ZRINKO OGRESTA:

'Ulazim svjesno u rizik da promašim s novim filmom'

Bionic
Reading

Za nekoliko dana počinje snimanje novog filma Zrinka Ogreste, 'Projekcije', o čemu je redatelj rekao pokoju riječ za Večernji list

'Prije godinu i pol nazvala me Lada Kaštelan i dala mi tekst koji me zarazio. Prije svega sadržajno, ali i formalno', rekao je Zrinko Ogresta za Večernji list, objasnivši: 'Naime, riječ je o tekstu koji se naoko opire svemu filmskom, u oblikovnom, izražajnom smislu. Malo je filmova koji se zbivaju u samo jednom prostoru, kontinuirano, u neprekinutoj radnji i isto tako neprekinutom vremenu.'

'Takvih filmova ima, neki su i dobri, međutim znatno je više onih promašenih. Ulazim svjesno u rizik da se i moj nađe među takvima, iako me upravo ta skučenost, limitiranost u filmskim izražajnim sredstvima silno nadahnjuje. Naoko imam samo tekst i glumce u jednom ni po čemu atraktivnom interijeru... Međutim, upravo je u tome beskrajno uzbuđenje za režiju s kakvom se do sada nikada nisam susreo. Nalazim se na posve nepoznatom terenu, ne mogu se osloniti ni na iskustvo ni na rutinu', dodao je Ogresta.

'Radnja filma događa se u terminu i prostoru održavanja jedne seanse na završnoj godini četverogodišnje edukacije iz grupne psihoterapije u Zagrebu. Pokreću je burni odnosi među likovima, a u centru je Simona K., četrdesetogodišnja psihijatrica, puno uspješnija u profesionalnom nego u privatnom životu. Grupna psihoterapija, međutim, nije tema filma. Ona je samo sredstvo pomoću kojeg se dopire do onoga što jesu teme filma, a široko govoreći reći ću tek da se film bavi pozicijom moći', zaključio je Ogresta.

Film 'Projekcije' nastaje u produkciji Interfilma, snimanje će trajati do 14. veljače, a uloge tumače Jelena Miholjević, Bojan Navojec, Ksenija Pajić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Luka Petrušić, Jasna Bilušić i drugi.