U KINIMA: 'KAPETAN PHILLIPS'

Umjesto sjajnog filma - proamerički propagandni pamflet

21.10.2013 u 13:15

Bionic
Reading

Redatelj Paul Greengrass proslavio se pesudodokumentarističkim rekonstrukcijama stvarnih događaja (Bloody Sunday, United 93) u pravilu snimljenima nervoznom kamerom iz ruke u kojima je odlično znao predočiti napetu atmosferu dramatičnih događaja

Sličan je pristup nastojao primijeniti i u svojim 'čistim' fikcionalnim filmovima poput 'Bourneove nadmoći' i 'Bourneova ultimatuma', a novim naslovom, 'Kapetan Phillips', ponavlja prokušanu formulu koja se u međuvremenu iskristalizirala kao njegov autorski stil. Ni ovoga puta nije omanuo - tijekom dva sata i 15 minuta trajanja, Greengrassovo uprizorenje istinitog događaja iz 2009., kada su somalski gusari oteli američki teretni brod Maersk Alabama, uzbudljiv je i napet gotovo bez prestanka. Iskusni redatelj već je posve usavršio metodu održavanja žive dramske radnje u skučenim vremenskim i prostornim uvjetima pokazujući kako život može biti zanimljiviji i napetiji od svake fikcije. Zahvalne suradnike pronašao je ne samo u prokušanome Tomu Hanksu, koji se već nauživao uloga 'slučajnih junaka', nego i u odličnom naturščiku Barkhadu Abdiju, Somalijcu nastanjenom u SAD-u, gdje radi kao vozač, a koji tumači ulogu Muse, vođe otmičara.


Na formalnoj razini nema se puno što zamjeriti, Greengrassov Kapetan Phillips i više je nego solidno napravljen film, međutim, na onoj sadržajnoj i ideološkoj prilično je problematičan. Što se samog sadržaja tiče, upućeni američki novinari tvrde da je vjerodostojnost nekih bitnih elemenata priče filma upitna: naime, stvarni kapetan Richard Phillips danas je usred sudskog spora sa članovima svoje posade, koji tuže poslodavca i njega samoga zbog namjernog dovođenja njihovih života u opasnost. Iako je itekako bio svjestan opasnosti od mogućih napada gusara, Phillips se previše približio obali Somalije, tvrdi posada broda. Manipulacija činjenicama načelno se može oprostiti s obzirom na to da se za potrebe dramatizacije neke stvari možda i moraju malo 'prekrojiti', ali ovog je puta iskrivljavanje istine značajno doprinijelo uplošnjavanju likova i dramske situacije.

Greengrass i njegov scenarist Billy Ray, koji je scenarij napisao prema knjizi kapetana Phillipsa, nisu baš pokazali osobitu empatiju za izgladnjele i izrabljivane Somalijce, klince koje je prije svega očaj natjerao da sa smiješnim drvenim barkama napadnu prekooceansku grdosiju. Njihova društvena i materijalna deprivacija - u kojoj su ne tako beznačajnu ulogu odigrale razvijene zapadne zemlje, pa tako i Amerika - nisu teme kojima su se autori podrobnije pozabavili. Nagovještavaju ih tek usput, no time su propustili pokazati jednu istinsku ljudsku dramu današnjice, besramnu igru moći između privilegiranih stanovnika razvijenih zemalja i deprivilegiranih 'nerazvijenih'. Hrabri američki kapetan i njegova neustrašiva posada te ekspeditivne specijalne jedinice u Greengrassovom su filmu oličenje solidnosti i čestitosti, naspram drogiranih i bijesnih gusara. Ne da ima opravdanja za terorizam, nasilje i gusarstvo, ali prikaz sukobljenih strana u 'Kapetanu Phillipsu' plošan je i crno-bijeli kao u kakvom filmu Stevena Segala.

Umjesto doista sjajnog filma, dobili smo proamerički propagandni pamflet.

*********************************************************************************************************************