odabirom za ovo društvo. No čak i ako je Gasparov 'Irreversible' pomaknuo granice u šokiranju prizorima seksualnog nasilja, scena silovanja u 'Muškarcima', koja traje dvadesetak sekundi, a čini se kao da vas napada čitavu vječnost, za mainstream Hollywood jest revolucionaran pomak u šokiranju bez zadrške ušminkavanja šokantne stvarnosti.


DEAD CALM
Klasik trilera iz 1989., jedna od prvih velikih uloga Nicole Kidman, iz ere u kojoj je Billy Zane još imao kredite pa glumio u filmovima koji nisu C-produkcija štancana u Turskoj i Rumunjskoj. Zane je u ovom filmu psihopat koji se dočepa jahte na kojoj Kidmanica uživa sa svojim suprugom pa počinje krvavu igru mačke i miša. Tijekom koje gledamo i scenu koja je iznimno nasilna, unatoč tome što ne prikazuje nasilje – scenu u kojoj ubojica ostavlja njezina muža da umre na brodu koji tone te hladno zauzima njegovo mjesto.

ŠPIJUN ZVAN IGLA
Godina je 1981., a ovaj špijunski triler uspijeva graditi savršenu atmosferu neugode, ne bi li posljednjih pola sata posve utonuo u teritorij gledanja jednim okom. Radnja se odvija na obali Škotske, gdje lokalna žena Lucy spava s njemačkim špijunom (Donald Sutherland), a sve se rasplelo u grand finalu veslanja i držanja pištolja u ruci. Drama i triler u jednom paketu.

CESTA
Cijeli film kao jedna velika, iznimno uznemirujuća scena? Aha, i to je moguće. Proslavljena adaptacija romana Cormaca McCarthyja u cijelosti je jedno izuzetno neugodno i jednostavno izuzetno gledanje – ako se na kraju svog tog sivila beznađa apokaliptične budućnosti barem malo ne zabrinite za sudbinu civilizacije, nikada nećete.