EDDIE VEDDER

'Ukulele Songs'

16.06.2011 u 07:49

Bionic
Reading

U pauzi rada s ekipom iz Pearl Jama, Eddie je stigao snimiti cijeli album držeći se svoje stare žičane ljubavi s Havaja

Očito mu se svidjelo kako je to radio prvi put u javnosti – baš kao što se svidjelo i samoj javnosti, kada je Eddie Vedder otkrio svoju strast prema havajskoj etnografiji, pa se još 2007. na soundtracku za film 'Into The Wild' javno uhvatio žičanog instrumenta koji od 19. stoljeća naovamo obilježava narodnu glazbu pacifičkog otočja. Njime je tako ozvučio svoj novi kreativni impuls pisanja i snimanja posve ogoljelih pjesama sazdanih oko snage vokala i klepetanja četiri plastične žice, no iako je 'Into The Wild' bio javno krštenje pjevača Pearl Jam na 'ukulele sceni', sve to baš i nije tolika novost.

Eddie Vedder 'Can't Keep'

Naime, pjesme koje je prikupio na 'Ukulele Songs' nastale su još prije desetak godina (na kraju krajeva, sjećate se 'Soon Forget' s albuma Pearl Jama 'Binaural', objavljenog još 2000. godine?), iako ih Eddie nikada nije imao prilike objaviti, sve do sada kada im je pridružio i pokoju obradu (njih pet, da budemo točni), uključujući i 'Can't Keep' vlastitog benda te evergrin 'Dream a Little Dream', s kojim zatvara tek nešto više od pola sata dugu ekspediciju u svijet bez struje. Možda najbolje postignuće albuma 'Ukulele Songs' jest to što zvuči savršeno 'normalno', kao posve razumna progresija čovjeka koji je od pionira grungea postao šefom alternativne Americane, a potom odlučio ogoliti svoj kreativni potencijal na elementarni susret teksta i melodije.

Doduše, izleti u tamburaške emocije osciliraju – katkad su izvrsni, kada im ne pomaže ništa osim glasa i prstiju na žicama, recimo u 'Sleeping By Myself' i 'Satellite', no katkad se čini da pjesme najviše živnu kada im stigne malo pojačanje, poput gudačke pratnje u briljantnoj 'Longing To Belong' ili kada mu se na mikrofonu pridruži Glen Hansard pa odradi sjajni duet u 'Sleepless Nights', baš kao i Cat Power u 'Tonight You Belong To Me'.

Na vama je da izaberete želite li se pridružiti Vedderu na polusatnoj ekspediciji u 'narodnu' ljubavnu glazbu i umočiti noge u more na havajskoj plaži. Iako je 16 pjesama na jednom mjestu, ma koliko kratko trajale (većina ih se vrti oko dvije i pol minute), možda prevelika lavina neistraženog ukulele teritorija, zbog čega slušatelj može početi gubiti pažnju već na pola puta uslijed lavine 'istog', u globalu, 'Ukulele Songs' je, onoliko koliko je 'Into The Wild' to bio za mrak celuloidne dvorane, itekako pristojan soundtrack ljetnog drijemanja pod otvorenim nebom i zvijezdama.

Ocjena: 7/10


Izdavač: Universal Music