25 FPS

Treći dan: Stimuliranje filmofilskog nepca

23.09.2010 u 09:29

Bionic
Reading

Festival danas započinje u 16 sati programom 'Hrana' koji je za festival pripremio renomirani britanski kustos Mark Webber, a u njemu će biti prikazana dva srednjometražna filma

Treći dan 25 FPS-a u znaku je stimuliranja nepca filmskih sladokusaca. Dan počinje u 16 sati programom 'Hrana' koji je za festival pripremio renomirani britanski kustos Mark Webber, a u njemu će biti prikazana dva srednjometražna filma: 'Hrana' Gordona Matta-Clarka te rijetko prikazivana 'Svinja Jean-Michela Barjola i Jeana Eustachea, kultnog francuskog post-novovalnog redatelja. Na programu u 18 sati na redu je 'Metrički film', prva retrospektiva legende strukturalnog filma (ali i teorije kuhanja) Petera Kubelke. Kubelka će svoje radove predstaviti uz predavanja koja su na glasu kao jedinstveni događaji.

U 20 sati na programu je četvrti natjecateljski program 'Slike iz nepoznatog' u kojem će svoj novi film prikazati prošlogodišnja članica žirija Milena Gierke ('Žabe') te nagrađivani hrvatski umjetnik Davor Sanvincenti ('Rijeka'). U 21.30 nastavljamo sa sljedećim natjecateljskim programom, Iz krupnog plana.

U 23 sata u Teatru &TD na redu je program Expanded Cinema u kojem će se domaćoj publici predstaviti trenutno jedan od najznačajnijih umjetnika proširenog filma – Bruce McClure. Svoj performans 'Sjena stabala izranja iza sudaranja' izvest će s nekoliko 16-milimetarskih projektora, a njime će postaviti visoke zahtjeve pred oči i uši najizdržljivijih gledatelja.

Na kraju dana koji je bio obilježen spajanjem starog i novog, pripremite se da vas u Teatru &TD raspleše KM, DJ koji će poznate ex-Yu hitove reinterpretirati u disko ključu.