TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Televizijski Oscar napokon se probudio iz zimskog sna

18.07.2016 u 09:15

Bionic
Reading

'Igra prijestolja' s 23 i 'Veep' sa 17 nominacija u kategorijama najbolje dramske i najbolje humoristične serije, ovogodišnji su rekorderi Emmyja, šokirao je izostanak nominacija za serije 'Preostali', 'Dobra žena', 'BoJack Horseman' i 'Narančasta je nova crna', ali dobra je vijest što se jedna nova i drugačija serija ipak uspjela probiti kroz Akademijin konzervativan i trom ukus. Riječ je o 'Mr. Robotu', hakersko-psihološkoj drami s Ramijem Malekom u glavnoj ulozi, koja je zaradila čak šest nominacija

Emmy je prestižna američka nagrada za najbolja televizijska ostvarenja u protekloj godini, svi je žele, svi joj se raduju, na njezine dodjele počelo se dolaziti maltene s jednakom modno-promenadskom dramom kao i na Oscare i sve u svemu, svi je vole i svima je simpatična. No tri akademije koje dodjeljuju tu nagradu istodobno su poznate kao hrpa ultrakonzervativnih dosadnjakovića s malo ili nimalo osjećaja za inovaciju jer već desetljećima nominiraju samo one serije koje su već preko nekoliko sezona provjereno prihvaćene i među publikom i među kritičarima - čak bi se moglo reći da ih se uglavnom sjete nominirati kada već i publici i kritičarima počnu malo ići na jetra ili, kako se to u američkom televizijskom slengu kaže, kad preskoče morskog psa. Zbog takve se navade emmyjevaca situacije u kojima neka serija zaradi nominaciju odmah nakon prve sezone praktički smatra incidentom i o tome se priča godinama, kao u slučaju 'Zapadnog krila' i 'Momaka s Madisona', koji su među rijetkim naslovima koji su imali takvu čast.

Ova je godina, izgleda, jedna od onih u kojima se događaju incidenti. Među nominacijama objavljenima u četvrtak, u čak šest kategorija našla se serija 'Mr. Robot', serija čija se druga sezona tek ovih dana počela emitirati na kanalu USA Network, serija u čijoj glumačkoj postavi, osim Christiana Slatera u sporednoj ulozi, nastupaju uglavnom nerazvikana, mlada glumačka imena, i serija koja izgleda potpuno drugačije nego bilo koja druga serija na televiziji - ima svoj filmski vizualni i stilski identitet, ima hakersku priču koja je istodobno probavljiva laicima i prihvatljiva samim hakerima, serija koja u sebi nosi snažan antikapitalistički sentiment, ali i mračnu atmosferu modernog otuđenja i socijalne tjeskobe, komplicirana serija za čije je slojevite fabule i psihološke obrate potrebna puna koncentracija - ukratko, serija koja uopće ne odgovara profilu serije cijenjene među članovima akademija koje dodjeljuju Emmy. Nominacija Ramija Maleka u kategoriji najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji i nominacija same serije u kategoriji najbolje dramske serije godine, zato su veliko iznenađenje i pokazatelj da se možda među emmyjevce uvukla jedna zraka svjetlosti iz budućnosti. 'Mr. Robot' nominiran je i u četiri druge, manje razvikane kategorije i prilično je malo vjerojatno da će ih sve osvojiti, ali već je i ovo bilo dovoljno da se kritičari diljem svijeta onesvijeste od radosti.

Najava druge sezone serije 'Mr. Robot', čija je prva sezona neočekivano nominirana za šest Emmyja

Slično je iznenađenje i nominacija prve sezone Netflixove humoristične serije 'Master of None' s američkim komičarom Azizom Ansarijem u glavnoj ulozi, serije koja je pomalo redefinirala podžanr serija u kojima stand-up komičari glume fikcijsku varijantu samih sebe (premda je pravi i puni korak u proširenju granica te forme, po mojem mišljenju, učinila tek Maria Bamford u seriji 'Lady Dynamite'). Ansari se odmaknuo od klasične woodyallenovske šprance po kojoj takav komičar nužno mora biti sredovječan, neurotičan, ciničan i razočaran, pomalo depresivan mudrac u sukobu s vlastitom okolinom i napravio pomak prema mlađoj varijanti takvoga lika, prema tridesetogodišnjaku i njegovu traženju svojeg mjesta u svijetu, uz podosta bavljenja socijalnim pitanjima kao što su položaj žene, starijih osoba i rasnih manjina/doseljenika u Americi, prema razbijanju stereotipnih odnosa s roditeljima i općenito, prema temama izvan sebe samoga, što je čak i majstorima ovoga žanra, kao što su Louis CK ili Marc Maron (koji su obojica ove godine imali fenomenalna ostvarenja) dosad bilo nezamislivo.

Još jedno veliko iznenađenje među ovogodišnjim nominacijama činjenica je da se Akademija napokon sjetila nominirati seriju 'Amerikanci', izvrsnu trilersku dramu o ruskim špijunima koji u doba Hladnoga rata žive u SAD-u kao 'obična' američka obitelj. Seriju već godinama obožava publika, a kritičari je, na čelu s jednim od najutjecajnijih američkih televizologa Alanom Seppinwallom, naziva jednom od najboljih dramskih serija koje je moguće pogledati na američkoj televiziji, ali televizijske su se akademije dosad ponašale kao da ne postoji. Ove je godine četvrta sezona ovog odavno priznatog televizijskog bisera zaradila nominaciju i u kategoriji najbolje dramske serije i u kategorijama glavne glumice (Kerri Russell, domaćoj publici poznata kao Felicity) i glumca (Matthew Rhys, domaćoj publici poznat kao Kevin iz serije 'Braća i sestre'). Nije poznato tko, što i kako je uspio probuditi Akademiju, ali dobro je da jest.

Foršpan za 4. sezonu serije 'Amerikanci'

U novotarije i iznenađenja može se ubrojati i nominacija Seinfeldove web-serije 'Comedians in Cars Getting Coffee', koja se u kategoriju variety i talk-showa ubacila u godini kada to nije uspjelo ni Colbertovu 'Late Showu' ni 'Daily Showu' s novim voditeljem Trevorom Noahom ('Daily Show' je, inače, osvajao Emmy u ovoj kategoriji sedamnaest godina za redom i Akademija je očigledno odlučila kazniti odlazak Jona Stewarta iz emisije). Vrlo je mala vjerojatnost da će Seinfeld u ovoj kategoriji uspjeti pobijediti Johna Olivera i njegov 'Tjedni pregled' (ne bi ni trebao - Oliver je definitivno as u svijetu trenutno postojećih ovakvih emisija), ali je velika stvar da je akademija primijetila i nove medije te u ovu kategoriju pripustila jednu web-seriju.

Rekorderi ovogodišnjih nominacija za Emmy nisu nikoga iznenadili. Ukupno 23 nominacije zaradila je HBO-ova serija 'Igra prijestolja', među kojima je nekoliko glumačkih nominacija koje nisu bile baš zicer među očekivanjima. Slijedi mini-serija 'American Crime Story: People vs. OJ Simpson', izvrsna dramska rekonstrukcija suđenja OJ Simpsonu, u kojoj su sjajno prikazani svi akteri i većina društvenih silnica koje su utjecale na ovaj nevjerojatan američki sudski slučaj iz sredine devedesetih, a okrznuto je i pitanje celebrity kulture koja je već tada imala golem utjecaj na suđenje, jedne od prijelomnih točaka za mnoge upletene osobe, posebno za obitelj Kardashian. Serija je osvojila 22 nominacije, gotovo jednako koliko i 'Igra prijestolja', što i nije čudno s obzirom na jaku glumačku ekipu i velik interes koji je izazvala među gledateljstvom i kritikom. Slijedi 'Fargo' s 18, pa zatim 17 nominacija za humorističnu seriju 'Veep', HBO-ov komični adut koji već šestu godinu osvaja simpatije čak i izvan Amerike, na čiju je visoku političku scenu orijentiran. Obje su serije sjajne i zaslužuju pohvale, ali nominacije nisu nikoga iznenadile.

Izvrsna američka serija 'American Crime Story: People vs. OJ Simpson' zasluženo je jedan od rekordera nominacija za Emmy

Među ostalim nominiranima dosta je onih koji su već gotovo pretplaćeni na nominaciju, ali to i zaslužuju, kao što su, primjerice, Viola Davis za svoju izvrsnu glumu u inače uzbudljivoj, ali ne visokokvalitetnoj seriji 'How To Get Away With Murder', Kevin Spaceyi Robyn Wright kao Frank i Claire Underwooda u 'Kući karata' i Julia Louis-Dreyfuss za glavnu ulogu u 'Veepu'. Ima i onih koji pomalo surfaju na staroj slavi, kao što je 'Downton Abbey', pa i zabavna, ali već pomalo istrošena 'Moderna obitelj', a raduju me nominacije Jeffreyju Tamboru za 'Transparent', Ellie Kemperi Titusu Burgessu za 'Neslomljivu Kimmy Schmidt' i Thomasu Middleditchu za 'Silicijsku dolinu', ali u slučaju nabrojanih ne vjerujem u njihovu pobjedu (premda bi bila zaslužena).

Najgori propusti ili, kako to Amerikanci kažu - snubs - ove se godine bez ikakve sumnje odnose na HBO-ovu seriju 'Preostali', koja je nakon izvrsne prve imala još bolju drugu sezonu, ali je nije dopala nijedna nominacija za Emmy, pa joj se prognozira sudbina slična onoj koju su do ove godine imali 'Amerikanci' - najbolje TV serije koju Emmy uporno zaobilazi. Prilično je čudno i da je nominacija za Emmy zaobišla Christiana Slatera, kada su se već odlučili tako izdašno hvaliti 'Mr. Robota' jer upravo je Slater osvojio Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu u toj seriji, a na njegovoj je strani bila i cijela povratnička priča, revitalizacija karijere, blablabla. Osobno me rastužilo i to što je iz nominacija izostavljena Rachel Bloom i njezina fantastična, originalna i zabavna serija 'Crazy Ex-Girlfriend', kojoj je, doduše, tek istekla prva sezona, ali je bila nagrađena Zlatnim globusom, nevjerojatno mi je da Emmy zaobilazi i jednu od najboljih animiranih serija trenutačno na televiziji - Netflixov 'BoJack Horseman', dok su svi diljem svijeta apsolutno šokirani što je s popisa izostavljena također Netflixova zatvorska drama 'Narančasta je nova crna'.

Nepravedno zanemarena druga sezona izvrsne HBO-ove dramske serije 'Preostali'

Ako pak globalnu priču malo spustimo na lokalnu razinu, jedna od šokantnih činjenica koju ste možda primijetili čitajući ovaj pregled jest to da većinu ovih serija, osim onih HBO-ovih (a i to samo ako ste njihov pretplatnik u kabelskom paketu) ne možete (legalno) pogledati ni na jednom domaćem televizijskom kanalu. Još bi to nekako bilo objašnjivo za neke novajlije, kao što je naveliko hvaljeni 'Mr. Robot' jer nove serije k nama obično stižu tek nakon što su u svijetu već barem u drugoj ili trećoj sezoni, ali brojne gore spomenute serije već su debelo u četvrtim, petim pa i daljnjim sezonama, a nitko ih od domaćih kanala još nije prikazao. Srećom, i u Hrvatskoj se pomalo pojavljuju streaming servisi koji će nam omogućiti da legalno pogledamo sve ono što nam domaći televizionari uskraćuju, pa će se možda i oni posljednji građani Hrvatske koji još imaju naviku igrani program gledati na televiziji - odviknuti od toga.

A konačne rezultate glasanja za nagradu Emmy saznat ćemo 18. rujna 2016., kada će se u Los Angelesu održati 68. svečanost dodjele te nagrade, koju će voditi Jimmy Kimmel