ALBUMI TJEDNA

Tri albuma crossovera popa i klasike

06.02.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Tri prilično različita albuma 'belcanta' – ljepuškastog američkog baritona Josha Grobana, slavne britanske sopranistice Sarah Brightman i slijepog talijanskog tenora Andree Bocellija


JOSH GROBAN – ALL THAT ECHOES

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Ljubimac Oprah Winfrey i američkih i inih kućanica, 32-godišnji losanđeleski, za mjuzikl školovani tenor-bariton Josh Groban puno je zanimljivija pojava nego što se na prvu loptu čini. Groban je, naime, na svom posljednjem albumu odlučio prestati igrati na sigurno, što je u njegovom slučaju dotad značilo objavljivati fine, ispeglane albume s obradama klasika i ponekim korektnim originalom, sve to, naravno, na više jezika (uz engleski i na talijanskom, francuskom, portugalskom…). U tu je svrhu angažirao koautora Dana Wilsona, nekadašnjeg frontmena zanimljivih, ali nedorečenih minnesotanskih alter popera Semisonic, a danas top autora za najam, kao i legendarnog producenta i spašavatelja posrnulih i svih drugih karijera, Ricka Rubina (Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash, Adele…). Sve je to rezultiralo sjajnim albumom 'Illuminations', prepunim jakih autorskih pjesama (Higher Window, Hidden Away) kao i efektnom obradom ni manje ni više nego Nicka Cavea (Straight To You). Album nije ponovio uspjeh svojih prethodnika, ali Groban se nije dao smesti pa je za svoj novi projekt angažirao još jednog neočekivanog producenta 'teškaša', Roba Cavalla (Green Day, Kid Rock, Fleetwood Mac…). Rezultat je ovaj put nešto manje impresivan, uglavnom zbog manje nadahnutog materijala nego prošli put, ali se još uvijek radi o sasvim korektnom albumu.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG
Korektna obrada Jimmy Webbova nenadmašnog klasika 'Moon's A Harsh Mistress', pa 'Un Alma Mas', 'Falling Slowly', 'Brave', 'False Alarms'.
DAKLE Globalno gledano, još uvijek jako tržište crossovera klasike i popa prepuno je kiča, a Josh Groban tu je i dalje svijetli primjer da se može i pametnije...

OCJENA: 7,5/10
DATUM IZLASKA:
5. veljače
IZDAVAČ: REPRISE RECORDS/WARNER BROS/DANCING BEAR



SARAH BRIGHTMAN – DREAMCHASER

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Dani velike globalne slave Sarah Brightman, nekadašnje 'gospođe Lloyd Webber', odavno su iza nje, no iz nekog razloga, njen se brend još uvijek sjajno drži u Latinskoj Americi i na Dalekom istoku (pjevala je i na otvaranju pekinške Olimpijade 2008.). Ne čudi stoga da na njenom desetom pop albumu (a ima ih još podosta mjuziklskih sa i bez bivšeg supruga) nalazi jedna pjesma na japanskom i jedna sa španjolskim nazivom. Inače, radi se o slatkastoj kolekciji konfekcijskog crossover popa u kojoj se izmjenjuju hitoidni napjevi s obradama Goreckog i Rimski-Korsakova (ali i McCartneyja i Elbowa), ovaj put s nešto više new age atmosfere i prizvuka.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Prilično ujednačena ponuda.
NAJBOLJE STVARI 'One Day Like This' (iznenađujuće efektna obrada Elbowa), 'Glosoli', 'Angel', 'Kaze No Torimichi'
DAKLE Album je kao cjelina vrlo ugodan i slušljiv, pa će i fanovi s ove strane svijeta vjerojatno biti zadovoljni.

OCJENA: 6,5/10
DATUM IZLASKA:
21. siječnja
IZDAVAČ: SIMHA/EMI MUSIC JAPAN

ANDREA BOCELLI – PASSIONE

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Možda je zgodna podudarnost da je slijepi talijanski tenor Andrea Bocelli globalnu prepoznatljivost stekao upravo zahvaljujući duetu s gore recenziranom Sarah Brightman, 'Time To Say Goodybe' sredinom 90-ih. Odonda je napravio sjajnu karijeru u svijetu pop glazbe prodavši blizu 80 milijuna ploča (njegova kompilacija iz 1997., 'Romanza' sa 20 milijuna još uvijek je najprodavaniji talijanski album svih vremena), što je vjerojatno kompenziralo nerijetke loše kritike u njegovom opernom životu. 'Passione' je pomalo jazzy kolekcija mediteranskih ljubavnih pjesama s primjesama bossa nove i drugih latino prizvuka, na kojoj Bocelli pomalo izbjegava pošteno pustiti svoju impresivnu glaščinu, između ostalog, valjda i da ne posrami svoje ugledne gošće Jennifer Lopez i Nelly Furtado.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Maksimalno trećina zanimljivog, ostalo je mahom mahovina…
NAJBOLJE STVARI Rijetki trenutak demonstracije glasovne sile, prerada Ricarda Cocciantea 'Era Gia Tutto Previsto' plus 'Champagne', 'Il Nostro Incontro' i 'Sara' Settembre'.
DAKLE Korektan crooneraj, ali imao je Bocelli i boljih albuma...

OCJENA: 6,5/10
DATUM IZLASKA:
28. siječnja
IZDAVAČ: UNIVERSAL MUSIC