ASTRO ZANIMLJIVOSTI

Pripremite se na pomrčinu Sunca

13.03.2015 u 09:41

Bionic
Reading

Stiže nam pomrčina Sunca - i to najveća u zadnjih 15 godina. No hoće li mrak na proljetni ekvinocij imati samo astroloških posljedica?

Najpotpunija pomrčina Sunca u Europi od 1999. prekrit će Europu u petak 20. ožujka od 9.45 i trajat će 90 minuta. Nije samo bitna s astrološkog gledišta - pomrčina na zadnjem stupnju znaka Riba i na sam proljetni ekvinocij poremetit će distribuciju električne energije!

Iznad naših krajeva Mjesec će prekriti do 50 posto Sunca, no veći će mrak zavladati u sjeverozapadnoj Europi. Kad Mjesec prođe između Zemlje i Sunca, pomrčina će zastrti 98 posto svjetlosti u sjevernoj Škotskoj i 85 posto u Londonu.

Prema The Huffington Postu, industrija solarne energije u dijelovima Europe koji će biti najjače zahvaćeni pomrčinom smatra da bi moglo doći do prekida u opskrbi energije diljem zemlje.


U Njemačkoj stručnjaci za solarnu energiju procjenjuju da bi 30 minuta od pomrčine proizvodnja solarne energije mogla pasti od 17,5 gigavata (GW) na 6,2 GW, ali bi poslije mogla narasti do 24,6 GW. To znači da bi se u razdoblju od 30 minuta sustav morao prilagoditi dubokom padu pa oštrom rastu proizvodnje struje.

Znajući da predstoji pomrčina, operateri su se pripremali za nju mjesecima. Nadležni u Europskoj mreži prijenosnog sustava električne energije smještenoj u Belgiji kažu da je bilo nužno uspostaviti sustave kontrole u Europi radi bolje koordinacije u slučaju problema.

Pomrčinu vide kao stresni test elektroenergetskog sustava koji uvelike ovisi o sunčevoj energiji. Europa je vodeća u svijetu u solarnoj energiji i obuhvaća više od 70 GW ili 69 posto cjelokupnog svjetskog kapaciteta ove vrste energije.