U (PRE)RANOM TERMINU

RTL se mora žurno očitovati o seksu u Big Brotheru

09.09.2015 u 16:58

Bionic
Reading

Ovogodišnji 'Big brother' počeo je s eksplicitnim sadržajem, a taj se reality show emitira u 21 sat, u terminu kad i najmlađi mogu vidjeti neprimjerene scene za svoju dob. Zbog toga su reagirali pravobraniteljica za djecu, ali i Agencija za elektroničke medije

Forumi su uzavreli, a vijest o prvom spolnom odnosu u drugoj noći nakon ulaska natjecatelja u reality show 'Big Brother' odmah se proširila po cijeloj regiji. Zatražili smo mišljenje pravobraniteljice za djecu da objasni kakav to utjecaj ima na maloljetnike, a od Agencije za elektroničke medije saznajemo da će reagirati na dobivene pritužbe na neprimjereni sadržaj u emisiji.

'Stajalište je pravobraniteljice za djecu da sadržaji emisije 'Big Brother' RTL Televizije nisu primjereni djeci, odnosno da sadržavaju prizore za koje je vjerojatno da bi mogli narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika. I u prijašnjim sezonama emitiranja te emisije preporučili smo da se takvi sadržaji ne bi trebali prikazivati prije 22 sata što podrazumijeva i preporuku da se takvi sadržaji ne repriziraju tijekom dana, kao i to da bi njihove najave svakako trebale biti bez prizora koji mogu štetno djelovati na djecu.

Štetno djelovanje sadržaja ovakvih emisija pojačano je upravo time što djeca mlađe dobi ne mogu ispravno procijeniti kontekst u kojem se odvijaju događaji u kući Velikog Brata, gdje se namjerno najčešće u prvi plan ističu bizarna i negativna ponašanja te vulgarnosti. Od roditelja se očekuje da prate i usmjeravaju navike djece i u gledanju TV programa te da utječu na njihovu medijsku pismenost.

No ako se sadržaji poput 'Big Brothera' prikazuju tijekom dana, kad su djeca često sama kod kuće, roditeljima je znatno otežano da odgajaju svoju djecu i utječu na njihov izbor programa. Nadzor nad provedbom zakona o elektroničkim medijima i nadležnost za odlučivanje o štetnosti sadržaja i o konkretnim mjerama i sankcijama ima Vijeće za elektroničke medije koje o tome samostalno donosi odluku pa se nadamo da će reagirati na odgovarajući način', stav je pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić.

Vezano uz pritužbe na emisiju 'Big Brother' nakladnika RTL Hrvatska d.o.o., Vijeće za elektroničke medije na danas održanoj sjednici odlučilo je od nakladnika RTL Hrvatska d.o.o. zatražiti žurno očitovanje o spornom sadržaju u navedenim emisijama.

'Po dobivenom očitovanju, a sukladno Zakonu o elektroničkim medijima, Vijeće će odlučiti o konkretnim mjerama te o njima izvijestiti javnost. Vijeće i Agencija za elektroničke medije provode kontinuiran nadzor nad pružateljima medijskih usluga te će isti postupak biti proveden i u slučaju novih sezona reality programa na televizijama s nacionalnom koncesijom', za tportal su poručili iz Agencije za elektroničke medije.