Saša Antić - TBF

'Svijetom već vladaju roboti. I Kerum je jedan od njih'

07.06.2011 u 13:35

Bionic
Reading

'Pistacio Metallic' naziv je novog studijskog albuma grupe TBF koji bi se 15. lipnja trebao pojaviti u prodaji. Saša Antić je za tportal.hr odgovorio na nekoliko pitanja vezanih uz novi album, ovogodišnji Porin, novi spot, kao i uz trenutno splitsko stanje uma

Krenimo od imena albuma. Zašto 'Pistacio Metallic'?

Posli jednog koncerta Nike (Nikša Mandalinić, gitarist TBF-a) je predložio da nazovemo album po nekoj boji i tu je krenula zezancija i došli smo do boje pistacio metallic, koje je inače jedna od njegovih gitara. To nam se svidilo i odmah je leglo, zvučan naziv, a kad su naši kućni analitičari spektralnom analizom ustvrdili da zvučni zapis ima zaista tu boju više nije bilo sumnje da je to pravi naziv albuma.

Zašto je pjesma 'Mater' prvi singl s albuma? Nekako odskače od ostalih pjesama.

'Mater' je zadnja stvar koja je uletila na album, možda zato. Osjetili smo po komentarima prijatelja kojima smo puštali album da su tu stvar odmah ubrali i tako odlučili ić odmah u glavu. Mislim da smo pogodili jer je ispalo da je u ovim bizarnim globalno-lokalnim vremenima ljudima legla ova crnohumorna storija. Valjda po onoj, 'klin se klinom izbija'. Il kako bi reka Rambo: 'Ako ne reaguješ ni verbalno ni fizički, već sutra može da ti se odrazi na nervnoj bazi. Na nervnoj bazi. Psihičkiii!'

Možemo li uskoro očekivati i spot za prvi singl? Scenarij je već smišljen?

Spot je već gotov, uradila ga je ekipa iz Gitak televizije (premijera je 13. lipnja na MTV Adria) i to je tek njihova impresija i priča za sebe. Najave za spot možete već vidjeti na Youtubeu.


Album sadrži 11 pjesama kojima ste ponovo nadmašili sami sebe. Iako je bilo za očekivati da će prvi album nakon 'Galerije Tutnplok' (2007) biti možda slabiji ili barem jednak njemu, 'Pistacio Metallic' je najbolje što ste dosad snimili. Jesu li pjesme za album nastale tijekom vaših proba za pripremu novog albuma ili u tom periodu od 2007. do danas?

Tako nekako, s tim da na ovom albumu nijedan tekst nisam pisao na glazbu, već smo uglavnom polazili od teksta, a neki već gotovi tekstovi su legli na glazbu koja je nastajala ranije na nekim neobaveznim jamovima koje snimamo.

Cijeli album, unatoč vašem karakterističnom sarkazmu i cinizmu, odiše nekom pozitivnom vibrom. Odakle vam taj optimizam u ovo vrijeme?

Iz ludosti.

Na albumu se nalazi i pjesma 'Veseljko' posvećena muškom spolovilu. Odakle ideja za tu pjesmu?

Svirati kurcu odnosno kurčiti se. A onda se to pretvorilo u neku samoironičnu stvar koja pokušava u isto vrime bit himna muškom spolovilu i sprdnja s likovima koji nastupaju kao pjesnici s 'weltschmertz pozom' uz razotkrivanje pravog motiva pubertetskog pop rock stihoklepstva, a ima tu i zezancije na račun novokomponirane klapske glazbe. Sve u svemu, velika glupost s dobrim refrenom.

Split je i dalje vaša nepresušna inspiracija. Međutim, koliko se promijenilo to splitsko stanje uma unazad nekoliko godina otkada Kerum upravlja gradom?

Izgleda da se nije promijenilo. Ionako svijetom već vladaju roboti. I Kerum je jedan od njih. Može nas spasiti samo Atomski Miš.


'Smak svita' i 'Fantastična' s albuma 'Galerija Tutnplok' bili su uvjerljivo najveći hitovi. S kojim bi se to pjesmama moglo dogoditi na novom albumu s obzirom da svih 11 ima potencijal hita?

To stvarno ne znam, al mislim da nema pjesama sličnih tim dvjema. Album je nekako ujednačen u kvaliteti, sve pjesme su dobre i sudeći po probama, bit će odlične uživo.

Vaš unplugged album 'Perpetuum Fritule' prošao je iznad svih očekivanja. Zaradili ste tri Porina od sedam nominacija. Jeste li zbog toga nezadovoljni, ravnodušni ili sretni?

Ravnodušni. Porin je velika i loša zabava za zaposlene u izdavačkim kućama i na HRT-u. Glazbenici su tu samo u prolazu i odrađuju svoje uloge.

Zanimljivo je da ste čak tri nominacije dobili zahvaljujući hitu Lee Dekleve 'Dogodila se ljubav'. Jeste li uopće, dok ste snimali samu pjesmu, i pomislili da će pjesma postati takav hit?

Ne, bili smo uvjereni da će to biti skriveni biser, intimna pjesma debelo na B-strani.

S Deklevom ste prvi put surađivali na toj pjesmi, ili postoji neka druga veza između vas?

Nismo se ranije poznavali, poslala nam je demo pjesme, svidila nam se i jednom prilikom kad smo bili u Zagrebu snimili smo svoje dijelove, i to je bilo to.


Paralelno s grupom TBF prilično ste angažirani i u kazalištu. S predstavom 'Garaža' ste posjetili i New York, kakve uspomene nosite iz New Yorka?

To mi je teško opisati, mislim da sam tamo ostavio komad srca. Obožavam East coast hip hop i modalni jazz, a NYC je prijestolnica i jednog i drugog. Gdje svijet završava New York počinje. Vjerojatno me malo ponio i uspjeh predstave tamo. Start spreading the news...

Jeste li angažirani oko kakve nove predstave ili projekta?

Ništa zasad na vidiku. Trenutno smo u svirkama, na jesen ćemo imat par većih promotivnih koncerata, snimit ćemo još koji spot i, nadam se, počet ćemo radit na sljedećem albumu.

Iza vas su četiri studijska albuma i jedan uživo. Planirate li uskoro kakav best of album?

'Perpetuum Fritule' smo ustvari zamislili kao neki best of.

Kada se u prodaji očekuje 'Pistacio Metallic' i kada možemo očekivati koncertnu promociju albuma?

15. lipnja je planiran izlazak albuma, a na jesen ćemo radit tri velika koncerta, u devetom mjesecu Split, u desetom Rijeka i Zagreb u jedanaestom.