NE PROPUSTITE

Stižu Calexico, Lambchop, Mark Lanegan i The Tiger Lillies!

16.11.2012 u 09:58

Bionic
Reading

Calexico, Lambchop, Mark Lanegan i The Tiger Lillies ovog studenog počastit će vas svojim zagrebačkim nastupima

Ovu seriju od četiri izvanserijska koncerta 20. studenog u Kinu SC otvara Lambchop, veličanstveni orkestar predvođen sjajnim kantautorom Kurtom Wagnerom koji inspiraciju crpi iz bogate ostavštine američke glazbe 20. stoljeća u rasponu od countryja i rocka pa do soula i jazza, a koji su početkom godine objavili jedan od najboljih albuma u karijeri, sjajni 'Mr. M'. Dva od tri zagrebačka nastupa Lambchop je odradio u dvorani koja svojom atmosferom i upravo savršenom akustikom za ovakve koncerte nije ostavila previše mjesta razmišljanju pri izboru mjesta za njihov novi koncert tim više što se u Kinu SC nalazi i odličan koncertni klavir koji je neophodan da bi se Lambchop doživio u punom sjaju.

Kao potpora na ovom koncertu zasvirat će Daniel Blumberg, pjevač i gitarist cijenjenog britanskog noise-pop benda Yuck koji se pod pseudonimom Oupa predstavlja i kao iznimno nadaren kantautor. Vrata dvorane otvorit će se u 20 sati, a koncert će početi u 20 sati i 30 minuta

Lambchop - Gone tomorrow


Ovaj će fantastični glazbeni tjedan 24. studenog svojim drugim nastupom u Zagrebu, a prvim kao lider vlastitog benda, zasigurno obilježiti Mark Lanegan. Premda je u Pauku već zasvirao prije šest godina kao gostujući vokal na koncertu The Twilight Singers ovaj će nam legendarni pjevač grupa Screaming Trees i Queens Of The Stone Age konačno predstaviti vlastiti Mark Lanegan Band s kojim promovira izvrsno prihvaćeni sedmi studijski album 'Blues Funeral'. Budući je ovo jedinstvena prilika vidjeti i čuti jednog od najupečatljivijih muških vokala u povijesti rock’n’rolla, ne čudi da je koncert zbog iznimno velikog interesa preseljen u veću dvoranu koja će se, po svemu sudeći, na kraju pokazati premalom za sve one koji se žele pokloniti ovom velikanu.

Uz njega na ovom će se koncertu svojim samostalnim projektima predstaviti članovi njegovog pratećeg benda, pa ćemo tako s početkom u 20 sati i 45 minuta biti u prilici čuti redom: 'Creature With the Atom Brain', Dukea Garwooda i Lyenn. Vrata dvorane otvorit će se u 20 sati

Mark Lanegan Band - The Gravedigger's Song

Samo tri dana poslije, 27. studenog, po drugi put u Pauk dolazi Calexico. Prošlo je više od šest godina od posljednjeg zagrebačkog nastupa jednih od predvodnika americane čiju jezgru čine multiinstrumentalisti Joey Burns i John Convertino, dvojac koji je svoju strast prema špageti vestern filmskoj glazbi Ennija Morriconnea, kao i prema jazzu pedesetih i šezdesetih, te surf rock i country glazbi, pretvorio u neke od najljepših glazbenih ostvarenja izniklih unutar američke glazbe u proteklih petnaestak godina. Iako su se njih dvojica upoznali i započeli suradnju još početkom devedesetih, dok je Convertino svirao u Giant Sand, a Burns s istima kao kontrabasist odradio jednu europsku tuneju, Calexico su svoj pravi život započeli tek nakon što su se njih dvojica razišli s Billom Elmom, osnivačem grupe Friends Of Dean Martinez, u kojoj su svirali od samih početaka, pa sve do te 1996. godine. Od tad pa na ovamo sjajnim su nizom izdanja i jednako tako sjajnim koncertima stekli status jednih od najvećih zvijezda američke nezavisne scene, a da zavidan status uživaju i u ovoj zemlji dokazala je i dupkom puna dvorana Pauk u kojoj su odsvirali taj jedini zagrebački koncert.

Ovu će lijepu večer u 21 sat otvorit sjajna portlandska folk rock grupa Blind Pilot, a vrata kluba posjetiteljima će biti otvorena od 20 sati

Calexico - Para

I za sam kraj ovogodišnje iznimno bogate ponude Žednog uha 11. prosinca ćemo u Kinu SC biti u prilici po drugi put uroniti u mračni svijet grupe The Tiger Lillies, svijet spunjen blasfemijom, prostitucijom i raznim zvjerstvima, svijet kakav nas i inače okružuje, ali o kojem se rijetki usuđuju progovoriti, a samo je nekolicina od njega uspjela stvoriti originalan umjetnički izraz kakav je onaj grupe The Tiger Lillies.

Prepuna dvorana svjedočila je prije nešto manje od dvije godine njihovom jedinstvenom performansu kojeg je sam idejni začetnik grupe Martyn Jaques svojevremeno etiketirao kao 'brehtovski punk kabare', a koji objedinjuje brojne raznolike glazbene izraze poput gypsy swinga, ruskog i grčkog folka, talijanske opere, francuske šansone, ranog bluesa, flamenka i, naravno, belinskog kabarea tridesetih. Ovaj je iznimno nadareni multiinstrumentalist svoje dvadesete proživio u stančiću smještenom iznad bordela u londonskom Sohou, pa mu dinamičan život koji se odvijao podno njegova prozora postaje inspiracijom koju će poslije pretvoriti u vlastitu umjetnost.

Njegov glas, inspiriran i školovan u opernom kastrato stilu, postaje zaštitnim mu znakom, a osim harmonike s kojom je priča o The Tiger Lillies i krenula, ubrzo počinje svirati i klavir, gitaru te ukulele, da bi ovu glazbenu priču i više nego uspješno upotpunili kontrabasist i solist na glazbenoj pili Adrian Stout te bubnjar i udaraljkaš Adrian Huge, kojeg je oduševljeni David Byrne jednom prilikom opisao kao Jamesa Joycea za bubnjevima. Prošli im je nastuo okončan s više biseva i sveopćim delirijem prepune dvorane, ništa manje ne očekujemo ni ovoga puta.

Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert će početi u 21 sat.

Cijena ulaznice za koncert Calexica je 150 kuna, za sve ostale iznosi 120 kuna. Iste se mogu kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku, a za Calexico i Mark Lanegan Band i u Aquarius Music Shopu

The Tiger Lillies - Living Hell