70 MU JE GODINA TEK

Sretan rođendan, Jimmy Page!

09.01.2014 u 10:48

Bionic
Reading

Jedan od najboljih i najutjecajnijih gitarista svih vremena, Britanac James Patrick Jimmy Page, danas slavi 70. rođendan

Karijeru je započeo u grupi The Yaedbirds sredinom 60-ih u kojoj je svirao s Ericom Claptonom i Jeffom Beckom. 1968., zajedno s Robertom Plantom, Johnom Bonhamom i John Paul Jonesom osniva grupu Led Zeppelin, jednu od najutjecajnijih rock grupa svih vremena u kojoj je proveo veći dio svoje karijere koja je prodala preko 300 milijuna albuma.

Dvaput je dobio priznanje u Rock and Roll Hall of Fameu (Yardbirds i Led Zeppelin), a Rolling Stone rangirao ga je na treće mjesto najboljih gitarista svih vremena. Gotovo u svim anketama i po mišljenjima raznih glazbenih časopisa širom svijeta obavezno je zauzeo jedno od prva tri mjesta kada godi bi se radila lista najboljih gitarista.

U prosincu 2012., zajedno s Plantom i Jonesom, od Baracka Obame na svečanoj ceremoniji u Kennedy Centeru primio je posebno priznanje odnosno najveće američko priznanje za umjetnike koji su utjecali na američku kulturu.