4. SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Sukob i klasici na programu festivala

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.05.2011 11:40
  • Objavljeno 10.05.2011 u 10:05
Zvijezda zavijena u oblake

Zvijezda zavijena u oblake

Izvor: Promo fotografije / Autor: subversive film festival

U sklopu retrospektive Ritwika Ghataka, danas u 18 sati u kinu Europa na redu je film 'Zvijezda zavijena u oblake': riječ je o jednom od najvažnijih klasika u povijesti indijske kinematografije, a dramatski vrhunac filma navodi se kao režijsko remek-djelo

Film 'Zvijezda zavijena u oblake' zaradio je silno priznanje kritičara i stručnjaka širom svijeta, ali i postigao veliki komercijalni uspjeh i topao prijem obične bengalske publike u Kalkuti i njezinim predgrađima u kojima je znatan dio ljudi izravno ili neizravno trpio od 'odcjepljenja', teme koja je Ritwika Ghataka ponajviše zaokupljala.

subversive film festival

subversive film festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: subversive film festival

Sukob

Indijski film 'Sukob' ovogodišnjeg gosta festivala Shyama Benegala žestoko kritizira kastinski sustav zemlje, a s druge strane izruguje s ulogama suvremenih filmskih stvaratelja ili, bolje rečeno, medija općenito koji jurcaju zabačenim selima u potrazi za senzacionalnim vijestima bez preuzimanja ikakve društvene odgovornosti. Film je na programu u 20,30 sati u kinu Europa.

Odmah nakon 'Sukoba', u 23 sata, na programu Subversive Film Festivala nigerijski je film Chica Ejira'Onome... još jedna ljubav'. Riječ o jednom od prvih djela legendarnog Chica Ejira. Mračna drama bogatih i siromašnih razvija se na pozadini scene nasilja s početka, a automatizam njezine brutalnosti dijelom objašnjava pasivnost protagonista.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi