RAY MANZAREK

Preminuo legendarni klavijaturist The Doorsa

21.05.2013 u 08:02

Bionic
Reading

Ray Manzarek, odgovoran za klavijaturske dionice u megapopularnim pjesmama legendarnih The Doorsa, preminuo je u 74. godini života

Ray Manzarek umro je u ponedjeljak u bolnici RoMed Clinic u Rosenheimu u Njemačkoj u krugu obitelji nakon dulje borbe s karcinomom.

Upravo je on bio jedan od osnivača The Doorsa, a Jima Morrisona, karizmatičnu figuru glazbene scene, upoznao je na fakultetu. Prišao je Morrisonu da bi uglazbio njegove stihove i tako je nastala jedna od najutjecajnijih grupa sedamdesetih.

Upoznali su se 1965, a već dvije godine kasnije Doorsi su imali 15 hit singlova na Billboardovih Hot 100, uključujući ‘Hello, I Love You’, ‘Touch Me’, ‘Riders On The Storm’ i ‘People Are Strange’.

U biografskom filmu Olivera Stonea 'The Doors' Manzareka je glumio Kyle McLachan, a 1998. godine napisao je vrlo prodavane memoare o svojim iskustvima pod naslovom 'Light My Fire: My Life with The Doors'.

Doorsi su prodali više od 100 milijuna albuma diljem svijeta, a najzapamćeniji će ostati hitovi 'Riders on the Storm', 'Light My Fire' i 'Break On Through to the Other Side'.

Njegova supruga Dorothy, sin Pablo i troje unuka zamolili su da se umjesto kupnje cvijeća uplate donacije udruzi koja se bavi borbom protiv raka.

U drugom videoisječku Manzarek progovara o svojim počecima u karijeri i glazbi u globalu.