LEGENDARNI KANTAUTOR

Sjećanje prijatelja na Kemu: Sipao je fore kao iz rukava

20.01.2016 u 13:49

  • +18

Koncert u čast Kemala Montena u Lisinskom

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/PIXSELL, Željko Hladika/PIXSELL, Žarko Bašić/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL, Boris Ščitar/PIXSELL

Bionic
Reading

Dva dana uoči godišnjice smrti Udruga 'Kemal Monteno' sinoć je organizirala koncert u povodu prve godišnjice smrti legendarnog sarajevskog kantautora. U dvorani Vatroslav Lisinski nastupili su brojni Kemini prijatelji, kolege i suradnici koji su se prisjetili vremena provedenog s njim

Brojni poznati umjetnici, suradnici i kolege odazvali su se pozivu za sudjelovanje na koncertu, na kojem su izvodili pjesme koje je izvodio Kemal Monteno te pjesme koje su umjetnici izvodili s njim u duetu, ali i pjesme koje je pisao za druge izvođače.

Pjevačice Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac Kemala Montena upoznale su još dok su bile dio grupe Divas kada ih je pozvao da snime zajednički duet, pjesmu 'Dunje i kolači', koju su izvele na sinoćnjem koncertu.

'Kad tu pjesmu čujem, suze mi krenu jer je Kemo bio tako dobra duša, veliko srce. Tog čovjeka kad si upoznao, automatski si postao njegov prijatelj. Kad smo došle u Sarajevo, imale smo koncert u Coloseumu i strašno su nam se jeli ćevapi. Ondje imaju svoju kuhinju i ne dopuštaju da se donesu ćevapi izvana, međutim Kemo je došao i rekao U čemu je problem, ba, zovi odmah direktora, sad ćemo to riješiti. Pozvao je svog taksista koji je otišao po naše ćevape negdje iz grada i još nas je počastio. Baš je bio faca', ispričala je Marija. Njezina sestra Ivana kaže da je Kemal imao najljepši glas koji je ikad u životu čula.

'Kemal je podržavao svaki naš korak u karijeri, bio je jedinstven i jako sam tužna što ga više nema među nama, ali sam sretna što nas je obogatio za bezbroj kvalitetnih pjesama. Tek sad otkrivam neke pjesme koje je napisao, koje su drugi izvođači pjevali, a ja ih nisam povezivala s njim. Tek sad vidim koja je to vrijednost', kaže Ivana.

Kemin prijatelj i kolega Željko Bebek pamtit će ga kao jednog od najduhovitijih osoba koje je poznavao, a prisjetio se jednog od posljednjih susreta s njim.
'Kad sam ga nakon dugog vremena vidio malo oporavljenog, a već je u to vrijeme bio dugo bolestan, imao je cigaretu i čašu viskija u ruci. Pitao sam ga: 'Što je bolan, Kemo, pa jesi ti sav svoj, pa znaš da to ne bi smio konzumirati', a on mi je rekao: 'Eto ti si zdrav, pa nemoj to raditi', ispričao je kroz smijeh Željko.

'Prvo naše upoznavanje bilo je kad je došao s dijalize kod Ivice Propadala u stan, a kad smo trebali snimati pjesmu 'Majske kiše'. Bio je sav izmoren i vidjelo se da se bori, ali kad je progovorio onim svojim Đeste, raja, imal ša' dobroga, odmah je sve krenulo u drugom smjeru. Nešto najsimpatičnije je bilo kad smo skupa nastupali, a 'Majske kiše' su mu bile u to vrijeme najsvježija pjesma koju je snimio pa smo se često došaptavali oko teksta', ispričala je pjevačica grupe Teška industrija Lea Mijatović.  

Kemo je s Teškom industrijom snimio jedan od zadnjih dueta:

'Kemicu ću zauvijek pamtiti po prijateljstvu, ne sebičnosti, skromnosti i jednostavnosti jednog velikog čovjeka i kantautora. Njegova nesebičnost očitovala se u primjeru kada mi je došao kao gost na koncert u Beograd, a bio je teško bolestan i pod kemodijalizom, eto takva je ljudina bio. I, naravno, pamtit ću ga po svom najdražem duetu i jednoj od najdražih pjesama čiji sam koautor s Mirom Buljanom pjesme 'Daleko' koju sam otpjevao upravo s njim. Kako smo znali često piti kavu ujutro kod mene u kvartu, jednom prilikom u svom žargonu mi je rekao: Što ti, Boris, bolan ovako fin dečko, djevojke te vole, pjevaš ove neke rock, bum-tras, hu-ha stvari umjesto neke fine ljubavne. Ti se nešto k'o ljutiš u pjesmama. Eto, tako mi je dao do znanja da više voli moje romantične balade od onih žešćih pjesama', kroz smijeh se prisjetio Boris Novković

'S Kemom je uvijek bilo bezbroj anegdota. Gabi i ja smo ga zadnji put vidjele u Sava centru u Beogradu kad je bio već jako bolestan. Mi smo mu rekle da se idemo malo odmoriti nakon koncerta, a on kaže: Odoh ja, putujem dalje, nema stajanja. Iste noći je putovao, vozio sam na odredište. Bio je pun životne energije. Jednostavno ne priznajem da se sad odnekud neće pojaviti... Njegov odlazak mi je neshvatljiv i neprihvatljiv', rekla je Tereza Kesovija

Osim što su bili prijatelji, Tereza i Kemo često su zajedno nastupali:

HTV-ova voditeljica Karmela Vukov-Colić s Kemalom se upoznala kad je imala samo 13 godina.
'Bila sam djevojčurak kad smo se sreli u Mostaru. Došla sam na poziv 'Mostarskih kiša' i Kemo je tamo nastupao. Čiki Kemi s kojem sam se tad zbližila, obećala sam da ću biti u prvom redu na koncertu u Lisinskom kojem se toliko veselio, a, eto, nije ga dočekao. S njim je uvijek bilo smiješno, bio je šaljivdžija i sipao je fore kao iz rukava, stalno', prisjetila se Karmela.

Halidu Bešliću Kemalov odlazak posebno je teško pao jer je bio jako vezan za njega.
'S njim sam proveo nezaboravne trenutke zadnjih dvadeset godina. Bio mi je kao obitelj. Počeo je prije mene pjevati, stariji je od mene, ali me prihvatio kao svog vršnjaka. Bio sam uz njega u lijepim trenucima i onim manje lijepim dok je bolovao. Stalno smo se čuli, a on se uvijek iznova šalio na svoj račun', kaže Halid.

'Bio je gost u mojoj emisiji svojevremeno i onda je prepričavao svoje anegdote. Bili smo na ručku u Sarajevu i Kemo me trknuo da ručak platim karticom. Dao sam konobaru karticu, a on je otišao i nije ga bilo sat vremena. Kad se vratio, a ja sam ga pitao gdje je kartica, konobar mi je rekao da je kartica u ladici i da ću je dobiti kad donesem novac. Kemo je uvijek bio sprema na šalu i razne fore', ispričao nam je Zlatan Zuhrić Zuhra.

Pjevačica Danijela Martinović slušala je Kemalove pjesme od djetinjstva jer je njezina mama obožavala njegove pjesme.
'Nikad neću zaboraviti kad me nazvao i pitao Ćao, lutkice, Kemica je, hoćemo li snimiti zajednički duet? Ostala sam u šoku i, naravno, odmah pristala. Kad sam rekla da pristajem, rekao je: Ajde fino, Kemica će ti kupiti kokice i odvesti te u kino. Bio je nepopravljivi šaljivdžija', rekla je Danijela.

Danijela i Kemal snimili su suet 'Ovako ne mogu dalje':