U ŠIBENIKU

Supertoon predstavlja programe Popcorn Toons i Videophonic

24.07.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Manje od tjedan dana dijeli nas od početka 3. međunarodnog festivala animacije Supertoon koji se od 28. srpnja do 2. kolovoza održava na šest lokacija u Šibeniku. Uz bogatu konkurenciju, Supertoon je ove godine pripremio nekoliko atraktivnih popratnih programa

U programu Popcorn Toons pogledajte neke od najboljih animiranih filmskih špica i uz retrospektive Saula Bassa i Boba Kurtza otkrijte zašto se filmske špice od sredine 20. stoljeća smatraju umjetnošću za sebe. Noćni program Supertoona Videophonic u kinu na plažži Banj donosi glazbu iz ere prije MTV-ja upakiranu u novo i nezaboravno ruho. Ulaz na spomenute, kao i na sve ostale natjecateljske i nenatjecateljske programe Supertoona je slobodan

U utorak 30. srpnja od 20 sati u Galeriji Sv. Krševana u sklopu programa Popcorn Toons upoznat ćemo se s najvažnijim radovima Saula Bassa (1920-1996), najznačajnijeg autora uvodnih filmskih špica 20. stoljeća. Bassovi počeci vežu se uz redatelja Otta Premingera i njegov film 'Čovjek sa zlatnom rukom' (The Man With the Golden Arm, 1955) koji je jednom zauvijek promijenio tretman filmskih špica u kinima. Dotad su naime špice bile statične i tretirane kao odvojeni dio filma, a projicirale su se na zavjesu koja se podizala neposredno prije početka filma. Publika je vrijeme špice koristila za odlazak po kokice - otkud potječe termin 'popcorn time'. Od kraja 50-ih Bass je radio s Alfredom Hitchcockom, a tada su nastale neke od njegovih najznačajnijih animiranih špica, poput onih za 'Sjever - sjeverozapad' (North by Northwest, 1959) i 'Vrtoglavicu' (Vertigo, 1958), revolucionarne jer su uvele novi tip kinetičke tipografije.

U srijedu 31. srpnja u sklopu istog programa na rasporedu je retrospektiva američkog autora Boba Kurtza, osnivača animacijskog studija Kurtz & Friends iz Burbanka. Od početka 80-ih i njegovog prvog rada za film 'Povratak Maxa Dugana' (Max Dugan Returns, 1983), Kurtzove su animirane špice zasebna djela, a neka od njegovih najboljih ostvarenja, kao što su 'Draga, povećao sam dijete' (Honey, I Blew Up the Kid, 1992), 'Četiri sobe' (Four Rooms, r. Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, 1995) i 'Pink Panther' (1996), imat ćete priliku vidjeti na Supertoonu.

Popcorn Toons u četvrtak 1. kolovoza donosi retrospektivu animiranih filmskih špica u sklopu koje će biti predstavljena jedna od najboljih špica 90-ih, ona za 'Delicatessen' (1991), čiji su autori, ujedno redatelji filma Marc Caro i Jean-Pierre Jeunet, koristili posebnu metodu tretiranja filmske vrpce kako bi dobili 'krvavi' izgled u skladu s filmskom temom, zatim rad američkog autora Garetha Smitha za filmove 'Hvala što pušite' (Thank You for Smoking, 2005) i 'Juno' (2007). U programu provjerite i recentnije uspješnice kao što je rad animatora Dannyja Younta (Kiss Kiss, Bang Bang, 2005) te rad francuskog dvojca Oliviera Kuntzela i Florence Deygas za Spielbergov film 'Uhvati me ako možeš' (Catch Me If You Can, 2002).

Prije ere MTV-ja mnogi veliki muzički hitovi nisu imali svoj videospot. Godine 2012. devet vrhunskih dizajnerskih studija iz cijelog svijeta okupilo se s jednim ciljem - da naprave videospotove za stare glazbene brojeve. U nedjelju 28. srpnja zabavljat ćete se u kinu na plaži Banj od 23 sata uz program Videophonic - uz nove spotove na stare hitove Donne Summer, Jackson 5, Black Sabbatha, Sergea Gainsbourga, Johna Cagea i drugih.