SVJETIONIK NEZAVISNE UMJETNOSTI

Umaški festival Indirekt otkrio prve izvođače

18.02.2015 u 11:23

Bionic
Reading

Zajednica Indirekt nastavlja s misijom osvjetljavanja nezavisne scene! Treću godinu zaredom, od ove godine u novom terminu (18. - 21. 6.), trude se izabrati najbolje što indie scena nudi

Ovogodišnji je iskorak širenje na regionalnu scenu, a u prilog nam ide činjenica da ona ne spava, dapače, buja i cvjeta. U moru ljetnih festivala, Indirekt je atipična pojava. Topao i intiman festivalčić na krajnjem sjeverozapadu Istre, točnije u Umagu, nudi jedinstvenu atmosferu pri kojoj se briše granica između izvođača i publike i stvara posebna sinergija. Sudionici se druže danju uz prekrasno istarsko more, cjelodnevni umjetnički program vođen renomiranim imenima street art scene i stripa, dok večeri provode zajedno na pozornici ili ispred nje. Misija festivala je upoznati domaću publiku s novostima nidie scene i dati umjetnicima priliku da se slobodno izraze. Indirekt nastoji biti više od festivala, to je pokušaj vraćanja glazbe u centar pažnje i stvaranja zajednice koju bi ljubitelji kvalitetne glazbe i umjetnosti te umjetnici iz regije mogli iskoristiti kao platformu za povezivanje.

Zajednica Indirekt puno je radila na scoutingu kvalitetnih europskih bendova; iz umjetničkog svemira u Umag dovodimo talijanski indie electro sa zanimljivim pogledom na plesnu glazbu The Academy iz Trsta. The Academy je bend koji svoje glazbene muze traži u zvukovima elektronske i plesne glazbe 70-ih, preko new wavea 80-ih do recentne indie disco punk produkcije. Osnovan je 2012. u talijanskoj pokrajini Friuli Venezia Giulia. Od samih početaka koncertno su aktivni u regiji, nastupali su na nekoliko talijanskih festivala, u Umagu nam predstavljaju album prvijenac The Meaning Of Dance' koji su izdali u lipnju 2014. Zasigurno će njihovo viđenje plesa i pokreta rasplesati neumornu Indirektovu publiku.

Iz Pule stižu hvaljeni The Chweger. Na glazbenu scenu stupili su 2007. hvaljenim istoimenim debi albumom. Pet godina kasnije, u listopadu 2012., u nešto izmijenjenoj postavi vraćaju se albumom 'Mir' koji je kao i njegov prethodnik pokupio hvale publike i kritike. S nestrpljenjem očekujemo njihovog zvižduk u vrućoj umaškoj noći.

Zakutke milozvučnosti i silinu emocija iza glazbenih pejzaža beogradskog dua Vvhile, teško je dočarati odrednicom noise pop, kako ih često karakteriziraju. Od 2011. Stevan Ćirović na bubnjevima i vokalu te Andrija Spičanović na gitari i vokalu odlično plivaju u glazbenim vodama shoegazea, psihodelije, natruha kraut-rocka, post-rocka, buke, šumova, distorzije, efekata, bubnjeva te odličnih dreamy pop vokala. Vvhile nam na Indirektu predstavljaju prvijenac 'More', objavljen u studenom 2014. godine.

Indirekt nastavlja i s akustičnim večerima, kantautorskim uvertirama i noćnim full bend koncertima. I ove godine kantautore će ugostiti čarobni Divai - beach bar koji se nalazi na samo korak do mora. Očekuje nas puno prekrasnih melodija uz zagarantirane trnce utkane u vruću ljetnu noć. Ostatak programa standardno će ugostiti American bar

Više informacija o Indirektu dostupno je na službenoj web i facebook-stranici festivala