ALBUMI TJEDNA

Sjajna retrospektiva Rufusa Wainwrighta uoči zagrebačkog koncerta

18.03.2014 u 09:50

Bionic
Reading

Prva retrospektiva bogatog kataloga Rufusa Wainwrighta, nova sjajna kolaboracija world music orkestra Pink Martinija plus dvanaesti album nakon šestogodišnje pauze ponovo melankoličnog Becka


RUFUS WAINWRIGHT – VIBRATE: THE BEST OF RUFUS WAINWRIGHT

TKO/ŠTO/KAKO/KADA S obzirom na činjenicu da toliki izvođači srljaju prije reda i vremena sa svojim karijernim retrospektivama, greatest hitsima i best of-ovima, Rufus Wainwright svoju je komotno mogao objaviti i prije kojih sedam-osam godina. No hiperaktivan kakav jest, vjerojatno mu takav projekt naprosto nije došao na red, a možda je za neko inicijalno svođenje karijernih računa čekao i svoj 40. rođendan koji je imao ljetos. Rufus je oduvijek bio razapet između svojih opernih (i operetskih) nagnuća s jedne strane, indiea light ema s druge te soft rocka (kao na odličnom posljednjem albumu, preklanjskom 'Out Of The Game') i čistog popa s treće. Svega je toga, i još koječega drugog (barok popa, soula, kabareta, šansone...) porazbacanog na njegovih dosadašnjih sedam studijskih i dva važna živa albuma (od kojih je posebno bitan 'Rufus Does Judy In Carnegie Hall' iz 2007.), a u selekciji materijala Rufusu je pomogao stari frend Neil Tennant iz Pet Shop Boysa.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Kao i uvijek u ovakvim slučajevima, može se raspravljati nedostaje li ovo ili ono, ali to što je uvršteno daje sasvim dobar uvid i uvod u Rufusa, a tu je i jedna korektna nova stvar koju je radio s Guyem Chambersom ('Me And Liza' o, naravno Lizi Minnelli koja navodno nije baš bila najsretnija s Rufusovim tretmanom ostavštine njene majke Judy Garland na spomenutom live albumu) u kojoj zvuči pomalo predvidljivo robbiewilliamsovski. Ono što je i iz ove kolekcije razvidno je to da i Rufus i Neil Tennant očito smatraju da mu je sjajni 'Want One' iz 2003. (ovdje zastupljen s čak pet pjesama, a mogao je slobodno biti i s deset) vjerojatno najbolji album u karijeri.
NAJBOLJE STVARI 'Going To A Town', 'The One You Love', 'Out Of The Game', 'I Don't Know What It Is', 'Cigarettes & Chocolate Milk', 'April Fools', 'Sometimes You Need'...
DAKLE Za eventualno neupućene, a povodom njegova skorašnjeg nastupa u Lisinskom (2. travnja), nema boljeg načina za upoznavanje lika i djela Rufusa Wainwrighta.

OCJENA: 9/10
DATUM IZLASKA:
3. ožujka
IZDAVAČ: UNIVERSAL MUSIC



PINK MARTINI & THE VON TRAPPS – DREAM A LITTLE DREAM


TKO/ŠTO/KAKO/KADA
Iako im je trebalo dobrih deset godina da objave svoja prva tri albuma, od 2009. su Pink Martini očito ubacili u petu brzinu i otada nanizali hrpicu od čak pet studijskih albuma (uključujući božićni iz 2010.), plus retrospektivu. Jedva pola godine nakon ne baš nadahnutog lanjskog 'Get Happy' vraćaju se s novom kolaboracijom, ovaj put s Von Trappovima, četvero mladih potomaka slavne glazbene obitelji ovjekovječene u filmskom klasiku 'Sound Of Music' ('Moje pjesme, moji snovi' kod nas) čije diskretne a sofisticirane vokalne harmonije savršeno nadopunjuju ionako bogati zvuk Pink Martinija.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Album je ugođajem i tematski srodan Pink Martini remek-djelu '1969' iz 2011. s japanskom pjevačicom Saori Yuki. Ako ste kojim slučajem u potrazi za nečim mrvicu bizarnijim poput obrada talijanskih dječjih pjesmica u tango ključu i na japanskom, narodnih napjeva iz Ruande u keltskom ruhu ili pak prerade Abba klasika ('Fernando') na švedskom, a sve to uz zericu aristokratskog srednjeeuropskog jodlanja, ležerne bossa nove ili šarmantnog kvazidisneyjevskog vokaliziranja, onda potraga završava ovdje..
NAJBOLJE STVARI 'Gongxi', 'Kuroneko No Tango', 'Hayaldah Hachi Yafa Bagan', 'Le premier bonheur du jour', 'Fernando', 'Die Dorfmusik'...
DAKLE Ultrasofisticirani easy listening prve klase!

OCJENA: 9/10
DATUM IZLASKA:
4. ožujka
IZDAVAČ: HEINZ

BECK – MORNING PHASE

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Ako je nešto predvidljivo u slučaju Becka Hansena, onda je to njegova glazbena nepredvidljivost. Kad jednom ode, a sad ga nije bilo dobrih šest godina (ako se ne računa preklanjski 'Song Reader', kolekcija od 20 pjesama objavljenih isključivo kao notni zapis) nikad se ne zna u kojem će pravcu otići odnosno iz kojeg se smjera vratiti. Nakon šarmantnog funky soft rocka njegove posljednje dugosvirajuće inkarnacije ('Modern Guilt' iz 2008.) koju mu je producirao Danger Mouse, evo ga sad s povratkom na fazu s početka milenija, točnije 2002. i album 'Sea Change', što konkretno znači melankolični, light psihodelični, pomalo bluzerski, autorefleksivni i poluakustični kantautorski west coast soft rock 70-ih.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Sjetimo se na trenutak klasika Fleetwood Maca 'Albatross' ili pak znatno novijeg 'Desert Ravena' Jonathan Wilsona, malo ga 'potamnimo' i dobit ćemo otprilike generalni ugođaj Beckove 'Jutarnje faze', obojen, naravno, njegovim prepoznatljivim vokalom i nepogrešivo kalifornijskim šmekom.
NAJBOLJE STVARI 'Blackbird Chain', 'Morning', 'Heart Is A Drum', 'Turn Away', 'Blue Moon'...
DAKLE Album koji zahtijeva nešto strpljenja, ali definitivno ne ostaje dužan.

OCJENA: 7,5/10
DATUM IZLASKA:
24. veljače
IZDAVAČ: CAPITOL / UNIVERSAL MUSIC