U 73. GODINI

Preminula kraljica romske glazbe Esma Redžepova

11.12.2016 u 10:23

Bionic
Reading

Legendarna makedonska pjevačica i 'kraljica romske glazbe' Esma Redžepova preminula je u Skoplju u 73. godini nakon kratke i teške bolesti, javljaju makedonski mediji pozivajući se na potvrdu članova obitelji

Esma Redžepova potkraj studenoga primljena je u bolnicu zbog problema s plućnim funkcijama, te je nakon nekoliko dana puštena na kućno liječenje. Ipak, ispostavilo se da je bolest bila fatalna.

Tijekom 50 godina glazbene karijere stekla je svjetsku reputaciju. Kraljica romske glazbe za života nastupila je više od 12.000 puta u 30 zemalja. Među ostalim je nastupila na Sydneyskom kulturnom ljetu pred oko 200.000 posjetitelja, na Womad Festivalu u Caceresu, u Španjolskoj pred oko 100.000 ljudi, na prestižnom North Sea Jazz festivalu u Rotterdamu i na mnogo drugih festivala. Snimila je oko 1000 pjesama, a za dobar dio njih Esma je napisala i glazbu i tekst. Objavila je više od 500 ploča, kaseta i CD-a, kako za domaće, tako i za strane diskografske kuće.

Esma je rođena u Skoplju, a odrasla je u osmeročlanoj obitelji. Kao 14-godišnjakinja je 1957. godine predstavljala svoju školu na natjecanju 'Mikrofon je vaš'. U to je doba bila to vrlo popularna emisija koja se emitirala na Radio Skoplju. Esma je osvojila prvu nagradu. 1976. na Prvom festivalu romske muzike, koji je održan u u Indiji, Esma je službeno proglašena Kraljicom romske glazbe, a priznanje joj je uručila Indira Gandhi.

S pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim podigla je četrdeset i sedmero djece. Ima više od 100 unučadi i praunučadi. Za brojne humanitarne aktivnosti i uspješan umjetnički rad Makedonija ju je nagradila titulom nacionalnog umjetnika. Za svoj humanitarni rad dvaput je bila kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada.