VUKOVAR FILM FESTIVAL

Projekcija prohujala s vihorom

28.08.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Potencijalni hit treće večeri festivala, srpska ljubavna drama 'Žena sa slomljenim nosom', završio je slomljenom projekcijom: oluja je srušila platno i ostavila publiku u neizvjesnosti

Treća večer Vukovar film festivala okupila je brojne posjetitelje koji su našli svoje mjesto pod mjesecom na šlepu i u okolici koja pruža pogled na veliko platno postavljeno na samom Dunavu. Prva projekcija hrvatskog kratkometražnog igranog filma Interijer, stan, noć, redatelja Saše Bana (apsolventa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu), prošla je poprilično mlako. Komornu dramu o paru koji u jednoj noći sažima sva iskušenja gotovo propale veze, gledatelji nisu poletno dočekali. Dok su s platna blijedjele slike Marije Škaričić i Bojana Navojeca te njihova odnosa isprepletenog tenzijama, samo je lagani povjetarac umjesto pljeska pozdravio odjavnu špicu. Međutim, već za vrijeme sljedeće ljubavne priče uslijedili su dramatični događaji.

Energičan početak srpskog dugometražnog igranog filma Žena sa slomljenim nosom, u kojem mlada žena izađe iz taksija u prometnoj gužvi na mostu i baci se u rijeku, prihvaćen je sa znatno većom gledateljskom pažnjom. U nastavku filma scenarista i redatelja Srđana Koljevića ('Sivi kamion crvene boje') jedna beba ostavljena u autu taksista mizantropa dramaturški povezuje tri različite ljubavne priče (već pretpostavljate: nesretnog karaktera). U pravom vrtlogu nepredvidljivih događaja za likove koje portretiraju Anica Dobra, Nebojša Glogovac i Branka Katić slijede intimna suočavanja s vlastitim demonima prošlosti: mlada profesorica suočena sa zaljubljenošću u tinejdžera uspijeva preboljeti životnu traumu, a neobična apotekarica napušta zaručnika otkrivajući da je brat njene prve ljubavi možda onaj pravi. Iako pomalo prvoloptaškim dosjetkama, autor je uspio zaintrigirati i zabaviti, no unatoč kompleksnim situacijama nije uspio stvoriti emotivnu poveznicu s poprilično plošnim likovima.

No ne možemo suditi o tome jesu li protagonisti uspjeli doživjeti neophodnu katarzu, jer se vjetar u jednom trenutku pobunio protiv projekcije. Likovi su se izobličili, a platno se u jakom naletu oluje vrtoglavo srušilo. Srećom, plešuće platno nije uništeno, nitko nije ozlijeđen, a zadnjih pola sata filma bit će prikazano danas, ovaj put na sigurnijoj lokaciji u kinu Borovo naselje s početkom u 18.30. Tako će zainteresirani stići na početak kraja i svjedočiti manje burnom raspletu filma. Ono što je začudilo i ugodno iznenadilo u cijeloj situaciji bila je ležernost kojom je prihvaćena nezgoda. Bez panike, uz potpunu smirenost, gledatelji su slegnuli ramenima, ostavili vjetar i film na šlepu i zaputili se prema unutrašnjosti grada gdje su nastavili uživati u dobroj i živoj noćnoj atmosferi.