BUDUĆNOST NA FILMU

Strojevi u službi čovječanstva

19.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Otkad je Hollywood zakoračio u prostranstva svemira, njegovi neustrašivi istraživači nisu sami. Čovjek je poduzeo velike korake za čovječanstvo, putovao dalekim galaksijama te prešao posljednju granicu uz pomoć mehaničkih pomagača, s kojima život nije uvijek bio lak. Neki od njih su dobri, neki zli, a nekima je potreban samo dobar remont. Pogledajmo neke od najpoznatijih robotskih desnih ruka, ali i tehnoloških užasa, najdražih nam SF-ova

R2-D2 (Ratovi zvijezda)

Malo tko se neće složiti da je R2 najveća faca među robotima. Za razliku od njegova jednako popularnog kolege C3PO-a, koji svojim neprestanim brbljanjem većinu vremena samo smeta, važnost vjernog droida oblika kante za smeće neizmjerna je u borbi protiv Darth Vadera i njegovih legija zla.

Dok ostatak ekipe vitla svjetlosnim mačevima, puca iz laserskih pištolja i leti svemirskim prostranstvima u stiliziranim letjelicama, R2 obavlja prljavi posao – upravo je on Obi Wanu prenio vijesti o otmici princeze Leije kao i nacrte Zvijezde smrti uz pomoć kojih je ista naposljetku i uništena.

Svojim ugrađenim projektorom, bezbrojnim prigodnim alatima te naoružan besprijekornom snalažljivošću, R2-D2 svojevrsni je švicarski džepni robot za svaku prigodu.

HAL 9000 (Odiseja u svemiru)

Davno prije Googlea postojao je HAL, svemoćno i sveprisutno superračunalo. Praktično skraćena imena od punog naziva Heuristically Programmed Algorithmic Computer, HAL je stroj mozgovnog kapaciteta stotine Stephena Hawkingsa, koji je usto samosvjesniji od Dolores Lambaše i Gotovčevih zajedno.

Ta zastrašujuća kombinacija značila je pogibelj članova posade Discoveryja, koji su vjerojatno požalili što nisu na svoje svemirsko putovanje poveli kvalitetnog sistem administratora, ili barem kao putno štivo HAL-u poklonili detaljno objašnjenje Asimovih zakona robotike. S obzirom na to da nisu, HAL nije prepoznao kao grešku ubijanje cijele posade kako bi je spriječio da isključi njegove kognitivne sklopove.

Kroz HAL-ove postupke, Kubrick je prvi put na filmu jasno uobličio od tada često obrađivanu temu čovjekove ovisnosti o tehnologiji koja neminovno vodi uništenju ljudske vrste.

Marvin, paranoidni android (Vodič kroz galaksiju za autostopere)

Nećemo pogriješiti ako ustvrdimo da je Marvin svima najdraži depresivni robot. Iako je posljednja riječ tehnologije zapakirana u stilizirano svijetlo ruho, Marvina muči kronično dosađivanje i depresija, djelomično i zbog, kako sam kaže, mozga veličine prosječne planete koji rijetko ima priliku iskoristiti. Zapravo, njegova najveća noćna mora jest biti zadužen za posao koji ne zahtjeva ni najmanji djelić njegova nepreglednog intelekta.

Dan kada je istovremeno osmislio cijelu vojnu strategiju planete Krikkit, riješio sva veća matematička, fizička, kemijska, biološka, sociološka, psihološka i meteorološka pitanja svemira te skladao nekolicinu uspavanki, smatra najsretnijim u životu.

No unatoč njegovom gunđanju i nezadovoljstvu, najveća mu je odlika to što je uvijek ondje kad ga zatrebate, a može se pohvaliti i činjenicom da je poslužio kao inspiracija za pjesmu glazbenih velikana Radiohead.

Data (Zvjezdane staze)

Nakon što je sa smjenom generacija posadu najpoznatijeg intergalaktičkog broda napustio legendarni Spock, tvorci serijala trebali su novog 'autsajdera' koji će ponuditi objektivno shvaćanje ljudskosti. Rođen je Data, vjerojatno najpoznatiji android moderne pop kulture. Njegov kompleksan pozitronski mozak omogućava mu impresivne spoznajne mogućnosti, a njegov trajni napor ka shvaćanju ljudske psihe zaradio mu je svojevrsno unapređenje u obliku čipa za emocije.

Njegovi talenti su nebrojeni – od vrsnog poznavanja svih oblika znanosti i tehnologije, preko nevjerojatnih tjelesnih mogućnosti, do umjetničkog potencijala. Ne postoji polje na kojem Data nije uspješan.

U povijest znanstvene fantastike ušao je i kao prvi android koji je zakonski proglašen autonomnom individuom, a poput Marvina, također su ga opjevali glazbeni velikani, naš TBF.

Gigolo Joe (A.I. – Umjetna inteligencija)

Ime sve govori – Jude Law je u remek-djelu Stevena Spielberga Gigolo Joe, muška prostitutka u robotskom tijelu programiranom da imitira ljubav. Romantičnim pjesmama zavađa žene koje ga iznajme, a verziran je i u seksualnim tehnikama.

No kad zagusti i stvari krenu po zlu, Gigolo Joe sposoban je iznjedriti neke vrijedne ljudske osobine – pomoći će mladom Davidu, također robotu, da stekne ljubav svoja ljudske majke, a kao pravi junak žrtvovat će svoje čipove kako bi spasio život svog mladog štićenika.

Možda nije opjevan u pjesmama, ali ženski dio publike zasigurno će se složiti da je svakako oku najugodniji među strojevima s ove liste.

Bender (Futurama)

S obzirom na to da je nacrtan, još je dublje uronjen u svijet mašte od ostatka ovog društva, ali Benderov karakter je toliko stvaran da mu se gotovo može opaliti šamar. Njegovi najbliži prijatelji znaju ga kao alkoholičara i žderača kurvi, koji još usto puši kao Turčin i ovisan je o kockanju.

On će pak za sebe reći da ga krasi latino šarm, ali ne zbog španjolskog naglaska, jer ga nema, nego zbog činjenice da je proizveden u Meksiku. Neće se libiti ni iskazati svoju mržnju prema svemu što nije robotsko, često ističući želju da ubije sve ljude.

Doduše, najdraže mu je ljudsko biće njegov vlasnik Fry, ali samo zato što ga smatra idiotom kojeg je lako zadirkivati, a osim što ga zlostavlja, od njega i krade. Ukratko, Bender nikako nije uzoran poštovatelj Asimovih zakona robotike.