LIKOVI

Upoznajte pernate junake

04.04.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Blu je rijetki makao papagaj, možda posljednji od svoje vrste na svijetu. Simpatičan je to štreberski papagaj koji ne zna letjeti i uživa kao ljubimac u svom domu u hladnoj Minnesoti. Sa svojom će se vlasnicom Lindom uputiti u ludu avanturu u egzotični i čarobni Rio da bi upoznao Jewel i spasio svoju vrstu od izumiranja. Putem će upoznati nevjerojatne prijatelje i otkriti pravog heroja u sebi


BLU, glas posudio Jesse Eisenberg (u hrvatskoj verziji Marko Makovičić)

Heroj filma 'Rio' je Blu, pripitomljeni makao papagaj i posljednji mužjak svoje vrste, koji nikad nije naučio letjeti. Blu se izvalio u brazilskoj džungli. Uz veseli pjev stotina ptica pokušao je letjeti, no upravo tada su ga uhvatili krijumčari. Sada živi u malom gradu s Lindom. Nerazdvojni su. No on još uvijek nije naučio letjeti. Preokret im donosi Tulio (glas Rodrigo Santoro), ekscentrični znanstvenik koji je proputovao pola svijeta da bi im rekao da je Blu posljednji mužjak svoje vrste. Tulio ga želi vratiti u Rio i upoznati sa ženkom imena Jewel. No već pri upoznavanju je jasno da su Blu i Jewel potpuno različiti – on je komotan, kućni tip koji voli sjediti u kavezu, dok je Jewel vatreno neovisna i nimalo joj se ne sviđa ideja da bude u zatvorenome.


JEWEL, glas posudila Anne Hathaway (u hrvatskoj verziji Mia Krajčar)

Anne Hathaway, koja joj daje glas, kaže: 'Ona ne podnosi nikakva ograničavanja. Želi da sve bude po njenom. Posljednja je papiga svoje vrste i pravi je borac za život. Blu predstavlja puno toga što joj se ne sviđa. Zamjera mu zbog njegovog stila života i činjenice da ne leti. No i ona mora puno toga naučiti – kako održati vezu, kako vjerovati. Boji se da će je netko povrijediti i zapravo je silno ranjiva.' Blu reagira drugačije – nelagodno mu je, a istovremeno je očaran. Ona je sve ono što on nije. Slobodnog je duha, dugog jezika i hrabrog srca.




RAFAEL, glas posudio George Lopez (u hrvatskoj verziji Robert Ugrina)

Dobronamjerni tukan i bivši kralj karnevala koji se skrasio i postao pravi obiteljski papagaj. Poznaje svakoga u Riju, uključujući vlasnika garaže Luiza koji može razvezati Blu i Jewel. Rafael objašnjava da letenje dolazi od ritma srca te da Blu mora prvo povezati um i srce da bi otkrio svoje moći.


LUIZ, glas posudio Tracy Morgan (u hrvatskoj verziji Jerko Marčić)

Buldog koji nemilo slini, ali koji se, za razliku od svoje vrste, uspijeva suzdržati od naganjanja ptica. Pravi je primjer poznate uzrečice 'pas koji laje ne grize'. Velik je obožavatelj Carmen Mirande, pa ne može dočekati da stigne na karneval.