U KINU TUŠKANAC

'Treći čovjek' u posjetu 'Trećoj ženi'

29.01.2014 u 12:56

Bionic
Reading

Šesnaest godina nakon premijere filma 'Treća žena' i godinu nakon njezina posjeta Beču, u Zagreb dolazi 'Treći čovjek' u uzvratni posjet

Treća žena' jedina je obrada legendarnoga Reedova filma, rijedak primjer uspješne posvete i jedini način stvaranja ekvivalenta rečenom filmskom klasiku. Smještanjem priče u Zagreb tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji i zamjenom spolova, Zoran Tadić snimio je odličan neovisni film u kojem se u svakoj sceni osjeća 'Treći čovjek'. Zahvaljujući Vladimiru Kleščiću, koji je sudjelovao u snimanju 'Treće žene' i koji je prije nekoliko godina sasvim slučajno posjetio 'Muzej Trećeg čovjeka', ostvaren je posjet Muzeju 2012. i od tada je i mala izložba 'Treća žena' postala dio muzejskog postava: izloženi su plakat, foršpan, partitura i scenarij. Posjetitelji bečkoga muzeja i zaljubljenici u Reedov klasik iznenađeni su: nitko ne bi očekivao takav utjecaj 'Trećeg čovjeka' u Hrvatskoj. Šesnaest godina nakon premijere filma 'Treća žena' i godinu nakon njezina posjeta Beču, u Zagreb dolazi 'Treći čovjek' u uzvratni posjet.

U utorak i srijedu, 4. i 5. veljače, HFS u suradnji s bečkim Muzejom Trećega čovjeka u kinu Tuškanac organizira, uz projekcije filmova 'Treći čovjek Carola Reeda i 'Treća žena' Zorana Tadića, izložbu fotografija iz ta dva filma te izložbu fotografija ratom razrušena Beča u Drugom svjetskom ratu, kada je film sniman i raketiranoga Zagreba tijekom Domovinskog rata koji je bio stvarna scenografija Tadićeva filma. Postav će biti izložen ispred velike dvorane kina, dvadesetak fotografija u formi klasičnog filmskog plakata, a u maloj dvorani u prizemlju kina projicirat će se film o Muzeju Trećega čovjeka i filmski zapisi o Carolu Reedu i njegovu kultnom filmu.

Svečano otvaranje izložbe bit će 4. veljače. Večer će početi projekcijom filma 'Treći čovjek' u 18 sati, slijedi kratki koncert na citri slovenskog umjetnika Ivana Zupanca, otvaranje izložbe, a večer završava projekcijom filma 'Treća žena' s početkom u 21 sat. Glazbene teme iz 'Trećeg čovjeka' i 'Treće žene' na pijaninu će odsvirati poznati hrvatski glazbenici Igor Savin i Vanja Lisak.

Sljedeći dan projekcije filmova će se ponoviti obrnutim redom, prvo u 19 sati Treća žena', a u 21 sat 'Treći čovjek'. Izložba će biti otvorena do subote, 22. veljače

Više obavijesti, saznajte na stranici filmski-programi.hr