KARL BAUMGARTNER

Prijatelj Avvanture koji je otkrio Jarmusha i Tarkovskog

31.01.2014 u 11:16

Bionic
Reading

Jedan od vodećih njemačkih producenata i distributera nezavisnog filma, Karl Baumgartner, koji će ove godine biti nagrađen za svoj rad na prestižnom Berlinaleu, već godinama podržava naš festivalski biser, Avvantura Forum Film Festival u Zadru

Karl Baumgartner 1982. godine, zajedno s Reinhardom Brundigom, pokrenuo je Pandora Film Distribution, danas jednu od najvažnijih kompanija u području umjetničkog filma. Pandora Film, između ostalih, otkrio je autore poput Andreja Tarkovskog, Jima Jarmusha, Sally Potter, Kim Ki Duka i Akija Kaurismakija, danas sve redom velikane sedme umjetnosti.

Prvi veliki distribucijski uspjeh postigao je s filmom 'Piano', Jane Campion, nakon čega je uslijedio Kusturičin Underground'.

Za svoj će rad Baumgartner biti nagrađen na 64. Berlin Film Festivalu, na kojemu je sudjelovao kao producent s brojnim filmovima, među kojima i Kusturičinim Super 8 Stories' te 'Na putu' Jasmile Žbanić.

Karl Baumgartner već nekoliko godina podržava Avvantura Forum Film Festival u Zadru te je rado viđeni festivalski gost, a 2010. godine je u Zadru dobio nagradu 'Tomislav Pinter'.