K-POP MANIJA

Što je ostalo od 'Gangnam Stylea'?

31.03.2014 u 09:16

Bionic
Reading

Dvije godine nakon što je s PSY pokorio svijet s najvećim hitom 2012., K-Pop nije najveća glazba na svijetu, ali je itekako popularna – ne samo da je apokalipsa izbjegla tu 'kobnu' 2012., već je mnogim korejskim glazbenicima dala globalni vjetar u leđa

Bio je najveći na svijetu, a s brojkom od još uvijek nedostižnih 1.9 milijardi pregleda na YouTubeu, ostaje suverenim vladarom i (tog dijela) digitalnog svijeta. Donio je milijune u korejsku državnu blagajnu, dodatno razvio turizam četvrti Gangnam, a daleke, ne pretjerano globalno umrežene dijelove svijeta, poput Hrvatske, preko noći je upoznao s čarima K-Popa, sve snažnije audio-vizualne sile u zapadnjačkoj pop orbiti.

K-pop je na Billboardu već neko vrijeme, ali ma koliko hitova imao i ma koliko Amerike pokorio, ništa se neće približiti 'Gangnam Styleu'. Baš kao što mu se nije približio ni 'Gentleman', PSY-ev brže-bolje sklepani nastavak za brzopotezno izvlačenje zadnje kune iz posljednjih nekoliko sekundi pet minuta slave.

Ušli smo u 2014., a čovjek koji je još lani prodavao majice, šalice i upaljače sa svojim likom, pretvorivši debilni popratni ples pjesme u novu inkarnaciju Makarene za virtualnu generaciju, kao da je ispario iz sjećanja čak i onih koji su te majice, šalice i upaljače kupili. Nije on kriv – smjena trendova se uslijed akceleracije kulture odvija brže nego što su ih individualni mozgovi i umrežena kultura u stanju dostojnije popratiti i izanalizirati, a viralni hit koji se oslanjao na 'wow!' efekt, prije negoli na trajnu kvalitetu, u startu je garantirao status 'čuda jednog hita'.


Da je toga svjestan pokazivao je i sam PSY izjavama u intervjuima, ali ipak se nadao, s obzirom da je kod kuće sve samo ne one hit wonder – ali najave o duetu s Justinom Bieberom i pompozne vijesti slane u medije tijekom cijele 2013. kao da su preko noći spremljene ispod tepiha.

Je li PSY s globalne scene nestao zauvijek, vrativši se pod kišobran nacionalnog tržišta na kojem kao hip hop izvođač ionako razvaljuje već čitavo desetljeće – ili mu je samo potreban odmor? Što je uopće ostalo od 'Gangnam Stylea'?

Ma koliko trendovi bili kratki, 'kolateralne žrtve' mema su nezaustavljive; jednom kada se vrata otvore, nikada se ne zatvore pa je ostatak K-Pop carstva u SAD-u i Europi, makar ne prodavao toliko koliko je prodavao 'Gangnam Style', itekako iskoristio rast masovnog interesa za orijentalnom audio egzotikom.

Naslijeđe 'Gangnam Stylea' danas je itekako vidljivo na Billboardu – cijelom su se manijom odlično okoristile djevojke iz girl benda 2NE1, tipični korejski pop-combo koji je 2012. nastupao u New Jerseyju te zaradio status jednog od najboljih koncerata 2012. na listi The New York Timesa, dok Forbes piše kako su iste godine cure prodale čak 27 milijuna digitalnih primjeraka svoje glazbe.

Četvorka je 2013. po hitnom postupku lansirala niz singlova namijenjenih izvozu (primjerice, 'Take The World On' s will.i.amom), a 27. veljače 2014. izišao je i njihov album na engleskom, 'Crush', tipični mješanac dancea, R&B-ja, hip hopa, reggeaea... Upao je na 61. mjesto Billboardovih 200. najprodavanijih, čime je postao najuspješnijim K-Pop albumom na američkoj top ljestvici – ikada.


Korejski glazbeni biznis probrao je čak devet lijeponogih djevojaka za projekt Girls' Generation, girl bend koji djeluje od 2007. godine, a koji je nakon 'Gangnam revolucije' također iskoristio status za pobiranje pjene s vrha revolucionarnog vala. Prošle su godine zavladale PSY-jevom omiljenom platformom, odnijevši YouTube Music Award za najbolji video ispred nosa Miley Cyrus, Lady Gagi i Justinu Bieberu. Nedavno su objavile i novi LP, nazvan 'Mr.Mr.'

Za to vrijeme, vrhovima Billboardovog K-Pop Hot 100 vladaju Junggigo & Soyou, Sung Si-Kyung, CNBLUE..., a Lady Gaga na ARTPOP turneju kao predgrupu vodi K-Pop atrakciju Crayon Pop, poznatu po Web hitu 'Bar Bar Bar'.

A gdje je PSY?

Prema posljednjim vijestima, album koji se najavljivao i odgađao tijekom cijele 2013. trebao bi ove godine na police, zajedno s novim, povratničkim singlom. Vijesti objavljene 13. ožujka potvrđuju planove come backa, ali ne odaju nikakve detalje, osim da bi novi PSY-jev megahit trebao biti dostojna demonstracija sile, s gostovanjem 2NE1, G-Dragona i Snoop Dogga

Video je završen i pitanje je dana kada će osvanuti na Webu, a onda ćemo uistinu vidjeti što je ostalo od 'Gangnam Stylea' i hoće li 'PSY 6 (Six Rules), Part 1' ostaviti i približno sličan trag kakav je prije dvije godine ostavio najveći hit petog volumena.

Bojimo se da već znamo odgovor, ali nema veze.