POČELA FILMSKA SMOTRA

Sve bolji i kvalitetniji festival u Vukovaru

25.08.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Direktor Vukovar film festivala Igor Rakonić i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo otvorili su u srijedu navečer na terasi zgrade Agencije za plovne puteve peti po redu Vukovar film festival koji će trajati do 28. kolovoza

Prethodno je Sabo za sve dosad učinjeno proteklih godina, u ime grada Vukovara, zajedno s dogradonačelnicom Danijelom Stanković, uručio Rakoniću posebno gradsko priznanje nazvano Vukovarsko svjetlo slobode.

'Jako smo ponosni na vukovarski festival koji je iz godine u godinu bolji i kvalitetniji.

Festival je postao prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj, a dokaz tome su i puni smještajni kapaciteti u Vukovaru te okolnim gradovima', rekao je Sabo, dodajući da termin održavanja festivala nije posebno biran, ali i da je na današnji dan prije točno 20 godina započela bitka za Vukovar. Organizatori ovogodišnjeg Vukovar film festivala najavljuju najbogatiji filmski program dosad, ali i niz popratnih sadržaja koji će se svakodnevno održavati.

'U sklopu ovogodišnjeg festivalskog programa gledatelji će imati prilike vidjeti ukupno 38 filmova u raznim kategorijama, među kojima će biti i ovogodišnji pobjednici festivala u Sarajevu i Puli (filmovi 'Disati' i 'Kotlovina'), kvalitetni dokumentarci, kao i tri filma iz kategorije svijet, među kojima će biti megahit 'Jedan dan' redateljice Anne Hathaway, koji se paralelno prikazuje u Londonu i Parizu', rekao je za Večernji list Rakonić.

Nezahvalan posao odabira najboljih filmova ove godine ima stručno povjerenstvo koje čine redatelj Ognjen Sviličić, književnica Vedrana Rudan i filmski kritičar Dean Šoša. Od popratnih sadržaja organizirat će se Dunavska scenaristička radionica, Radionica dokumentarnog filma, izložba fotografija tvornice Borovo, predavanje povjesničarke umjetnosti Ines Ambruš, kao i TV sajam podunavskih javnih televizija. Najavljen je i dosad najbogatiji zabavni program, tako da će biti organizirana četiri koncerta, a nastupit će, između ostalih, Damir Urban (25. kolovoza) i Cubismo (28. kolovoza). Organizatori najavljuju da će festival ugostiti preko 60 osoba iz filmskoga svijeta te da očekuju preko 20.000 posjetitelja.

'Vukovar film festival proteklih godina bio je prepoznatljiv i po šlepu na Dunavu gdje su se prikazivali filmovi. Nažalost, šlep je trenutno zauzet, tako da će ove godine filmovi biti prikazivani na terasi Agencije za vodne puteve koja je jednako atraktivna lokacija s koje puca pogled na Vukovar, Dunav i zvjezdano nebo. Ova lokacija je bolja i što se tiče veće zaštite od utjecaja vjetra na otvorenu projekciju, a ima i veće gledalište', zaključio je Rakonić. Ovogodišnji festival privukao je brojne ljubitelje filma iz cijele istočne Hrvatske pa i šire. Među njima je bio i niz lokalnih političara, a u oči je upadalo to da su u prvom redu sjedila četiri stranačka čelnika Kukuriku koalicije, Zoran Milanović Radimir Čačić Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja