ANG LEE:

'Snimanje 'Pijevog života' bilo je najteže u mojoj karijeri'

18.12.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Slavni redatelj kaže da je rad na novom filmu bio najnapornije filmsko iskustvo njegovog života

Iako je snimao sve od spektakularne borilačke akcije ('Tigar i zmaj') do nagrađivanih drama ('Planina Brokeback'), tajvanski redatelj zaposlen u Americi kaže da je rad na novom filmu 'Pijev život' najteži redateljski zadatak koji je do sada imao.

'Strah je naša najsnažnija emocija. Tjera me da radim najbolje što mogu', kaže Lee, koji je snimajući 'vodenu odiseju' dječaka, tigra i niza drugih životinja imao niz strahova – prije svega, kako pomiriti filozofski aspekt knjige s blockbusterom te kako iskoristiti 3D tehnologiju za novo iskustvo, lišeno klasične spektakularne eksploatacije Hollywooda.

Osim toga, film je snimao u Kanadi, Indiji i Tajvanu, tijekom čak četiri godine; u Tajvanu je staru zračnu luku transformirao u divovski bazen ('To nitko do sada nije učinio', kaže), a borio se i s nizom tehničkih poteškoća, kao što su problemi s lećama na kameri, veličina i težina oprema za 3D snimanje, temperaturne razlike...

Ipak, sve se to isplatilo jer je 'Pijev život', koji je koštao 120 milijuna dolara, u svega devet dana nakon premijere već zaradio 150 milijuna, a samo na rodnom Tajvanu utržio je 3,5 milijuna.