TRASH FIM FESTIVAL

Saznajte tko ima u rukama 'zlatnu motorku'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.09.2013 20:34
  • Objavljeno 15.09.2013 u 20:34
Andrej Boka i Bernarda Tolić

Andrej Boka i Bernarda Tolić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Udruga Trash

Dodjelom festivalskih nagrada 'zlatnih motorki' u subotu navečer u Kinu Galerija u Varaždinu završio je 8. Trash Film Festival. Stručni žiri dodijelio je četiri 'zlatne motorke' za najbolji borilački, akcijski, SF i horor, a jednu festivalsku nagradu dodijelila je publika. Najboljim je, i po ocjeni stručnog žirija i po ocjeni publike, proglašen SF film 'The tale of the wall habitants' mladog filmaša iz Subotice Andreja Boke

Zagrebačka producentica i spisateljica Bernarda Tolić, bosansko-hercegovački producent Almir Šahinović i srpski glumac Sergej Trifunović, članovi stručnog žirija festivala, imali su zaista težak zadatak odabrati najbolje filmove 8. Trash Film Festivala. Svi filmovi prikazani u konkurenciji festivala su naime bili inovativni, na visokoj produkcijskoj razini za amaterske filmove i, ono što je najvažnije, zabavni, tako da stručnom žiriju nije bilo ni malo lako odabrati najbolje.

Netko je morao pobijediti, pa je tako stručni žiri zlatnu motorku za najbolji akcijski film dodijelio poljskom filmašu Malwinu Rzonci za njegov film 'Itihasa', 'motorka' za najbolji borilački film otišla je u ruke hrvatskog filmaša Hrvoja Podobnika za film Čik Boris protiv mučke đubradi', najboljim hororom festivala proglašen je film 'Horizonte' španjolskog filmaša Aitora Uribarrija, a 'zlatna motorka' za najbolji SF otišla je u ruke srpskog filmaša Andreja Boke za film 'The Tale of the wall habitants'. Stručni žiri ocijenio je da je taj film ujedno i najbolji film koji je ove godine prikazan na Trashu, a s tim se složila i publika pa je mladom filmašu iz Subotice dodijeljena i još jedna 'zlatna motorka'.

'Zahvaljujem se i stručnom žiriju i publici. Nemam riječi. Presretan sam. Film sam stvarao duge tri godine s ograničenim financijskim sredstvima i moram se zahvaliti svojim kolegama animatorima i montažeru te članovima Narodnog kazališta u Subotici bez čije pomoći ovog filma ne bi bilo. Ovo je velika nagrada za naš mukotrpni rad', rekao je Andrej Boka nakon dodjele 'zlatnih motorki'.


Njegov film 'The Tale of the wall habitants' govori o odnosima stanovnika zidova, odnosno o prozorima i vratima. Jedni služe da bi ljudi kroz njih prolazili, a drugi da ljudima donose svjež zrak i svjetlost. Između njih vlada krhki mir, no kada jedan ljubavnik, bježeći od bijesnog muža svoje ljubavnice, bude prisiljen pobjeći kroz prozor, rat između prozora i vrata je neizbježan.

'Ideja filma je iznimna, a redatelj je odlično primijenio realnu sliku I 3D animaciju. Metafora kojom se autor poslužio da ispriča odnose među ljudima, koju možemo usporediti i sa stanjem na Balkanu ali i u bilo kojem drugom dijelu svijeta, je genijalna i totalno na prvi pogled nemoguća, a s druge strane nas dovodi da drugačijim očima vidimo sami sebe. Po našoj ocjeni ovo je najbolji film koji je prikazan na 8. Trash Film Festivalu - stoji u objašnjenju stručnog žirija.

Film 'The Tale of the wall habitants' nagrađen je inače ove godine i na 9. Grossmanu, festivalu fantastičnog filma i vina u slovenskom Ljutomeru.

Nakon dodjele 'zlatnih motorki' uslijedio je i koncertni finale 8. Trash Film Festivala na Kapucinskom trgu u Varaždinu gdje su nastupili kućni bend festivala The Fakin' Lajsne i odlični Red Hot Chili Peppers world tribute band Organi'c iz Brazila.

Dobitnici Zlatnih motorki 8. Trash Film Festivala

Akcija:
1.Itihasa / PLN / Malwina Rzonca

Objašnjenje žirija: Vodeći se nazivom festivala u ovoj kategoriji izabrali smo ovaj film
Borilački:
1.Čik Boris protiv mučke đubradi / HR / Hrvoje Podobnik

Objašnjenje žirija: Iznimno zalaganje autora i glumaca u filmu. Odlicna forma kratkog igranog filma u kojem je autor točno prenio stanje društva u kojem danas živimo, i to na vrlo satiričan način. Svoj satiričan pristup autor je primijenio u svakom segmentu realizacije filma: glume, šminke, kostimografije i maske.
Horor:
1.Horizonte / ESP / Aitor Uribarri

Objašnjenje žirija: Kompletan film, kao ideja, scenografija, maska, šminka. Režija u maniri najboljeg holivudskog blockbuster trilera te sjajne fotografije koja je u funkciji ovog horor filma i koja je doprinijela da film doista pored priče i izgleda kao horor!
SF:
1.The Tale of the wall habitants / SRB / Andrej Boka

Objašnjenje žirija: Iznimna ideja, odlična primjena 3D animacije i realne slike. Metafora kojom se autor poslužio da ispriča odnose među ljudima, koju možemo usporediti sa stanjem na Balkanu, ali i u bilo kojem drugom dijelu svijeta genijalna je i na prvi pogled nemoguća, a sa druge strane nas dovodi da drugačijim očima vidimo sami sebe!
Žiri festivala se složio da je ovo i najbolji film ovogodišnjeg TRASH FILM FESTIVALA!
Po izboru publike:
1.The Tale of the wall habitants / SRB / Andrej Boka

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!