MOGWAI

'Special Moves'

30.08.2010 u 08:53

Bionic
Reading

Prvi live album prvoboraca post-rocka nije samo savršen best of, već transcendentalno putovanje s bendom koji nije izgubio snagu ni 15 godina nakon svojih početaka

Ne hrani ih iza ponoći i ne polijevaj ih vodom – tako nekako glasi osnovno pravilo 'rukovanja' s prosječnim Mogwaijem, dlakavim herojem našeg djetinjstva koji se iz slatke male plišane igračke vrlo lako može transformirati u zlo, ružnog kanibalističko čudovište. Mogwai s gitarama u ruci slična je zvjerka – nismo sigurni s čime se polijevaju (pivom?) i kada se hrane, ali njihove pjesme uvijek su, i prije i poslije ponoći, imale tu fantastičnu sposobnost da se transformiraju od nježne glazbene zavjese do uragana kontrolirane buke i natrag.

Mogwai 'I'm Jim Morrison, I'm dead'

I tako već 15 godina, koliko dugo traje karijera benda kojem, tamo negdje sredinom devedesetih, zasigurno nitko nije mogao predvidjeti tako dugu i plodnu budućnost. Zapravo još ranije, jer su se Stuart Braithwaite i Dominic Aitchison upoznali 1991. i počeli kuhati prve glazbene planove, pridodavši im četiri godine kasnije i školskog prijatelja Martina Bullocha.

Izlazak prvijenca 'Mogwai Young Team' bio je prava glazbena revolucija 1997. godine, a Mogwai su do danas izbacili šest studijskih albuma utemeljenih na istoj, instrumentalnoj post-rock premisi, zaključno s 'The Hawk Is Calling' iz 2008. Pa bilo je i vrijeme za kakav dobar best of presjek – srećom, ne običan best of, već podsjetnik na prošlost i prezent, ali i mig za budućnost serviran kroz sjajnu koncertnu izvedbu, live album koji je prošetao svim fazama djelovanja benda i donio poznate stvari u još glasnijim, sirovijim i emocionalnijim inkarnacijama od onih na nešto ispoliranijim studijskim albumima.

'Special Moves' dolazi u paketu s koncertnim DVD filmom 'Burning', a u svom audio obliku sadrži 11 pjesama (plus njih još šest na vinilu i digitalnim formatima) – ako ste zaboravili kakva je glazbena raskoš gotovo 12 minuta legendarne 'Mogwai Fear Satan', ova će vas izvedba na to podsjetiti u svom punom savršenstvu; 'Cody' je ovdje jedna od rijetkih stvari s vokalima ('2 Rights Make 1 Wrong' također je pjevana, ali s vokalom tako filtriranim da služi poput instrumenta), 'You Don't Know Jesus' čisti je trans koji u zadnje tri minute ruši sve granice 'slojevitosti' dobivene udruživanjem nekoliko glasnih gitara...

Znamo li da bend priprema i posve novi studijski album za 2011., 'Special Moves' je sjajan način za prisjetiti se zašto bi ga trebali itekako žarko iščekivati.

Ocjena: 9 / 10

Izdavač: Rock Action Records