NAJBOLJI FILM

'Svećenikova djeca' nagrađena na festivalu naroda i vjera

02.12.2013 u 18:52

Bionic
Reading

'Svećenikova djeca' osvojila su glavnu nagradu Filmskog festivala naroda i vjera koji se održava u talijanskom gradu Terni

Hrvatska komedija 'Svećenikova djeca' redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matišića proglašena je najboljim filmom u dugometražnoj igranoj konkurenciji 9. Filmskog festivala naroda i vjera (Film Festival Popoli e Religioni) koji se od 26. studenoga do 1. prosinca odražavao u talijanskom gradu Terni.

Predsjednik ovog festivala specijaliziranog za filmove katoličke tematike je ternijski nadbiskup u miru Vincenzo Paglia koji je ujedno i predsjednik Papinskog vijeća za obitelj (Pontificio Consiglio per la famiglia), a počasni predsjednik festivala poljski je redatelj Krzysztof Zanussi.

Podsjetimo, kada je krajem srpnja bio objavljen službeni program Vinko Brešan je izjavio: 'Osobito mi je drago što su 'Svećenikova djeca' napokon prepoznata kao kršćanski film. Vjerujem da će ovaj poziv promijeniti odnos određenih crkvenih krugova u Hrvatskoj prema 'Svećenikovoj djeci'.'

Svećenikova djeca nastala su prema istoimenoj Matišićevoj drami, glavne uloge tumače Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn i Marija Škaričić.

Realiziran je u koprodukciji Hrvatske i Srbije, hrvatski koproducent je Interfilm, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Prikazan je na brojnim festivalima u svijetu i najgledaniji je hrvatski film od 2000. godine.

Nominiran je u kategoriji najbolje komedije na Europskim filmskim nagradama koje će biti dodijeljene u subotu 7. prosinca u Berlinu.