ROCK'N'WRITE

Tko su književnici skriveni iza gitare?

08.04.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Nedavni izlazak romana 'Odstranjivač ljubavi (Amoritium Amoris)' proslavljenog riječkog glazbenika Vlade Simićića–Vave, još je jedan dokaz da rokeri s jednakom strašću mogu pisati romane kao što mogu uživati stvarajući glazbu ili svirajući pred gomilom. Štoviše, nakon što smo istražili tko se sve od rokera i glazbenika okušao u spisateljskim vodama, možemo zaključiti da nam regija obiluje talentiranim glazbenicima koji su jednako uspješni i kao književnici

Jedan od najslavniji pjesnika i prozaika svjetske reputacije, pred čijom se glazbom klanjaju mnogi, bez sumnjeje Leonard Cohen. Kanadski kantautor jednako se proslavio pisanjem koliko i pjevanjem. Svoj prvi album 'Songs of Leonard Cohen' objavio je 1967. godine u 33. godini života, no pisanjem se počeo baviti još ranije jer je prvu knjigu pjesama 'Let Us Compare Mythologies' objavio već sa 22 godine 1956. Tijekom karijere iza sebe je ostavio 25 albuma, 11 zbirki pjesama i dva romana, od kojih je prvi 'The Favorite Games' objavio 1963. godine. I Nick Cave ima se čime pohvaliti. Osim uspješne karijere glazbenika (kako s Birthday Partyjem, tako i s Bad Seedsima, solo i s Grindermanom), Cave može ponosno reći da je glazbenik, skladatelj, pjevač, književnik, pjesnik, scenarist i glumac. Jedan jako svestran gospodin. Čak 10 albuma objavio je s grupom The Birthday Party, 14 albuma s grupom Bad Seeds i dva albuma sa Grindermanom. Uz glazbenu karijeru, Cave je objavljivao priče, pjesme i pisao scenarije. Pažnju je privukao zbirkom pjesama i drama 'King Ink' 1988. godine. 'And teh Ass Saw the Angel' iz 1989. bio je njegov prvi roman i dokaz da kod njega ništa nije slučajno, već je riječ o talentiranom piscu. Sveukupno je do sada objavio šest djela. Što zbirki pjesama, što romana, a ni pisanje scenarija ne treba zanemariti.

Iako su potonja dvojica glazbenika / književnika možda najeksponiranija u svijetu showbusinessa, daleko produktivniji je jedan vrlo tetovirani gospodin, gromkoga glasa, nabildanog tijela, kojemu rock teče u krvi, a pisanje mu je relaksacija između filmskih uloga i vođenja i uređivanja radijskih emisija. Riječ je o jedinstvenom punkeru / rokeru i aktivistu Henryju Rollinsu (Black Flag, Rollins Band) koji iza sebe ima preko 25 objavljenih književna djela, a svakako valja spomenuti i Spoken Words izdanja kojih ima već 20-ak, kao i desetak Spoken Words DVD-a i pet audio knjiga. Vraški produktivan umjetnik. Uz sve nabrojano, iza njega je još dvadesetak filmskih uloga.

A kakva je situacija u regiji s rokerima / književnicima? Ostali smo iznenađeni nemalim brojem književnika kojima je rock u krvi, odnosno rokerima kojima je pisanje u krvi, a među kojima se kriju i mnogi dobitnici uglednih književnih i inih nagrada.

Nepoznat s naslovnica, ali itekako poznat poštovateljima i poznavateljima rock glazbe, nekadašnji član grupa Buldožer, Film i Psihomodo pop - Davor Slamnig objavio je tri zbirke priča i roman 'Topli zrak' (2002). Dobitnik je nagrade 'Ranko Marinković' za priču 'Kako smo postali Dalmatinci', Nagrade Jutarnjeg lista za roman 'Topli zrak' te Nagrade Večernjeg lista za priče 'Teletabisi', 'Krupmirova rodbina' i 'Lada', a na samom početku karijere osvojio je i tada prestižnu nagradu '7 sekretara SKOJA-a' za zbirku priča 'Čudovište'. Basist grupe Laufer (1987 – 1989), basist grupe Grad (1998 – 2000) i basist grupe Grč od 2008. godine – Zoran Žmirić možda je i najuspješniji roker književnik u Hrvata. S romanom 'Blockbuster' finalist je VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis 2008. te finalist t-portalove književne nagrade roman@tportal 2010. za najbolji roman. 'Blockbuster' je 2010. po izboru Hrvatskog književnog društva proglašen knjigom godine. U njegovu životopisu stoji još i 'Kazalište sjena', 'Tvar koja nedostaje – kompilacija više autora' (Istrakon 2002), 'Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man' te 'Riječke rock himne' iz prošle godine u kojima je opisao nastanak 60 pjesama koje su, po njegovoj ocjeni, obilježile protekla tri desetljeća riječke rock glazbe. Valja svakako spomenuti da je pokretač prvog hrvatskog portala za računalne igre Gamer.hr i prvog hrvatskog filmskog portala Popcorn.hr. Sve u svemu, talentirani roker.


Uz već spomenutog Žmirićeva sugrađanina Vavu, uskoro će svjetlo dana ugledati i prvi roman frontmana grupe Malehookers, Jerryja, odnosno, Alana Gabora 'Priručnik za muški svijet'. No ne treba nikako zaboraviti i najproduktivnijeg spisatelja iz ovih krajeva, a to je, bez sumnje, Branimir Johnny Štulić koji je nedavno objavio nemali broj knjiga među kojima se nalaze njegovi prepjevi Homerove 'Odiseje' i 'Ilijade', Herodotove 'Povijesti', Tukididovih 'Peloponeskih ratova', Ksenofontove 'Helenike', te autorske knjige 'Smijurijada – autobiografija i komentari', 'Azrine pjevne pjesme' i 'Govorili su o Džoniju – Novinski tekstovi 1977 – 2004'. Nije da se pretrgnuo od autorskih tekstova, ali svakako mu treba odati priznanje za učinjeno. Ove godine izlazi i novi roman kantautora Damira Avdića 'Tiket za revoluciju'. Nakon 'Na krvi ćuprija' iz 2005. i 'Enter džehenema' iz 2009. godine, Avdiću je ovo već treći roman koji je pisao stvarajući paralelno glazbu za svoja tri albuma. Kao i Avdića, i frontmana Goribora Aleksandra Stojkovića privukao je legendarni pionir diskografije Zdenko Franjić, vlasnik etikete 'Slušaj najglasnije', koji je za svoju manje eksponiranu nakladničku etiketu 'Bratstvo duša' osim Avdićevih prvih radova objavio i Stojkovićevu zbirku pjesama 'Svet je moj, ali ima vremena'. Stojković se ponosi još jednom zbirkom pjesama 'Ne možeš mnogo, ali možeš malo' te izdanjem 'Princ bez horsa' koje se sastoji od četrdesetak pjesama i pet kratkih priča: 'Dani', 'Dede', 'Momenat', 'Opcije' i 'Traka'.


Prošle godine je frontman odlične slovenske rock grupe Res Nullius – Zoran Benčić objavio prvi roman 'Psi Brezčasja'. Vrlo hvaljeni kriminalistički roman noir jedinstvene atmosfere. Na ovu listu talentiranih rokera svakako valja uvrstiti i Marčela, odnosno Marka Šelića. Izuzetno popularni srpski reper koji redovno piše kolumne u dnevnim novinama Politika, a povremeno je pisao blog i za B92. Početkom 2008. objavio je roman 'Zajedno sami' koji je utjecajni portal za popularnu kulturu popboks.com proglasio najboljim beletrističkim djelom 2008. godine. Uz njega je tu i frontman grupe Jarboli i Jesenji orkestar - Daniel Kovač, koji se može pohvaliti romanima 'Logika reke, pruge i otpada', 'Carstvo' i 'Uzvodni bluz' te zbirkom priča 'Tiha reč'. Posebno mjesto pripada Slobodanu Tišmi – nekadašnjem lideru kultnih grupa Luna i La Strada. Aktivan sa spomenutim grupama tijekom 80-ih, Tišma se povlači iz glazbe 1989. godine i u potpunosti se posvećuje pisanju. Nakon tog perioda objavljuje zbirku poezije 'Marinizmi', 'Vrt kao to' i 'Urvidek', za koju je dobio nagradu Stevan Sremac. U književnim časopisima povremeno je objavljivao dnevničke zapise pod nazivom 'Blues diary', a godine 2009. objavljuje roman 'Quattro stagioni' za koji 2010. dobiva nagradu 'Biljana Jovanović'. Godine 2011. objavljuje roman 'Bernardijeva soba' za koji dobiva prestižnu NIN-ovu nagradu 2012. godine.


Uz ovaj popis obavezno treba spomenuti inicijativu novinara Arsena Oremovića koji je prije nekoliko godina uredio zbirku priča 'Zvučni zid – Vinilne priče' (Menart) i koja je prošle godine dobila i svoji nastavak, a sve s ciljem da se ukoriče priče raznih autora kojima je poveznica rock'n'roll. Tako su se, kao autori, u prvom i u drugom djelu našli mnogobrojni novinari i književnici, ali i glazbenici poput Srđana Gojkovića–Gileta (Električni orgazam), Nenada Marjanovića Frica (KUD Idijoti), Mirele Priselac– Remi (Elemental)… kao i nekoliko globalnih zvijezda poput Hugha Cornwella iz grupe The Stranglers ili pak jazz glazbenika Bena Jeffea. Ta je ideja, pak, zapela za oko ljudima iz Aquarius Recordsa koji su objavili zbirku priča 'Records Stories' u kojoj su svoje priče objavili mnogobrojni domaći novinari i književnici.

Suma sumarum, iako zasigurno nismo spomenuli sve, broj talentiranih i pismenih rokera u našim je krajevima iznad svih očekivanja. Bilo bi zanimljivo saznati statistiku o prodaji albuma koje su objavljivali i usporediti tu brojku s napisanim i prodanim knjigama. Možda su baš zbog toga i počeli pisati…