POPRATNI PROGRAM

Što nas još čeka na 59. Pula Film Festivalu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.07.2012 11:27
  • Objavljeno 06.07.2012 u 12:33
Pula film festival

Pula film festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Festival igranog filma u Puli

Predstavljen je bogat popratni program 59. po redu filmskog festivala u Puli koji će se održati od 14. do 28. srpnja

Festival igranog filma u Puli na današnjoj je konferenciji za medije održanoj u Kinu Valli predstavio popratne programe - rad ovogodišnje Pulske filmske tvornice, završnicu natječaja doFuraj svoj film!, program Solarnog kina te izložbe koja će biti otvorene u sklopu Cinemaniaca te u Muzeju suvremene umjetnosti Istre i Galeriji Makina. Konferenciju za medije otvorila je pozdravom i zahvalom sponzorima producentica Festivala igranog filma u Puli Tanja Miličić zahvalivši Hrvatskom Telekomu kao partneru festivala te Regional Expressu, ekskluzivnom medijskom pokrovitelju svih popratnih programa festivala zbog podrške i produktivne suradnje.

Nadalje, predstavila je program ovogodišnjeg Solarnog kina. Mobilno solarno kino dio je festivala već treću godinu zaredom. Putujući raznim kampovima, turističkim naseljima, igralištima, gradskim parkovima i trgovima Pule, turisti i usputni prolaznici gledaju zanimljiv filmski program. Ove godine Solarno kino odvodi festival u male istarske gradove. Polazišna točka ostaje u Kulturnom centru Rojc u Puli, a turneja se nastavlja u Barbanu, Labinu, Premanturi, Fažani i Svetvinčentu, gdje će se prikazivati filmovi s prijašnjih festivala.

Prisutnima se zatim obratio Marko Zdravković Kunac, voditelj radionice Pulska filmska tvornica, i obavijestio o broju snimljenih filmova na ovogodišnjoj osmoj po redu radionici. Šest filmova snimljeno je u okviru prvog i drugog dijela, a u tijeku je postprodukcijska faza drugog dijela radionice koja završava s radom 15. srpnja.

Voditeljica programa doFuraj svoj film! Svetlana Barać izrazila je zadovoljstvo brojem pristiglih filmova na ovogodišnji natječaj kratkog amaterskog filma. Ukupno 36 filmova, u trajanju od minute, bori se za titulu najboljeg kratkog amaterskog filma. Osim debitanata, na ovogodišnji natječaj prijavili su se neki od autora koji su dosad sudjelovali te osvajali nagrade. Trenutno je u tijeku žiriranje te brojanje online glasova publike, a pobjednici će biti objavljeni javnosti pri kraju festivala.

Već niz godina zaredom festival spaja razne vidove umjetnosti te se potiče održavanje izložba u cilju promocije filmske umjetnosti. Ove godine Cinemaniac te izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti Istre i u Galeriji Makina dokazat će još jednom koliko se festival i ostali vidovi umjetnost vole. Tako su Mirjana Grahovac, voditeljica Multimedijalnog centra LUKA, i Branka Benčić, autorica izložbe, predstavile ovogodišnji program Cinemaniaca.

U sklopu ovogodišnjeg programa održat će se izložba pod nazivom 'MISLITI FILM research in progress' od 22. srpnja do 6. kolovoza. Programska platforma Misliti film, kao research in progress, nastavlja se na dosadašnja iskustva rada s povijesnom baštinom eksperimentalnog filma i suvremenom umjetničkom audiovizualnom produkcijom, radove koji formiraju specifičan odnos prema ideji filma kao 'prostora mišljenja', filma 'drugim sredstvima', kritike filmskog aparata, mjesta u kojima se reflektiraju aspekti društva, ideologije, kulture. Ove godine izlažu Slobodan Šijan i Damir Očko.

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Gorka Ostojić Cvajner predstavila je izložbu ‘Autoportreti’ Jagode Kaloper koja će se održati u prostorijama muzeja od 24. srpnja do 5. kolovoza. Hassan Abdelghani, voditelj Galerije Makina, predstavio je izložbu Kerryja Browna 'Cinematic Stills' koja će se održati od 20. srpnja do 18. kolovoza.

Za kraj konferencije za medije, Tanja Miličić podsjetila je da će Dječji program biti otvoren posebnom projekcijom na dosad filmski neiskorištenoj pulskoj lokaciji - gradskom stadionu Aldo Drosina ove subote 7. srpnja u 21.30 sati. Bit će prikazan film 'Vratar Liverpoola', ulaz je besplatan, a odličnu i nagrađivanu priču o mladom golmanu moći će pogledati gotovo dvadeset tisuća gledatelja jer gradski stadion Aldo Drosina može ugostiti devet tisuća posjetitelja na tribinama i čak deset tisuća na travnjaku.


POPRATNI PROGRAMI  59. FESTIVALA IGRANOG FILMA U PULI

SOLARNO SVJETSKO KINO - SOLAR WORLD CINEMA
Solarno svjetsko kino putujuće je kino na otvorenom koje se u potpunosti napaja solarnom energijom. Turneja solarnog kina prekogranični je projekt koji surađuje s partnerima poput filmskih festivala, filmskih škola, nevladinih organizacija te s individualnim inicijativama. Ovaj projekt osnažuje gospodarsku i socijalnu koheziju među svojim sudionicima, promiče kulturnu raznolikost kroz film, potiče uporabu održive energije te stvara europsku i svjetsku mrežu u kojoj svi partneri imaju koristi, mogu uzajamno učiti i crpiti snagu.

Solarno kino potječe iz Nizozemske, ima svoj solarni sustav napajanja s tri solarna panela na krovu kombija, a za vožnju koristi električnu energiju ili biogorivo. Solarnom energijom također se napaja sva audiovizualna oprema potrebna za održavanje filmske projekcije. Samo pola sata pripreme za filmsko platno i zvučnu opremu, na nekoj neobičnoj lokaciji, i sve je spremno za noćni filmski doživljaj na otvorenom. Solarno kino nudi alternativan i zabavan način promoviranja uporabe prirodnih resursa. Mobilno solarno kino dio je festivala već treću godinu zaredom. Putujući raznim kampovima, turističkim naseljima, igralištima, gradskim parkovima i trgovima Pule, turisti i usputni prolaznici gledaju zanimljiv filmski program.

Ove godine solarno kino odvodi festival u male istarske gradove. Polazišna točka ostaje u Kulturnom centru Rojc u Puli, a zatim se turneja nastavlja u Barbanu, Labinu, Premanturi, Fažani i Svetvinčentu. Turisti i lokalno stanovništvo imat će priliku uživati u toplim ljetnim večerima uz selekciju kratkih ekoloških filmova i jedan cjelovečernji nacionalni film. Barban ugošćuje film 'Koko i duhovi' redatelja Daniela Kušana, Labin i Fažana pogledat će film '72 dana' redatelja Danila Šerbedžije, a Premantura i Savičenta prisjetit će se 'Maršala' redatelja Vinka Brešana. Prikazujući nacionalni film nastoji se približiti festival ljudima koje put neće navesti u Pulu te onima koji možda još nisu otkrili čari festivala i dobrog filma.

8. RADIONICA IZRADE FILMA PULSKA FILMSKA TVORNICA
Pulska filmska tvornica i Festival igranog filma u Puli u sklopu radionice omogućavaju desetorici polaznika da steknu znanja iz svih faza stvaranja filma te realiziraju svoj kratkometražni film. Radionica se sastoji od dva dijela: izrade scenarija, redateljskog koncepta i plana snimanja te izrade filma, što uključuje snimanje, montažu te postprodukciju slike i zvuka.
Prvi dio radionice održao se od 18. do 22. svibnja pod vodstvom redatelja i pedagoga Darija Juričana, s ciljem da se od pristiglih ideja scenaristički, redateljski i produkcijski zaokruže budući filmovi. Drugi dio radionice, koji se tiče same izrade i postprodukcije filma, održava se od 20. lipnja do 15. srpnja i vodi ga stručni tim koji čine snimatelj Dario Radusin, montažer Ivan Štifanić i voditelj produkcije Marko Zdravković Kunac. Ovogodišnja radionica realizira sljedeće filmove:

Amir Alagić: POIGRAVANJE ili POKVARENI BOJLER

Humorna crtica o ćudljivosti smrti. Petero prijatelja i ne slute da će netko od njih uskoro biti mrtav. Upoznajući ih, bližimo se odgovoru na pitanje: TKO?

Sanda Letonja Marjanović: PROMJENA

Na fešti pored rijeke 16-godišnji Vid se sukobljava s prijateljima oko gitare i djevojke... U pomoć mu dolazi vodena vila koja ga uvodi u prastara znanja svog svijeta.

Julijan Božić: KAKO POKUPITI CURU
Šest različitih viđenja kako 15-godišnjak pristupa djevojci.

Zorica Višković: AUTOSTOPIRANJE PREMA SEBI

Autoričino videopismo sebi u prošlosti. Razmišljanje jedne tridesetogodišnjakinje o periodu kada je imala 16 godina, kada su igre slobode bile dio svakodnevice.

Martin Kaić Fifić: ZNANSTVENOFANTASTIČNI SVIJET

Dokumentarni film o grupi 15-godišnjaka, ljubitelja znanstvene fantastike.

Davor Vuković: S KOJE STRANE?

Eksperimentalni igrani film koji prikazuje kako se ljudi nose s promjenama identiteta.

Radionicu financijski podržava Hrvatski audiovizualni centar. Partneri radionice su Hrvatski filmski savez i MedVid produkcija d.o.o.

doFuraj svoj film!
Revija kratkog amaterskog filma već se devetu godinu zaredom odvija kao jedan od popratnih programa Festivala igranog filma u Puli. Podsjetimo se da je natječaj prvotno nastao s idejom da filmskim početnicima osigura prve filmske korake omogućujući im prikazivanje i svojevrsnu promociju uradaka.

Ovogodišnji deveti po redu natječaj za najbolji kratki amaterski film zaključen je 1. lipnja. Prijaviti su se mogli svi zainteresirani s uratkom u trajanju do minute, a jedan autor je mogao sudjelovati s najviše dva filmska uratka.
Filmovi uvršteni u natjecateljski program natječu se za nagrade: najbolji film (ili najbolja ideja) po glasovima žirija i najbolji film po glasovima publike, a pobjednika odabiru posjetitelji www.max.tportal.hr online glasovanjem. Najbolji film po odluci žirija kojeg sastavlja organizator bit će proglašen na završnoj večeri 59. festivala igranog filma u Puli te će autor primiti nagradu u pulskoj Areni pod zvjezdanim nebom.

Stručni žiri koji će odlučivati o najboljem filmu čine glavni urednik portala Ravno do dna i novinar emisije 'Ružiona' (HRT) Zoran Stajčić, filmski kritičar i novinar dnevnih novina Slobodna Dalmacija Jakov Kosanović te multimedijalni umjetnik i redatelj Matija Debeljuh. Hrvatski Telekom kao dugogodišnji partner festivala osigurava vrijedne nagrade za pobjednike. Nagrada koja se dodjeljuje autoru pobjedničkog filma po odluci stručnog žirija jest Nokia Lumia 800, elegantan i pametan Windows Phone uređaj koji je na nekim tržištima uspio doslovce pokositi svoje konkurente strelovitošću kojom se prodavao. Nagrada koja sljeduje pobjednika po glasovima online publike jest Samsung Galaxy MINI. Kao i prijašnjih godina, i ove je odaziv filmaša amatera bio odličan – u konkurenciji za nagrade je 36 filmova, a osim debitanata, prijavili su se neki od autora koji su dosad sudjelovali i pobijedili na natječaju. Svi ovogodišnji natjecateljski filmovi mogu se pogledati na http://max.tportal.hr/channel.aspx?channelId=2996.

CINEMANIAC
U sklopu ovogodišnjeg CINEMANIACA održava se izložba pod nazivom 'MISLITI FILM research in progress' u MMC-u LUKA od 22. srpnja do 6. kolovoza. Svečano otvorenje izložbe je u nedjelju 22. srpnja u 20.30 sati. Izložba CINEMANIAC predstavlja dugoročnu interdisciplinarnu istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a realizira se u formatu izložbe. Programska platforma Misliti film, kao research in progress, nastavlja se na dosadašnja iskustva rada s povijesnom baštinom eksperimentalnog filma i suvremenom umjetničkom audiovizualnom produkcijom, radove koji formiraju specifičan odnos prema ideji filma kao 'prostora mišljenja', filma 'drugim sredstvima', kritike filmskog aparata, mjesta u kojima se reflektiraju aspekti društva, ideologije, kulture.

Izlažu:

SLOBODAN ŠIJAN: Filmski letak

Kustosice: Branka Benčić i Aleksandra Sekulić
Vizualna produkcija 'radova na papiru' u koju spada Filmski letak Slobodana Šijana umjetnička je praksa u kojoj autor eksperimentira s filmskim načinom mišljenja i željom da obuhvati fragmentarni svijet kinematičkih efekata, bilješki i slika. To su nekonvencionalni radovi intertekstualnog karaktera, koji se odmaknuti od normativne filmske tehnologije, i služeći se različitim istraživačkim pristupima, putem drugih medija - teksta, kolaža, fotografija, videa - referiraju na svijet filma, filmsku kulturu i jezik filma. U umjetnosti avangarde i neoavangarde 'film drugim sredstvima' predstavlja dekonstrukciju konstitutivnih elemenata filma koji se osamostaljuju kao područje umjetničkog izraza (fotografija, film strip, traka, montaža, projekcija). Želja je da se šira publika upozna s eksperimentalnim filmskim praksama Slobodana Šijana, kao i s promišljanjem filma i kritičkom praksom u umjetnosti ovog redatelja.

DAMIR OČKO: On Ulterior Scale
Kustosica: Branka Benčić
Izložba Damira Očka On Ulterior Scale obuhvaća niz međusobno povezanih radova koji se razvijaju oko filma The Moon shall never take my Voice (2010). Damir Očko uz filmske izvodi niz radova na papiru, vizualne, grafičke materijale, kolaže, skice, crteže, knjige umjetnika, uključujući tipografsku partituru 'opto-fonetičkih' karakteristika. Oni blisko komuniciraju s praksama konkretne i vizualne poezije, umjetničke forme i vrste vizualnog izražavanja koja se formira na rubovima književnosti, vizualnih umjetnosti i grafičkog dizajna. Grafički elementi postaju prostor istraživanja, sredstvo kojim se može nadopuniti razumijevanje i učinak djela i proširiti prostor filmskog izraza kao kompleksne audiovizualne orkestracije.

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE

JAGODA KALOPER - Autoportreti
24. srpnja – 5. kolovoza
Izložba Autoportreti predstavit će autoportrete Jagode Kaloper nastale od 1977. do 2012. godine. Jagoda Kaloper u svojoj je umjetnosti zarana počela s onim što karakterizira umjetnost našeg vremena, odnosno s preispitivanjem i bilježenjem vlastitog psihofizičkog stanja te njegovih promjena uvjetovanih utjecajem životne sredine i vremenskom prolaznosti. Autoportreti, rađeni krajem sedamdesetih godina, nastali su izravnim prislanjanjem autoričina lica i tijela na fotokopirni aparat te otisnuti na xerox papire u prirodnoj veličini. Radilo se o sugestivnom i rezolutnom odgovoru na javnu percepciju lika prelijepe filmske glumice, preispitivanju odnosa privatno – javno, ali je ujedno to bila i autoričina potraga za vlastitim identitetom. Drugi ciklus portreta predstavljaju uvećani stillovi uzeti iz videozapisa nastalih u posljednjih desetak godina, kada je Jagoda malom digitalnom kamerom bilježila svoje odraze u ogledalu i tako dokumentirala prolaznost, koje je itekako svjesna i iza koje u potpunosti stoji. Nema nostalgije i nema bijega u prošlost.

Posljednja su serija autoportreta zastupljenih na ovoj izložbi slike, ponovo kadrovi iz Jagodinih filmova, ovog puta interpretirani autoričinim slikarskim rukopisom i s iskustvom vremenskog odmaka. Jagoda Kaloper u ovim trima serijama portreta progovara o prolaznosti života, entuzijazmu mladosti, otuđenoj sadašnjosti, o statusu, ulozi i percepciji žene, o odnosu javnog i privatnog… Premda se sva ta pitanja jasno iščitavaju u ovome autoričinu opusu, u gotovo pola stoljeća autoportretnog stvaralaštva kao konstanta izlazi jedino ljepota. Ljepota mlade glumice i umjetnice postupno se mijenja ljepotom zrele žene čiji je životni i umjetnički put bio posut humanošću te visokim moralnim i etičkim načelima koji su joj pomogli u formiranju umjetničke aure koja je jednako zračila u njenim kreativnim počecima kao što zrači i danas.

GALERIJA MAKINA
Kerry Brown – Cinematic Stills
20. srpnja - 18. kolovoza
Jedan od vodećih svjetskih fotografa filmske umjetnosti radio je na velikom broju različitih filmova u posljednjih 18 godina. Neki od filmova su Robin Hood i Prometej Ridleyja Scotta te redateljski debi Dustina Hoffmana, Kvartet. Također, poznat je  kao autor mnogih videouradaka glazbenika poput U2 i Nicka Cavea.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi