TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

RTL-ov novi format je svjež kao Ep o Gilgamešu

26.05.2015 u 10:08

Bionic
Reading

Sad kad nam je o'šo The Voice, a nema ni križnih putešestvija po Austriji i pripadnog političkog prepucavanja, čovjek više ne zna kako bi se zabavio uz televiziju subotom uvečer. HTV je dig'o ruke od Eurosonga pa smo ga morali gledati na TV-kablovinju kod susjeda istočno ili zapadno, Škoro - što je najveća tragedija - nakon onog pilota svojeg talk-showa, izgleda, još nije snimio sljedeću epizodu i sve u svemu, da nam nije RTL-a i njihova 'svježeg' formata emisije u kojoj nabrajaju 10 naj-nečega, još bismo subotom uvečer morali u disko

Interesantna je biljka domaći zabavni TV-program vikendom. I kad kažem biljka, fakat mislim biljka jer ili cvate u tisuću cvjetova, svi je gledamo i divimo se srca raspjevana - ili pak počne venut negdje u mračnom kutu, valjda čekajuć novo proljeće. Tako je i sad otprilike na domaćim televizijama vikendom. Imali smo donedavna 'The Voice', svi smo padali u nesvijest oko toga kak je to če-če, a onda je HTV izveo svoj klasični manevar koji izvede svaki put kad mu završi jedna runda nekog zabavnog serijala - pao je u komu. Nikad se njima ne dogodi da jedan takav serijal završi, a oni već imaju spreman drugi. A ne. Čovjek ih gotovo može zamisliti kako svi kolektivno padnu na ligeštule jer, eto, radili su tri mjeseca, ne mogu sad ŠEST!

I tako onda svaki put nakon završetka raznih voiceova, plesova, pjevanja i dirigiranja sa zvijezdama nastane prazan hod u kojem gledateljstvu koje se vikendom zabavlja uz mali ekran (generacija rođena 1930. - 1950., zatvorenici, portiri i ja) mora uzeti daljinski upravljač u ruke i pogledati što u toj domeni nude komercijalne televizije

Nije to ovog vikenda bilo lako. Dok je čitav svijet gleduckao Eurosong, nama je domaća članica Eurovizije s Prisavlja objasnila da joj je to preskupo i da, uostalom, ne sudjeluje Hrvatska pa koga boli briga (???) pa smo se za gledanje tog iventa morali obrijeti na televizijama susjednih (i bogatih!) Slovenije i Srbije, NovaTV drvila je po svojoj uobičajenoj špranci po kojoj tjednu invaziju sapunicama zamjenjuje vikend napadom katastrofalnih filmova, a RTL... na RTL-u, tragično, još nema novih nastavaka Škorina showa niti vijesti o tome je li Miroslavov pilot-pokušaj da domaćoj publici uvalja format late night talk showa, ali bez duhovitosti, zanimljivosti, dobrih gostiju i zabave - uspio ili se zabio nosom u prvu banderu. Ne znam za vas, ali mene to mori. Već sam umalo počela pisati fan pisma s upitima (lažem).

No dok svi u napetosti očekujeo što će dalje biti sa Škorom, hoće li postati hrvatski David Letterman (drugim riječima, otići ravno u penziju) ili će dobiti taj nesretni talk show, RTL nam je pripremio nešto što naziva svježim formatom, sastoji se od jednotjednog nabrajanja 10 naj-nečega, voditeljskog statiranja (doslovno) Doris Pinčić Rogoznice i komentara raznih stand-up komičara kojima histerično isprekidana montaža ne dopušta da budu komični jer ih najčešće prekine na prvom vezniku prema sljedećoj rečenici.

Kao prvo, 'ajmo malo o svježini formata. Ta fora s '10 naj' na televiziji postoji, ono, još od Epa o Gilgamešu, što, doduše, znači da je očito vrlo uspješna i rado gledana među rajom, ali govoriti o nekakvoj svježini isto je ko da kažeš da si baš danas u pet popodne otkrio vatru. Dakle, ono, dragi RTL-ovci, dajte me najte. I sami ste već imali serijal-dva takvoga formata, nemojte se ponašati kao da čitava zemlja pati od amnezije.

Drugo, ako prihvatimo da slijeđenje već postojećeg formata ne mora nužno značiti mlaćenje mrtvog konja, nego da se i tu daju izvesti zgodne stvari, možda se ne bi trebalo odmah u prvim emisijama opalit po najvećim frajerima u Hrvatskoj i najljepšim Hrvaticama jer to su fakat pokrili svi od lokalnog portala Lijeve Lezilebovine do Vlade Republike Hrvatske na izvanrednoj i zatvorenoj sjednici. Znam, znam, sex sells i takvi se popisi dolaskom novih 'snaga' iz godine u godinu mijenjaju (samo Severina i Goran Višnjić odolijevaju prolasku geoloških razdoblja), ali možda i bilo dobro osvijestiti da se baš čitava publika ne sastoji od napaljenih tinejdžera, a sve da i jesu većina koja će gutati tu emisiju, nisu baš i kupovno najmoćnija većina pa im one reklame koje im uvaljujete svakih trisčetri sekunde neće leć' kako bi oglašivači priželjkivali.

Treće, Doris Pinčić Rogoznica dokazala se kao prilično simpatično voditeljsko lice koje se dobro snalazi u spontanom kontaktu s drugim sudionicima emisije, i to je dokazala u nedavno završenom kuharskom natjecanju '3,2,1 kuhaj'. Kako su RTL-ovci iskoristili taj njezin talent? Tako što su je posadili nasred studija, obukli je u lijepu haljinicu i dali joj da čita s blesimetra ko da je na svečanoj akademiji za Dan Republike i recitira 'Tifusare'. Nije do nje - žena svoj posao obavlja smireno, razgovjetno i... ono, lijepo izgleda pred kamerama, ali mislim da je dokazala da joj se može povjeriti i nešto zahtjevnije od voditeljskog statiranja.

Četvrto, komentatori u emisiji. Ima tu svakoga i svačega, od stand-up komičara do drugih RTL-ovih talking headova, a kakvi su i kako komentiraju - teško je reći. Naime, cijela je emisija montirana u takvim histerično kratkim rezovima da nitko od tih ljudi ne uspijeva u svojim rečenicama doći ni do kakvog zanimljivijeg šlagvorta, nego im se samo ubacuju generičke izjave tipa: 'U, da, on je STVARNO frajer' ili: 'Da, da, ona čak i bez šminke izgleda predivno'. Nekako sumnjam da baš nitko od tih komentatora (štogod ja mislila o njima) nije izgovorio baš ništa drugačije, još više sumnjam da se baš nijedan nije usprotivio izboru nekog od frajera i ljepotica (BTW, zašto nisu bile frajerice?), ali RTL-ovcima je očito primarno opaliti što više snimki selebritija iz svojih drugih emisija i sve to popratiti onom sebi svojstvenom iritantnom i neprekidnom glazbenom podlogom

Drugim riječima, emisija u najboljem sučaju nije ništa spektakularno i djeluje tek kao filler za omamljeno nedjeljno dremuckanje pred televizorom nakon večere i prije početka ekstradebilnog X faktora. No možda će nekoga utješiti i umiriti prije nego što saznamo koja je budućnost Škorina showa ili dok se HTV-ovci ne probude iz post-voiceovske kome.