USUSRET LFF-u

Što nas sve čeka na opatijskoj ljetnoj pozornici?

03.08.2014 u 14:56

  • +17

Ljetna pozornica Opatija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Liburnia Film Festival

Bionic
Reading

U suradnji s Restart Labelom i Ljetnom pozornicom Opatija, Liburnia Film Festival i ove godine nastavlja s prikazivanjem hit dokumentaraca na Ljetnoj, u programu 'Ususret LFF-u'

PROGRAM NA LJETNOJ POZORNICI OPATIJA:

Utorak, 5. kolovoza, 21 sat, Ljetna pozornica Opatija

Ulaznica: 25 kuna, kupuje se na blagajni Ljetne pozornice

DUH ČETRDESET I PETE (Ken Loach, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2013., 94')

Dokumentarac koji strastveno govori o duhu jedinstva koji je hrabrio Britaniju tijekom rata i stvorio nadu u postojanje jednog boljeg, ujedinjenog društva.

Ta 1945. bila je presudna godina u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Jedinstvo koje je vodilo Britance kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne filmske zapise dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva uz zvučne snimke te nedavne intervjue kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ. 'Duh četrdeset i pete' nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj kojega se godinama osjećao, a i danas bi se ponovo mogao osjetiti.

Ova nostalgična posveta rođenju države blagostanja i duhu socijalnih reformi dobrodošla je u današnjim vremenima krize. Više o filmu možete saznati OVDJE

Utorak, 12. kolovoza, 21 sat, Ljetna pozornica Opatija

VIŠE OD MEDA / MORE THAN HONEY (Markus Imhoof, Švicarska/Njemačka/Austrija, 2012., 91')

Ulaznica: 25 kuna, kupuje se na blagajni Ljetne pozornice

Već petnaest godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Ne samo u Americi gdje je desetkovana gotovo polovica košnica, već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Uzrok katastrofi je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu niti znamo prirodnog neprijatelja.

Apsis mellifera (pčela medarica) pojavila se na Zemlji prije 60 milijuna godina i neophodna je za ekonomiju i za opstanak čovječanstva. Pčele su oprašivači čak 80 % biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje. Trebamo li kriviti pesticide ili čak sredstva kojima se borimo protiv njih? Ili parazite poput varroe? Nove viruse? Stres dugog puta? Porast elektromagnetskih valova koji utječu na magnetske nano dijelove u pčelinjim abdomenima? Švicarski kandidat za Oscara, film 'Više od meda' pokušava odgovoriti na neka od ovih pitanja u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Upotrebom mikro-kamera i dugotrajnog snimanja unutar košnica, približili smo se ponašanju pčela, više nego prostim okom pčelar može vidjeti. Dokumentarni hit koji je samo u Francuskoj pogledalo 130.000 gledatelja govori o pčelama, ali prije svega o nama samima, vraćajući se simbiotskoj Einsteinovoj poveznici: 'Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za 4 godine.'

Više o filmu možete saznati OVDJE


Utorak, 19. kolovoza, 21 sat, Ljetna pozornica Opatija

GANGSTER TE VOLI (Nebojša Slijepčević, Hrvatska/Njemačka/Rumunjska, 80’, 2013.)

Ulaznica: 25 kuna, kupuje se na blagajni Ljetne pozornice

'Gangster te voli' je komedija o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću. Nedjeljko Babić bračni je posrednik. Prije 25 godina ostavio je posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca I žena. Brzo se proslavio, zahvaljujući uspješnosti, ali i svom zvučnom nadimku – Gangster. Za razliku od suvremenih bračnih posrednika, Gangster vjeruje u osobni kontakt. Svakoga svojeg klijenta upozna osobno kako bi ga procijenio, ali i dao mu neke korisne savjete. Kada se Gangsteru za pomoć u pronalaženju muža obrati 35-godišnja Bugarka Maja, čini se da će njen slučaj biti vrlo jednostavan za riješiti. No činjenica da je Maja samohrana majka trogodišnjeg djeteta i strankinja, ovaj slučaj pretvara u Gangsterovu nemoguću misiju. Momci u Hrvatskoj koliko god bili željni da pronađu životnu partnericu, ne žele Bugarku s djetetom. Njen slučaj razotkriva tragičnu apsurdnost patrijarhalnih muškaraca u modernom društvu: iako su usamljeni, vlastite predrasude onemogućavaju ih da se promjene i ostvare ono što najviše žele.

Više o filmu možete saznati OVDJE


Na programu 12. Liburnia Film Festivala koji se ove godine održava od 26. do 30. kolovoza u lučici u Ičićima, naći će se lista od 23 hrvatska dokumentarca i filmski program iznenađenja. U konkurenciji je njih 14, u regionalnom programu šest a van konkurencije tri filma Restarta, izbor završnih radova Škole dokumentarnog filma i filmski program iznenađenja. Tu su i radionice 'Filmska početnica' za djecu, 'Prvi put snimam' za filmske amatere i 'Analiza dokumentarnih filmova' za profesionalce te masterclass, odnosno stručno predavanje, otvoreno za javnost. I u ovoj godini dodjeljuje se nagrada najboljem redatelju, snimatelju, montažeru, dizajneru zvuka i regionalnom filmu te, dakako, nagrada žirija i publike.
Za posjetitelje LFF-a Autokamp 'Opatija' Ičići nudi noćenje po 50 posto nižoj cijeni.

12. Liburnia Film festival organiziraju Delta iz Rijeke i Restart iz Zagreba, u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, Grada Opatije, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice Ičića.