FINALE EUROSONGA

Slatka Njemica Lena pomela konkurenciju

30.05.2010 u 00:50

Bionic
Reading

Finale Eurosonga prošlo je bez naših predstavnica, ali je i bez te domoljubne napetosti ponudilo raskoš boja i zvukova, pjesme i plesa te dobrosusjedskih odnosa, sve umotano u neodoljivi kič. Tek je nedostajalo malo više originalnosti, što je potvrdila pobijednička pjesma njemačke verzije Lily Allen, slatkice Lene

Voditelji Nadia, Erik i Haddy

Finalna večer projurila je u nevjerojatnom ritmu, bez praznih hodova, sa svakom minutom osmišljenom do u sekundu, a šarmantan voditeljski trojac bio je nenametljiv. Naš komentator Duško Ćurlić bio je duhovit, ležeran, ali i vrlo informativan, približivši nam, koliko je mogao u silnoj brzini, događaje oko i iza kamere.

Nakon što je izvedeno svih 25 pjesama, ponovljena je španjolska pjesma zbog ekshibicionista koji je svoj komadić slave zaslužio popevši se na scenu. Uslijedila je dobro ispunjena pauza u kojoj nas je domaćin zabavio – plesom. Koliko je Eurosong veliko događanje, što god neki mislili o tom, pokazale su scene snimljene diljem Europe u kojima gomile mladih ljudi plešu na naučenu koreografiju. Nije se plesalo samo u svim dijelovima stare dame Europe, već i u prekrasnoj Telenor areni koja je cijela zaplesala naučene pokrete (čak je i Duško morao naučiti koreografiju, no ne znamo je li i zaplesao).

Konkurenciju je u potpunosti pomela slatka njemačka predstavnica Lena koja je izgledom, scenskim nastupom, svojim engleskim čudnog naglaska i samom pjesmom pretjerano podsjećala na Lily Allen. Upravo ta neoriginalnost, koju smo primijetili kod većeg broja finalista te se ne bismo čudili da, naprimjer Dancima, stigne nekoliko tužbi zbog plagijata, ove je godine zamijenila onaj pravi eurovizijski kič i trash, koji su se pritajili i poprilično su nam nedostajali.

Osim male Lene, u 'gornjem domu' su se smjestili vrlo dobri turski rokeri maNga, svestrana rumunjska novinarka i voditeljica koja tu i tamo zapjeva Paula Seling te belgijski zaljubljenik u vlastitu gitaru Tom Dice s vrlo toplim nastupom. Naši susjedi iz Srbije i BiH dogurali su gotovo do sredine, a dno je uz tek pokoji dobrosusjedski bod nimalo nezasluženo zadržala Velika Britanija.

Sve se mijenja, tek jedno ostaje isto. Koliko god bilo upitno u svakidašnjim političkim situacijama, dobrosusjedstvo na Eurosongu ne jenjava. Apsolutno svi su častili vlastite susjede velikim 12-icama i to su nerijetko pratili osmjesima.

A kako je to izgledalo na sceni, pročitajte u nastavku:

Azerbajdžan – İctimai Safura 'Drip Drop'
Raskošnom pozornicom plavih tonova rasprostrla se haljina jednakih boja lijepe Safure uz odlično usklađenu pozadinsku pratnju plesačica, da bi po sredini pjesme scenu zaskočio dinamičan plesač. Sveukupno, vrlo dobra balada s pamtljivim refrenom, koja se zasluženo našla u finalu gdje je osvojila odlično peto mjesto.

Španjolska – Daniel Diges 'Algo Pequeñito (Something Tiny)'
Loknasti i nasmiješeni Daniel zbog ekshibicionističkih je razloga (čitaj gore) dvaput izveo pjesmu, više puta ponovivši vrlo pamtljiv refren, dok su u pozadini plesali kositreni vojnik, balerina, patuljčica i klaun, kao da su ispali iz nekog bajkovitog cirkusa te usput zadržali osmijeh na licu preko kojega kaplju suze samoće, što je bilo u skladu s emocijom pjesme.

Norveška – Didrik Solli-Tangen 'My Heart Is Yours'
Norveški ljepotan na tragu Brada Pitta iz pristojnih dana otpjevao je pomalo sporu pjesmu u kojoj je prvenstveno ukazivao na kvalitetu zadržavanja dugih tonova. Nakon prošlogodišnjeg razigranog i veselog slavuja Alexandera Rybaka koji je Eurosong i doveo u Oslo, Didrik je djelovao pomalo razočaravajuće, što su osjetili i glasači, davši mu poprilično tanušan zbroj bodova.

Moldova – Sunstroke Project & Olia Tira 'Run Away'
Nakon usporenog Didrika, Olia i dečki su snažno podigli ritam u eurovizijske visine uz lakopamtljivu glazbu te violinista koji je skakutao u pozadini, saksofonista koji je instrument držao u ruci poput estetskog dodatka i plesače koji su znalački vrtjeli kukovima.

Cipar – Jon Lilygreen & The Islanders 'Life Looks Better In Spring'
Nakon što je pjesma malo ušla u uho, ciparski James Blunt i moćna prateća podrška zvučali su još bolje nego u polufinalu.

Bosna i Hercegovina – Vukašin Brajić 'Thunder And Lightning'
Lakometalna pjesma Dine Šarana lako ulazi u uho, a Vukašin ima scensku osobnost koja, istina, skakuće između ušminkanog crvenog sakoa i rokerske električne gitare. Tek prateći pjevači stižu iz pozadine kao iz neke druge priče te nije previše uloženo u scenski nastup. Sve u svemu solidno, taman u srazmjeru sa 17. mjestom.

Belgija – Tom Dice 'Me And My Guitar'
Usred svih sila šljokica, pratećih pjevača i vjetra u kosama, na sceni su se odjednom našli tek Tom Dice i njegova gitara. I silna ljubav koja se provlačila prstima i riječima. Ljubavna pjesma gitari u finalnoj je izvedbi toplom emocijom oduševila publiku koja je pratila Toma i njegovu gitaru uzvicima i ritmičkim pljeskom. Prepoznali su to i glasači, koji su ga većinu glasovanja držali na razmeđi drugog i trećeg, da bi završio na šestom mjestu.

Srbija – Milan Stanković 'Ovo je Balkan'
Zastrašujući Bregovićev kič bez pok(r)ića i još strašniji Milan koji skakuće scenom s lagano savinutim koljenima, ali zato strogo ispeglanim šiškama. Riječi grizu za uši, trube ne stižu do duše. Unatoč svemu tome, pjesma 'Ovo je Balkan' ne samo da je ušla u finale, već je, zahvaljujući dobrim susjedima, prikupila i solidnu brojku bodova i smjestila se na 13. mjesto.

Bjelorusija – 3+2 'Butterflies'
Krila leptirica su se u pravi trenutak otvorila, što je jedino važno. Ostatak pjesme djelovao je uspavljujuće što je pojačavao prečesti mlitavi refren 'We're like butterflies' koji se polako penjao do tek zeru manje mlitavog finala. Bjelorusi su, unatoč krilima, cijelo vrijeme glasovanja držali čvrsto dno, a konačan uzlet su im omogućili susjedi iz Gruzije uz čiju su 12-ticu preletjeli Veliku Britaniju.

Irska – Niamh Kavanagh 'It's For You'
Lijepa i poprilično (animirano) filmična balada uz vjetar u kosi i Kavanagh koja se prvenstveno oslanjala na svoju glasovnu raskoš i kvalitetu pjesme, bez scenskih ludorija. Iako smo joj predviđali visoke pozicije, irsku pjesmu glasači nisu prepoznali te je završila na tek 23. mjestu.

Grčka – Giorgos Alkaios & Friends 'OPA'
Mačo muškarčina Giorgos u bijelom s odlično pripremljenom neurednom bradicom pjevušio je po muški, a pratili su ga dinamični plesači po grčki, sve to uz snažno 'Hej' i 'Opa' koji su se ponavljali u beskonačnost. Pretjerano predvidljiva pjesma i već nakon druge izvedbe je zvučala nekako prepoznato, ali se plasirala na vrlo dobro osmo mjesto.

Velika Britanija – Josh 'That Sounds Good To Me'
Zanimljiva vizualna izvedba mlađahnog Josha i pomalo mlaka pjesmica na tragu božićnih pjesmuljaka. Unatoč naslovu (slobodan prijevod – To mi zvuči dobro), nastup Velike Britanije nije zvučao pretjerano dobro te ih je zasluženo smjestio na samo dno.

Gruzija – Sofia Nizharadze 'Shine'
Nisu samo naše cure prošetale bose Telenor arenom. To je učinila i lijepa Gruzijka Sofija u crvenoj haljini, preplićući se s plesačima u bijelom, usput pjevajući (ne gubeći dah ni na tren) simpatičnu eurovizijsku baladu s bučnim refrenom. Jedna od najboljih scenskih izvedbi u finalu smjestila se u gornji dom.

Turska – maNga 'We Could Be The Same'
Snažno rokerski nastup maNge uz gomilu scenskog svjetla i robota plesača koji se očekivano pretvorio u ljepoticu s maskom. Unatoč pozadinskoj vatri i pomalo mračnom izgledu dečki iz benda, pjesma ne zvuči pregrubo, već taman eurovizijski hard te je bila dovoljna za odlično drugo mjesto.

Albanija – Juliana Pasha 'It's All About You'
Vrlo dobar finalni nastup Juliane koja dobro izgleda, ali dobro i zvuči. Pjesma koja vrlo lako ulazi u uho i već nakon drugog slušanja ostaje u svijesti, znači prava eurovizijska stvar, zasluženo se našla u finalu, gdje se smjestila taman iznad Bosne i Hercegovine.

Island – Hera Björk 'Je Ne Sais Quoi'
Islandska stvar zvučala je ne samo eurovizijski, već pobjednički. Odličnog je ritma i vrlo snažnog i pamtljivog refrena, a Hera ju je pjevala izuzetno moćno i samouvjereno. Cijelu raskoš pojačavalo je bogatstvo video zida koji je statičnu pjevačicu oblikovalo gotovo monumentalno. I sve to za tek 19. mjesto.

Ukrajina – Alyosha 'Sweet People'
Sam naslov najbolje opisuje ukrajinsku pjevačicu Alyoshu, slatku, ali i ne puno više od toga. Pjesma nije ostavila dublji trag. Lijepa pjevačica, pjesma pomalo srcedrapajućih tonova, ali i odličan plasman - 10. mjesto.

Francuska – Jessy Matador 'Allez Olla Olé'
Nakon Grka i Francuzi su se u finalu pojavili s poskočicom, ali znatno veselijom i razigranijom. Izuzetno zabavna stvar naslonjena je na navijačke, a takav je i ritam. Plesači su ludovali scenom uz prave ekshibicije, a tek su doskočili do 12. mjesta.

Rumunjska – Paula Seling & Ovi 'Playing With Fire'
Svestrana Paula odlično izgleda, a dobar dojam pojačale su prateće pjevačice i povremeni vatreni izleti. Partner joj Ovi povremeno je bježao u grimase, čime je, valjda, pokušao nadoknaditi emociju. Sve u svemu, vrlo dobra pjesma koja se na kraju, pritajenim skupljanjem bodova, smjestila na odličnom trećem mjestu.

Rusija – Peter Nalitch & Friends 'Lost And Forgotten'
S Rusima u Norvešku je stigao snijeg i silna patetika, uz ritam koji navodi na lagano klaćenje u birtiji nakon fajrunta. Peter, prigodno omotan šalom, sve je to pojačao slikom žene koju je držao kao da s nje čita riječi pjesme (da bi ostavio dojam izgubljenog pjesnika, valjda) da bi je na kraju bacio u vjetar. Baš poput pjesme koja nestaje iz glava s posljednjim ritmom, odnosno 'klatom'. Ipak, zahvaljujući velikom broju dobrih susjeda Rusi su prikupili solidan broj bodova i smjestili se na 11. mjestu.

Armenija – Eva Rivas 'Apricot Stone'
Dok prelijepa Eva pjeva o drvu marelice sve pada u drugi plan. I plesač u pozadini i drvo marelice koje je pri kraju izraslo nasred scene. A i sama pjesma, koja se izgubila u zaostalim melodijama (očito tek nama, jer se plasirala na čak 7. mjesto).

Njemačka – Lena 'Satellite'
Mala slatkica Lena pokrenula je horde njemačkih navijača u Oslo, a na sceni nam je pokazala pretjerani naslon na Lily Allen, kako izgledom, tako glasom i ritmom pjesme koji s jedne strane zavodi svojom zaraznošću, a s druge strane lupa po živcima. Mnogi su je vidjeli na tronu, nama je bila tek dobra kopija solidnog originala. Mnoštvo je ovaj put pobijedilo.

Portugal – Filipa Azevedo 'Há Dias Assim'
Pomalo bezlična balada u kojoj je elegantna Filipa gledatelja i slušatelja pokušavala uhvatiti za emociju, ali nije uspijevala, već se morala zadovoljiti zavođenjem glasovnom raskoši. Za više joj je nedostajao bolji glazbeni predložak.

Izrael – Harel Skaat 'Milim'
Ono što nije pošlo od ruke Filipi, uspjelo je Harelu Skaatu, a to je da nas dirne u srce. Simpatični mladić vrlo dobru pjesmu posvećenu djedu otpjevao je naglašeno emocionalno, uživljenost naglasivši scenskim nastupom uz diskretan lom tijela koji dočarava bol.

Danska – Chanée & N'evergreen 'In A Moment Like This'
Posljednja pjesma zvučala nam je jako poznato, kao da smo je čuli već puno puta. Sve je tu – poznata melodija, ritam, refren i muško-ženski duet u pokušaju stvaranja scenske kemije. Sve to i ništa više. Djelovalo je kao prepisane eurovizijske uspješnice, što očito pali kod glasača jer su osvojili odlično četvrto mjesto.