SPLIT FILM FESTIVAL

'She male snails' nakon Ivana Ladislava Galete

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.09.2012 11:02
  • Objavljeno 17.09.2012 u 11:02
Ladislav Galeta

Ladislav Galeta

Izvor: Promo fotografije / Autor: STFF

Drugi dan Split Film Festivala obilježili su Ivan Ladislav Galeta i nekoliko novootvorenih programskih selekcija

Drugi dan festivala započeo je predavanjem Ivana Ladislava Galete koje se, pod nazivom Gledati i vidjeti, održalo u POU Zlatnih vrata, gdje je broj zainteresiranih nadmašio kapacitet predavaonice. Nešto kasnije, u 19 sati, prikazana je Galetina retrospektiva od pet kratkometražnih filmova nastalih u razdoblju između 1976. i 1989. Autor je dao i uvodni komentar na svaki pojedini film, a publika se uključila vlastitim promišljanjima i pitanjima potvrđujući da je opus jednog od naših najvećih multimedijalnih umjetnika i dalje jednako intrigantan.

Jučer su prikazana još dva filma iz konkurencije dugometražnih: tajlandska drama pod nazivom 'Nosila sam te kući' te 'Giacomovo ljeto' – intimistička meditacija nastala u koprodukciji triju zemalja – Italije, Francuske i Belgije.

Drugim danom otvoreno je i nekoliko programskih sekcija. U kinoteci Zlatna vrata projiciran je prvi blok konkurencije kratkometražnih filmova. Iako je riječ o žanrovski raznolikim filmovima, bio je očit naglasak na eksperimentalnoj formi pa su gledatelji mogli vidjeti i čuti kako izgleda geomagnetska oluja u obliku generiranom izravno iz zvuka (u filmu 20Hz nagrađivanog britanskog dvojca Semiconductor), pratiti preživljavanje ozlijeđene žene u šumi zahvaćenoj požarom (Solo), ali se i nasmijati uz film 'Finale' čiji su redatelj Balazs Simonyi i producentica Ezster Nadori bili prisutni na projekciji.

U kinu Karaman prikazan je film 'Kći čuvara groblja' kojim je otvoren program estonske kinematografije. Mnogima je to bio prvi put da se upoznaju s estonskim filmom, a gotovo puna dvorana svjedoči o zainteresiranosti domaće publike za ovu baltičku filmsku kulturu.

Francuskim dokumentarcem 'Nema seksualnog doživljaja' koji je projiciran u 22,45, u posljednjem jučerašnjem terminu u kinu Karaman, počela je i programska sekcija Libido – riječ je o dekonstrukcijskom prikazu porno industrije koji je očekivano pobudio interes publike. Sekcija Libido nastavlja se i u ponedjeljak filmom 'She male snails' na istom mjestu u isto vrijeme.

Također nas čeka i novi blok konkurencije kratkometražnih filmova u kinoteci Zlatna vrata (u 17 sati), a natjecateljski dio u kategoriji dugometražnih donosi dva naslova koja će se prikazati u kinu Karaman. Riječ je o njemačkom filmu 'Stanje' koji počinje u 18,45 te marokanskom filmu 'Kraj' s početkom u 20,45.

Naslovna sekcija Otpor nastavlja se francuskim filmom 'Goveda', a posebnu bi pozornost mogao pobuditi uradak Antonia Peraice pod imenom 'Čuvaj film', čime se u 19 sati otvara program pod nazivom Mediteran. Spomenuti film sabire nekoliko snimki iz razdoblja od 1943. do 1945. koje su iz političkih razloga ostale dugo skrivene, a sada će se prvi put javno prikazati. Nakon projekcije održat će se i prezentacija Gabora Pintera na kojoj će se problematizirati upravo etički i tehnički aspekti restauracije filmova.

Prezentaciju će imati i Estonska filmska zaklada, čime će u 14 sati početi novi tjedan filmskog festivala u Splitu. Svi zainteresirani imat će priliku detaljnije upoznati estonsku kinematografiju koja ove godine slavi stotu godišnjicu postojanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi